Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE ZINGENDE FRESIA'S

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

De Zingende Fresia's

Periode

1994 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

De Zingende Fresia's

Arnhems gezelschap dat, naar eigen zeggen, voortkomt uit de serieuzere popmuziek. De Zingende Fresia's houden zich muzikaal op in het gebied tussen 'kunst en carnaval'. Cabaret, smartlap en Nederlandstalige meezingers staan allemaal op het Fresia-repertoire.
Volledige biografie...

Bezetting

Sebastiaan Schelfhout   achtergrondzang, gitaar, orgel
Teddy Fresia   gitaar, zang
Ando Jansen   zang
De Vakslager   drums
Willem Sprick   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Jerry Superherrie   gitaar
Freddij Fresia   drums
Mark Postema   zang
Dick Dunn   drums

Genoemd in de biografie van

2003   Bertus Staigerpaip

Biografie De Zingende Fresia's

Arnhems gezelschap dat, naar eigen zeggen, voortkomt uit de serieuzere popmuziek. De Zingende Fresia's houden zich muzikaal op in het gebied tussen 'kunst en carnaval'. Cabaret, smartlap en Nederlandstalige meezingers staan allemaal op het Fresia-repertoire.

1994

Het ontstaan van de Zingende Fresia's is te danken aan de VPRO-radio, die een competitie organiseert waarbij bands hun versie van een smartlap kunnen insturen. De Zingende Fresia's verbouwen De Glimlach Van Een Kind van Willy Alberti en zijn daarmee meerdere malen te horen op Radio 3. Het plotselinge succes doet de Fresia's besluiten zich op meer klassiekers te storten.

Willy Alberti

1995

Wij Jan Cremers is de titel van de debuut-cd van de Zingende Fresia's. Het verschijnt via het Oostenrijkse label van De Alpenzusjes en Olga Lowina en bevat onder meer een rap-versie van Hazes' Een Beetje Verliefd. Ook dit nummer is veelvuldig te horen op Radio 3. Er volgen optredens voor radio en TV. De Hazes-interpretatie belandt in de tipparade. Nog datzelfde jaar start het viertal een bizarre advertentiecampagne in onder meer het blad Fret.

André Hazes De Alpenzusjes

1996

De Zingende Fresia's doen niet alleen aan muziek, maar zetten ook stunts als wapen in. Zo wordt de naamsbekendheid verbreidt door boven het Lowlands Festival twee reclamevliegtuigjes te laten rondvliegen met de tekst 'Wil André Hazes even bellen met De Zingende Fresia's?'. Veel mensen kennen de naam van het gezelschap inmiddels. De muzikale koers die het viertal vaart is minder duidelijk, maar inmiddels is de band wel te vinden op de verzamel-cd Pop In Je Moerstaal.

1997

De Zingende Fresia's De Fresia's treden inmiddels veelvuldig op. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit maffe vertolkingen van klassieke smartlappen, rock- en popversies van Nederlandstalige meedeiners en stampende feestnummers van eigen hand. Met showkostuums, sexy glitterbroekjes en gogo-pakjes geven de Zingende Fresia's er ook blijk van gevoel voor entertainment te hebben. Een vorm van cabaret tussen de te spelen nummers door, is ook onderdeel van de optredens. De Belgische zanger Eddy Wally verwoordt het geheel als 'ambiance'.

1998

Met rond de honderd optredens per jaar zijn de Zingende Fresia's een goedlopend gezelschap geworden. De fanclub telt rond de tweeduizend leden. Met Teleurstelling Gegarandeerd komt, opnieuw via Tyrolis Musik Verlag, de tweede cd uit. Hierop staan "vijftien hits die u nooit heeft willen horen". Het album gaat vergezeld van een 'knip-uit-stuur-op'-bon die naar de afdeling 'Muzikale Nazorg van de Fresia's' kan worden gestuurd. Wie dat doet ontvangt binnen twee jaar acht maal een zogeheten 'wisselhoes'. Gitarist Teddy Fresia (medeoprichter van de band) verlaat tijdelijk de band. Aan het eind van het jaar wordt een live cd opgenomen. Hierop wordt het viertal ondersteund door het orkest Brassica Oleracea onder leiding van de Engelse dirigent Matt Fuzz. Chiel Montagne en Jacques Herb verlenen eveneens hun medewerking.

Bert van Rheenen Jacques Herb

1999

De Zingende Fresia's Aan het begin van het jaar krijgen De Zingende Fresia's mot met de organisatie van Pinkpop, door een Internetsite onder deze naam op te zetten. Het live-album laat op zich wachten, maar in hun herkenbare advertenties maken de Zingende Fresia's er melding van dat de cd er aankomt. Het album De Zingende Fresia's Go Classic verschijnt uiteindelijk half mei in eigen beheer. Er verschijnt ook een video van.

2000 - 2002

Muziek krijgt een grotere rol toebedeeld dan de kolderiek. De groep speelt ook in het 'serieuze' clubcircuit en op grote evementen als Oerkracht en de TT-Nacht. Gitarist Jerry Superherrie verlaat in het voorjaar van 2001 de band. De Vakslager neemt vanaf 2001 de drums over van Dick Dunn die alleen in het seizoen 2000 bij de band heeft gezeten. Gitarist Teddy Fresia keert weer terug op zijn vertrouwde nest.

2004

Zanger en frontman van de Zingende Fresia's, Mark Postema, verlaat na dertien jaar tijdelijk de band. Reden hiervoor is dat hij al geruime tijd kampt met stemproblemen en nu het dringende doktersadvies gekregen heeft om een rustperiode in te lassen. Om te voorkomen dat alle geplande optredens moeten worden afgezegd wordt Postema's plaats dit seizoen ingenomen door Ando Jansen (Dodo Fresia), zanger van de Achterhoekse band Gewoon Jansen. Spettörvet wordt opgenomen met Joop van der Linden in zijn studio Face Sound Lemmer. Het album verschijnt vlak voor het EK voetbal in Portugal en bevat daarom het nummer John de Wolf. Daarnaast mengt de band André Hazes met Rammstein in Zij Gelooft In Mij en wordt een tekst van Frank Boeijen op een nummer van Peter Pan Speedrock geplakt.

Frank Boeijen Peter Pan Speedrock

2005

De Zingende Fresia's Bralbum Nr. 5 is een minialbum en de eerste plaat waarop nieuwe vocalist Dodo is te horen. DJ DNA (Palinckx, ex-Urban Dance Squad) levert een gastbijdrage in de drastische bewerking van Willeke Alberti's liedje Samen Zijn.

Palinckx Urban Dance Squad Willeke Alberti

2006

Teddy Fresia verlaat de band. De Fresia's zijn onder meer te zien tijdens de Daverdagen te Ruinerwold, het Kroakfestival te Loon op Zand, de Nacht van Steenwijk en 4-Daagse Feesten in Nijmegen.

2013 - 2014

Begin 2013 verlaat zanger Jansen de band en word vervangen door de Nijmeegse Cees Bastings, eind 2013 verlaat gitarist Mario di Snario de band en word meteen vervangen door oud bandlid Teddy Fresia. In 2014 verlaat de 'vakslager' Geert Kruit in de band en word vervangen door Latze Ströhalm (Colin Jansen) uit Ulft.

Discografie De Zingende Fresia's

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Zingende Fresia's

Audio/Video De Zingende Fresia's

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer