Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DEWOLFF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

DeWolff

Periode

2007 - heden

Genre

psychedelica, rock, sixties

Online

Officiële website

DeWolff

DeWolff is een psychedelische bluesrockband uit Limburg. De drie bandleden beginnen op zeer jeugdige leeftijd en zijn beïnvloed door bands uit de jaren zestig en zeventig zoals Deep Purple, Cream en The Jimi Hendrix Experience. Het Hammondorgel vormt een toonaangevend onderdeel van het bandgeluid.
Volledige biografie...

Bezetting

Robin Piso   orgel, theremin, zang
Pablo van de Poel   gitaar, zang
Luka van de Poel   drums

Genoemd in de biografie van

2011   Orgel Vreten

Biografie DeWolff

DeWolff is een psychedelische bluesrockband uit Limburg. De drie bandleden beginnen op zeer jeugdige leeftijd en zijn beïnvloed door bands uit de jaren zestig en zeventig zoals Deep Purple, Cream en The Jimi Hendrix Experience. Het Hammondorgel vormt een toonaangevend onderdeel van het bandgeluid.

2007 - 2009

DeWolff wordt in 2007 in Geleen opgericht door de broers Pablo en Luka van de Poel en toetsenist Robin Piso. De baspartijen worden door Piso op het Hammondorgel gespeeld. In 2008 wint het trio de eerste prijs in de landelijke finale van de Kunstbende. De band tekent in augustus van dat jaar een contract bij het label REMusic Records. Labelbaas Ron Engelen wordt hun manager. De eerste plaatuitgave is de zes nummers tellende DeWollf EP. In december 2008 staat de band met een eigen show in de grote zaal van Paradiso, Amsterdam. Het debuutalbum Strange Fruits And Undiscovered Plants (2009) wordt onder meer gepresenteerd tijdens een optreden in een uitzending van De Wereld Draait Door. De uitgave van de plaat wordt gevolgd door een tournee door Nederland en Duitsland.

2010 - 2011

Ter gelegenheid van de Dag van het Vinyl, op 24 januari 2010 in 013 te Tilburg, brengt het label Tonefloat een exclusieve, gelimiteerde vinylsingle uit met op de A-kant een nummer van The Use Of Ashes en op de B-kant Don't You Go Up The Sky van DeWolff. De jonge muzikanten en hun manager worden enkele jaren gevolgd door de cameraploeg van documentairemaakster Carin Goeijers. Repetities en optredens vinden in de weekenden plaats, want Luka van de Poel zit nog op de middelbare school, Pablo van de Poel op het Conservatorium van Amsterdam en Piso studeert aan de Technische Universiteit Eindhoven. Pablo, Luka en Robin zijn nog maar 15, 18 en 19 jaar oud als ze op 30 mei 2010 op het Converse-podium staan tijdens Pinkpop. Een registratie van een optreden voor het Duitse televisieprogramma Rockpalast wordt uitgezonden door de WDR. Eind 2010 starten de opnamen voor het tweede album Orchards/Lupine. Tijdens de sessies speelt de Mellotron een prominente rol. Deze vroege, analoge variant op de sampler werd in de jaren zeventig vaak gebruikt door symfonische en progressieve rockgroepen. De plaat komt uit in januari 2011. In dezelfde maand maakt DeWolff deel uit van het programma van Noorderslag in Groningen. Orchards/Lupine komt op 15 januari binnen op de 27ste plaats van de Albumlijst en bereikt uiteindelijk de elfde plaats. Een uitverkochte clubtournee volgt en in augustus doet DeWolff zowel het grote Europese festival Sziget in Hongarije aan als Lowlands in Biddinghuizen. De show op Lowlands wordt uitgezonden op televisie. Tijdens de Europese tournee speelt de band in onder anderen Frankrijk (Nancy, Rouen) en Italië (Live Rock Festival, Sienna). In november 2011 tekent DeWolff een platencontract bij GoSet Music. Deze Australische platenmaatschappij brengt de single Don't You Go Up The Sky en het album Orchards/Lupine uit in Australië en Nieuw-Zeeland. In december 2011 komt het foto- en tekstboek Letter God uit, met alle songteksten van de tot dan toe uitgebrachte geluidsdragers inclusief de cd en dvd Live At Lowlands.

The Use Of Ashes

2012 - 2013

DeWolff wordt door Rolling Stone Magazine uitgeroepen tot Europa's 'Must See Live Band' van 2012. De band doet een uitgebreide tournee door Europa met optredens in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland en Polen. Op 8 mei 2012 komt het album Orchards/Lupine uit in Italië bij OTRLive/Universal. De drie bandleden nemen verspreid over meerdere maanden hun derde album IV op. De plaat verschijnt op 8 juni 2012 en bevat op de B-kant de vijf nummers tellende rockopera A Mind Slip, inclusief strijkers. Ter promotie doet DeWolff enkele optredens in de grotere Nederlandse clubs, waaronder de Melkweg (Amsterdam) en 013 (Tilburg) en festivals als Park City Live (Heerlen), Bospop (Weert) en de Zwarte Cross (Lichtenvoorde). Het trio staat op de hoofdpodia van het Arezzo Wave Love Festival in Italië en de Zappanale, het jaarlijkse festival in het Duitse Bad Doberan dat is gewijd aan de muziek van Frank Zappa. De documentaire DeWolff van Carin Goeijers gaat in première en wordt uitgezonden door L1 (Omroep Limburg). Pablo van de Poel mag in februari 2013 bij De Wereld Draait Door aanschuiven bij een discussie over een nieuwe plaat van Jimi Hendrix. DeWolff speelt in de uitzending een uitvoering van Hendrix' Fire. Pablo is een van de geïnterviewde gitaristen in de documentaire Gitaarjongens (april 2013) van regisseur Erik de Bruyn en Henny Vrienten. In maart 2013 promoot de band hun nieuwe album met een tournee door Australië en optredens in Brisbane, Canberra, Sydney en Melbourne. Terug in Nederland volgen de zomerfestivals en een uitgebreide tournee langs de kleinere Nederlandse popzalen.

2014

Voor hun vijfde album Grand Southern Electric reist het bluesrocktrio af naar het verre zuiden van de Verenigde Staten. In Valdosta, Georgia nemen zij hun album op met de Amerikaanse producer Mark Neil (o.a. Black Keys). Het album komt op 2 mei uit. De eerste single van het album is Evil Mothergrabber.

2019

De band wint een Edison in de categorie Beste Rockact.

Discografie DeWolff

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's DeWolff

Audio/Video DeWolff

Video DeWolff

De minuut: DeWolff - Crum...
De minuut: DeWolff - Crumbling Heart - 14-9-2012
DeWolff - The Thrills Tha...
DeWolff - The Thrills That Come Along With The Landing Of A Flying Saucer - Rockpalast 2010
DeWolff - Don't You Go Up...
DeWolff - Don't You Go Up the Sky  (Official Music Video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
DeWolff - Don't You Go Up the Sky  (Official Music Video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer