Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DENNIS KOLEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Dennis Kolen in 2012

Periode

1979 - heden

Genre

componist, gitaar, rock, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Dennis Kolen

Dennis Kolen is een singer-songwriter uit Rotterdam. Na zijn periode in de band Wyatt brengt hij soloplaten uit met muziek die is beïnvloed door onder anderen James Taylor, Jim Croce, Dan Fogelberg, Paul Simon, Neil Young, The Eagles en The Beatles.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Ferry Lagendijk   achtergrondzang, toetsinstrumenten
Wietse Zeedijk   achtergrondzang, basgitaar
Jimmy van den Nieuwenhuizen   drums
Bas Nuiver   basgitaar

Genoemd in de biografie van

2005   Wyatt
2013   Eric Vloeimans
2014   Lorrainville

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

29-9-21, Theater Geert Teis, Stadskanaal
7-10-21, Stadstheater Zoetermeer, Zoetermeer
17-10-21, Theater Kulturhus, Borne
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Dennis Kolen

Dennis Kolen is een singer-songwriter uit Rotterdam. Na zijn periode in de band Wyatt brengt hij soloplaten uit met muziek die is beïnvloed door onder anderen James Taylor, Jim Croce, Dan Fogelberg, Paul Simon, Neil Young, The Eagles en The Beatles.

In bezetting van

Wyatt   componist, gitaar, tekstschrijver, zang

1996

Dennis Kolen (geboren in Hendrik-Ido-Ambacht en kleinzoon van de Bredase jazzmuzikant Jan Kolen) richt samen met zijn middelbare schoolvriend Wietse Zeedijk de band Wyatt op. De band treedt lokaal op en maakt enkele demo's.

Wyatt

2001

Wyatt neemt in twee weken het debuutalbum The Big Picture op dat verschijnt bij het onafhankelijke label Edel. De singles Best Days en If zijn regelmatig te horen op de radio en de bijbehorende video's zijn te zien op de Nederlandse clipzenders.

2003

De band maakt de grote stap naar major label Warner en brengt daar het album The Last Of Great Fireworks uit, geproduceerd door Sander van Herk (Het Goede Doel). De reacties zijn enthousiast en Wyatt krijgt veel media-aandacht. Kort na de albumrelease steekt Warner de stekker uit de Nederlandse afdeling en staat Wyatt samen met andere Nederlandse bands op straat.

2004 - 2006

Dennis Kolen richt zich meer en meer op het schrijven en uitvoeren van zijn eigen akoestische liedjes die geen plaats vinden in het repertoire van Wyatt. Zijn stijl is intiemer en persoonlijker, zoals te horen op zijn solodebuut The Jinx (2005) dat voornamelijk door Kolen zelf is ingespeeld. De reacties in de pers zijn zeer lovend en vol enthousiasme duikt Kolen met Wyatt de studio in voor het opnemen van het stevige album Miracle (2006). Het is het laatste levensteken van Wyatt. Kolen vervolgt zijn solocarrière en neemt 14 nummers op voor zijn volgende album.

2007 - 2008

Dennis Kolen Wild Oats komt uit bij platenmaatschappij V2 en bevat meerstemmige liedjes met melodieën die invloeden laten horen uit folk en Westcoast-muziek. Kolens vriendin Wies Peeters levert gastbijdragen. Kolen formeert een begeleidingsband met naast Ferry Lagendijk (toetsen, zang) en Wietse Zeedijk (bas, zang) uit Wyatt ook Jimmy van den Nieuwenhuizen (drums). Een jaar na Wild Oats verschijnt het derde album Hard Road/Muddy Track. De plaat is spontaner opgenomen dan Wild Outs. Ditmaal zijn het geen demo's die de basis vormen, maar worden de nummers pas in de studio uitgewerkt. Op uitnodiging van het Duitse label Stockfish Records neemt Kolen het album Northeim|Goldmine op dat een jaar later verschijnt en de zanger bekendheid oplevert bij de Oosterburen.

2009

Kolen noemt zijn vierde album Dutchboy zijn meest persoonlijke tot nu toe. De teksten staan voor het grootste deel in het teken van zijn breuk met zangeres Wies Peeters. De zanger wordt begeleid door drummer Jimmy van den Nieuwenhuizen, toetsenist Ferry Lagendijk en bassist Bas Nuiver. De cd is tussen september 2008 en april 2009 opgenomen in Wisseloord en verschijnt in oktober op zijn eigen label Muddy Track, terwijl T2/Pink voor de distributie zorgt. Vanaf november gaat Dennis Kolen op tournee langs de Nederlandse theaters.

2010 - 2011

Het album Revolution Of The Romantics wordt op 29 maart 2010 binnen een dag met band live opgenomen in de studio van het Belgische Motormusic en in januari 2011 uitgebracht op Muddy Track via Excelsior Recordings. De presentatie van de cd vindt op 10 januari 2011 plaats in De Kleine Komedie te Amsterdam.

2012

Dennis Kolen in 2012 Dennis Kolen is met zijn band twee weken lang te zien in Wat Kiest Nederland, het verkiezingsprogramma dat vanaf 27 augustus tot aan de Tweede Kamerverkiezingen wordt uitgezonden door RTL4. Openingstrack van het programma is Take Me Down. Het nummer komt uit op single en staat op het album The Years Of DK (oktober). Het album is opnieuw een persoonlijke plaat, opgedragen aan de schrijvers Oscar Wilde, James Joyce, Hermann Hesse en Charles Baudelaire.

2013

Voor het album Foreign Affairs laat Dennis Kolen zich inspireren door albums van Joni Mitchell en Miles Davis. Terzijde gestaan door trompettist Eric Vloeimans koppelt hij zijn schrijverschap aan de vrijheid die jazzmuziek biedt. De zanger presenteert Foreign Affairs op 27 oktober in de Rotterdamse jazzclub Bird.

Eric Vloeimans

2014

Op 10 oktober veschijnt het album Low-Fi onder het pseudoniem Jimmy Low Rain. De teksten lijken te verwijzen naar lang vervlogen romantiek zoals op oude platen van Bob Dylan en alsof het is opgenomen in de jaren ’70.

Discografie Dennis Kolen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dennis Kolen

Audio/Video Dennis Kolen

Video Dennis Kolen

Dennis Kolen - Take Me Do...
Dennis Kolen - Take Me Down RTL4 'Wat Kiest Nederland' Official Video.mov
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Dennis Kolen - Take Me Down RTL4 'Wat Kiest Nederland' Official Video.mov

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer