Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE WIKO'S

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1969 - 2013

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig

De Wiko's

De Wiko's is een amusementsorkest uit Friesland, in 1969 opgericht door accordeonist Kobus Algra.
Volledige biografie...

Bezetting

Kobus Algra   accordeon, zang
Eduard Bosker   drums

Overige muzikanten

Hepie Hiemstra   zang
Geert van der Ven  
Wietske Tjoelker   zang
Sijmen Kromkamp   drums
Sybe Krol   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1976   Tom Peters
1978   Hepie & Hepie

Biografie De Wiko's

De Wiko's is een amusementsorkest uit Friesland, in 1969 opgericht door accordeonist Kobus Algra.

1969 - 1976

De Wiko's wordt in 1969 opgericht door accordeonist en boer Kobus Algra uit Menaldum samen met zangeres Wietske Tjoelker en drummer Sijmen Kromkamp. De groepsnaam is een samenvoeging van de Wi van Wietske, de Ko van Kobus en de S van Sijmen. Het trio speelt op bruiloften, partijen en dorpsfeesten. De bezetting wisselt regelmatig. Tjoelker maakt in 1971 plaats voor Aafke Visser uit Wier en Kromkamp wordt vervangen door drummer/zanger Geert van der Ven. De nummers Wachtsjen Is Foarby en Haedstel Oan'e Muorre verschijnen in 1976 op de compilatie Wy Komme út Fryslân.

1977 - 1981

Wanneer de 16-jarige Hepie Hiemstra de zang overneemt van Visser komt de carrière van het trio in een stroomversnelling. De Wiko's tekenen een platencontract bij Philips en hebben in het najaar van 1978 hun eerste hitsingle met Ik Zal Geen Traan Meer Om Je Laten. Na anderhalf jaar verlaat Hiemstra de band en vormt ze het duo Hepie & Hepie, bekend van de grote hit Ik Lig Op M'n Kussen Stil Te Dromen. Ze wordt vervangen door Marjan Giesing (zang, bas) uit Het Paloma Trio. De tweede grote hit van De Wiko's is begin 1980 met Tranen Heb Ik Om Jou Gehuild. Achter M'n Bakkie komt dat jaar niet verder dan de tipparade. Kobus Algra heeft het te druk met werk op zijn boerderij en stopt enige tijd met De Wiko's. Samen met drummer Sybe Krol vormt hij het duo Watt en Halfwatt. De twee muzikanten brengen twee singles uit als Duo Kobus Algra & Sybe Krol.

Duo Kobus Algra en Sybe Krol Hepie & Hepie

1983 - 2000

Marjan Giesing treedt op met The New Wiko's, totdat Algra en Krol weer terugkeren en ze met z'n drieën weer doorgaan als De Wiko's. Met hun singles Het Is Nu Voorbij (1983), Maar Dat Is Nog Niet Alles (1984) en Adio Mijn Amigo (1985) halen ze niet de Top 40, maar het trio doet wel veel optredens. Rond 1985 wordt Auke de Vries (Duo Nooitgedacht) de nieuwe drummer en vanaf 1989 is Ellen van der Veer tweeëneenhalf jaar de zangeres. Na zes jaar vertrekt De Vries om te gaan drummen in De Honeyboys. Eduard Bosker is vanaf 1994 zijn opvolger.

2009

In november 2009 wordt het 40-jarig jubileum gevierd met reünie-optredens in Ons Huis te St. Annaparochie waarbij onder meer medewerking wordt verleend door zangeressen Aafke Visser, Hepie Hiemstra en Marjan Giesing.

2010

Kobus Algra wordt in oktober koninklijk onderscheiden op het gemeentehuis in Menaam. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau onder meer vanwege zijn vrijwilligerswerk voor de Fanfare Constantia in Menaam, waar hij op zijn zesde jaar samen met broer en zus als trompetblazer begon, en zijn inzet als leider van het jeugdvoetbalelftal van Voetbalvereniging Foarút.

2013

Na bijna 45 jaar houdt stemmingsorkest De Wiko's er definitief mee op, omdat frontman Kobus Algra om gezondheidsredenen moet stoppen. Het uitverkochte afscheidsconcert is op 20 oktober 2013 in sporthal Schatzenburg in Menaam , met naast De Wiko's onder meer Melle en Ciska Steensma van orkest Butterfly en voormalige Wiko's-zangeres Marjan Giesing. Speciale gasten bij dit afscheid zijn Piter Wilkens, Gurbe Douwstra, Griet Wiersma en Anneke Douma. Het afscheidsconsert wordt rechtstreeks uitgezonden op Omrop Fryslân TV.

Piter Wilkens

Discografie De Wiko's

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Wiko's

Audio/Video De Wiko's

Video De Wiko's

De Wiko's live yn Noardew...
De Wiko's live yn Noardewyn Omrop Fryslân
Hea!: Reüny orkest De Wik...
Hea!: Reüny orkest De Wiko's
Wiko's - Wachtsjen is no ...
Wiko's - Wachtsjen is no Foarby, Live yn Noardewyn
de wiko's bûthûsbankje
de wiko's   bûthûsbankje
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Hea!: Reüny orkest De Wiko's

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer