Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DHROEH NANKOE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1960 - heden

Genre

bhangra, componist, componisten, dholak, fusion, harmonium, hindipop, instrumentaal, Suriname, tabla, wereldmuziek, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Droeh Nankoe

Dhroeh Nankoe

Dhroeh Nankoe is zanger en componist van Surinaams-Hindoestaanse afkomst en vertolker van klassieke Indiase muziek en lichtere vormen zoals ghazals (romantische liederen) en bhajans (devotionele liederen). Hij vermengt zijn Indiase roots regelmatig met genres als jazz, flamenco, fado, Westerse klassieke muziek, drum'n'bass en Goa trance. Dhroeh Nankoe wordt internationaal geroemd ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dholak, harmonium, tabla, zang

Overige muzikanten

Pravin Godkhindi   bansuri
Rafiuddin   tabla

Genoemd in de biografie van

2001   Leoni Jansen

Biografie Dhroeh Nankoe

Dhroeh Nankoe is zanger en componist van Surinaams-Hindoestaanse afkomst en vertolker van klassieke Indiase muziek en lichtere vormen zoals ghazals (romantische liederen) en bhajans (devotionele liederen). Hij vermengt zijn Indiase roots regelmatig met genres als jazz, flamenco, fado, Westerse klassieke muziek, drum'n'bass en Goa trance. Dhroeh Nankoe wordt internationaal geroemd om zijn complexe improvisaties. De muzikant verzorgt internationaal optredens, onder meer voor de Verenigde Naties in New York.

1960 - 1994

Dhroeh Nankoe wordt in 1960 geboren te Suriname en komt op zijn negende naar Nederland. Hij leert op jonge leeftijd meerdere instrumenten te bespelen, waaronder harmonium, tabla, dhol, naal (percussie-instrument), mandoline, bul bul tarang (snaarinstrument) en accordeon. In zijn jeugdjaren speelt Nankoe een tijdje bij de Amsterdamse Accordeonvereniging Euterpe. Hij studeert 25 jaar lang klassieke Indiase muziek, waarvan zes jaar in India, en heeft lessen van Rambaran Jaggan, Khan Bhandu Ustad, Pandit Hariprasad Chaurasia, Zia Mohiuddin Dagar en Narain Prasad. Daarnaast volgt hij een opleiding bij zangpedagoge Jacoba van der Meer. In 1994 is Nankoe de eerste Europese student die (cum laude!) afstudeert aan het Rotterdams Conservatorium in klassieke Indiase zang en muziek. Hij geeft vele concerten over de hele wereld. Hij treedt onder meer op tijdens de Danny Kaye Awards waarbij hij wordt aangekondigd door de acteurs Audrey Hepburn en Roger Moore.

1995 - 2000

Dhroeh Nankoe doceert Indiase zang op het Koninklijk conservatorium van Rotterdam. Hij geeft workshops op verschillende internationale conservatoria en verzorgt regelmatig gastlessen en interactieve concerten voor kinderen vanaf 4 jaar, waaronder tijdens het Wereldkinderfestival en het Kinderboekenbal. Hij treedt met grote regelmaat op in binnen- en buitenland o.a. met het Dhroeh Nankoe Ensemble waarbij naast Nankoe op harmonium en zang ook tabla, sitar, sarangi en bansuri door andere ensembleleden worden bespeeld. Hij speelt o.a. in Carré met het Metropole Orkest, tijdens een van de boekenbals met Willeke Alberti in de Amsterdamse Schouwburg, tijdens het filmfestival van Cannes en meerdere malen in het Amsterdamse Concertgebouw en het Tropeninstituut (o.a. in aanwezigheid van Prins Claus). Dhroeh Nankoe vermengt op het album Mumbai Dub Company, Dreams Of India (1999) traditionele muziek uit India met drum'n'bass en Goa trance. De NPS maakt de documentaire De Stem Gods' en filmt onder meer de studiosessies te Bangalore en de cd-presentatie in de Amsterdamse discotheek Roxy. De muzikant wordt uitgenodigd om op te treden tijdens de Love Parade in Berlijn.

Metropole Orkest Willeke Alberti

2001 - 2006

De Ontmoeting/Jeh Milan (2001) is een compositie van Droeh Nankoe en Daan Manneke en uitgevoerd door het Erasmus Kamerkoor en het Droeh Nankoe Ensemble. Geïnspireerd door de Asian Underground in Engeland maakt Nankoe in het programma Day and Night (2001) een fusie tussen traditionele instrumenten en westerse beats aangevuld met dans, rap, videoprojecties en een DJ. In deze periode treedt de muzikant ook op met het vergelijkbare programma Goa Trance. Hij maakt in oktober 2003 deel uit van de door zangeres Leoni Jansen geïnitieerde wereldmuziekshow Made In Holland met 45 zangers en zangeressen in de Oosterpoort te Groningen. Hij levert gastbijdragen tijdens optredens van Fernando Lameirinhas en vermengt daarbij zijn Indiase klanken met de Portugese fado. Met het project Flamindia (2005) vermengt Nankoe Indiase muziek met flamenco. In 2005 reist Dhroeh Nankoe met de Zeeuwse band Bløf mee naar India om in het kader van hun internationale project Umoja samen met lokale muzikanten het nummer Een En Alleen op te nemen. Tijdens Pinkpop 2006 levert hij een gastbijdrage tijdens het optreden van Bløf. Nankoe maakt composities voor diverse Nederlandse radio- en televisieprogramma's en is te horen in Sapney, de eerste, door de VPRO gemaakte Nederlandse Bollywoodfilm voor de jeugd.

Bløf Fernando Lameirinhas Leoni Jansen

2008 - 2009

Tijdens het Amsterdam India Festival, dat in november 2008 plaatsvindt, speelt Dhroeh Nankoe in het Concertgebouw samen met Bhajan-zanger Anup Jalota (1953) uit India. Dhroeh Nankoe speelt op 20 juni 2009 tijdens het festival Mundial in Tilburg. In het najaar 2009 reist hij naar het Oosten van Europa voor optredens in Boedapest (augustus), Praag (september) en Zagreb (oktober).

Discografie Dhroeh Nankoe

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Dhroeh Nankoe

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer