Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DICHTERS UIT EPIBREREN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1994 - heden

Genre

Nederlandstalig, popdichters

Online

Officiële website

Dichters uit Epibreren

Sinds 1994 reizen de Groningse Dichters Uit Epibreren de hele wereld over met een eigenzinnige mix van poëzie, geluidslandschappen en muziek. De groep heeft raakvlakken met The Last Poets uit Amerika. Naast jongerencentra, poppodia en festivals treedt de groep ook op in kraakpanden, gevangenissen, treinen, scholen en universiteiten in Nederland, ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jan Klug   didgeridoo, elektronica, fluit, saxofoon, zang
Bart FM Droog   tekstschrijver
Tjitse Hofman   tekstschrijver

Overige muzikanten

Martijn Woldring   elektronica, toetsinstrumenten
Paul Jainandun Singh   tekstschrijver
Kasper Peters   tekstschrijver
Arend Niebuur   tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1998   Ygdrassil

Biografie Dichters uit Epibreren

Sinds 1994 reizen de Groningse Dichters Uit Epibreren de hele wereld over met een eigenzinnige mix van poëzie, geluidslandschappen en muziek. De groep heeft raakvlakken met The Last Poets uit Amerika. Naast jongerencentra, poppodia en festivals treedt de groep ook op in kraakpanden, gevangenissen, treinen, scholen en universiteiten in Nederland, Duitsland, België, Engeland, Portugal, Kroatië, Zuid-Afrika en Zwitserland.

1994

Volgens de overlevering is Epibreren een klein eilandje in de Waddenzee. Het is de uitvalsbasis voor het dichterscollectief Kasper Peters, Arend Niebuur, Tjitse Hofman en Bart FM Droog aangevuld met muzikant Martijn Woldring. De club ontmoet elkaar in maart tijdens een kunstzinnig feest in Villa Weltevree in het Drentse Paterswolde. Het collectief treedt nog een paar keer gezamenlijk op en is regelmatig te horen tijdens het Open Podium in het USVA-theater te Groningen. Dichters Uit Epibreren wordt al snel opgemerkt door de regionale media en uitgenodigd voor literaire festivals. Tijdens de TaalTheaterNacht in Emmen presenteren ze hun eerste bundel Vlammende Verzen.

1995

Medeoprichter Arend Niebuur verruilt de groep voor een opleiding tot stuurman. Zijn plaats wordt ingenomen door Paul Jainandun Singh. In mei publiceert het gezelschap het eerste exemplaar van hun eigen literaire tijdschrift De Rottend Staal Nieuwsbrief met naast eigen werk ook poëzie van andere schrijvers. Een jaar na oprichting staan Dichters Uit Epibreren op het festival Lowlands waar ze worden bijgestaan door de gogo-danseressen Kamille en Daphne en dichter Karel ten Haaf. Andere optredens zijn in o.a. Vera en Simplon (Groningen), de Azijnfabriek (Roermond) en de Effenaar (Eindhoven).

1996

Naast optredens in eigen land (o.a. Tivoli, Vera, Doornroosje) verzorgen Dichters Uit Epibreren ook optredens tijdens festivals in Duitsland, Portugal, België en Engeland. Ter gelegenheid van de Britse tournee verschijnt de Engelstalige bundel Beyond!

1997

Na drie jaar samenwerking verlaat Kasper Peters de Dichters Uit Epibreren wegens artistieke meningsverschillen. Het gezelschap doet o.a. optredens tijdens Euroslag (de voorloper van Eurosonic in Groningen), het Winterschrift Literatuurfestival te Groningen, het Literatuurfestival Wintertuin in Arnhem/Nijmegen, het Viva Velinx Festival in het Belgische Tongeren en het Virus Festival te Eindhoven. Daarnaast is te groep te gast bij de VPRO-radio en Vara TV.

1998 - 1999

Bart FM Droog debuteert met de bundel Deze Dagen. Dichters Uit Epibreren presenteren tijdens hun vierjarig jubileum de demoversie van een Epibreren cd-rom met daarop een performance van Bart FM Droog, Tjitse Hofman, Paul Jainandun Singh en Jan Klug op de dijk bij Noordpolderzijl. Andere optredens zijn tijdens De Nachten (Antwerpen), Oerol (Terschelling), Het Groot Beschrijf (Brussel) en de opening van de Nedersaksische Boekenweek in Duitsland. Dichter Tjitse Hofman debuteert in 1999 met de bundel TV 2000. De Dichters Uit Epibreren ontmoeten tijdens het Faladura Spoken Words Festival in Porto de Amerikaanse dichters Umar Bin Hassan en Abiodun Oyewole van The Last Poets, de godfathers van de hiphop en grote voorbeelden voor de Groningers. Het werk van Dichters Uit Epibreren is ook te horen in the University of London en op VPRO-Radio 5. Jan Klug is als gastmuzikant betrokken bij projecten van Ygdrassil.

Ygdrassil

2000

Bart FM Droog werkt aan een encyclopedie van de poëzie waarin alle Nederlandse en Vlaamse dichters van 1900 tot 2000 worden vermeld. Dichters Uit Epibreren treden onder meer op tijdens het Pontes International Literature Festival op het Kroatische eiland Krk, De Nachten in Antwerpen en de Avond van de Poëzie. In augustus staat de groep weer op het festival Lowlands. In het najaar treden de dichters op bij het Colloquium Neerlandistiek van de Carl van Ossietzky Universität Oldenburg en tijdens de National Poetry Slam 2000 te Düsseldorf.

2001

De dichters staan in januari op Eurosonic, de Groninger poëziemarathon en de Poetry Slam te Arnhem. Het televisieprogramma Van Gewest tot Gewest besteedt aandacht aan Dichter Uit Epibreren. Van Bart FM Droog verschijnt diens tweede bundel Benzine waarin hij door Europa reist. Tijdens de boekenweek is het dichtercollectief samen met o.a. Ronald Giphart en Barbara Stok te zien tijdens een literaire tournee die reist langs Tivoli te Utrecht, de Melkweg te Amsterdam en 013 te Tilburg. De groep is opnieuw te zien tijdens Lowlands-festival.

2002

Bart FM Droog mag zich de eerste officiële Groninger Stadsdichter noemen. Een van de optredens dit jaar is in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch waar ze in maart op een festival staan. Jan Klug begeleidt schrijfster Christine Otten tijdens haar voordracht in Kaapstad. Otten treedt samen met de Dichters Uit Epibreren en Umar Bin Hassan van The Last Poets op in Vera, Groningen.

2003

De tweejaarlijkse Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren gaat dit jaar naar de Dichters Uit Epibreren. Van dichter Tjitse Hofman verschijnt de tweede bundel Roodvocht.

Johnny The Selfkicker

2004

In januari verschijnt bij uitgeverij Bert Bakker Gerrit Komrij's bloemlezing De Nederlandse poëzie van de 19e, 20e en 21e eeuw waarin drie gedichten zijn opgenomen van De Dichters uit Epibreren. Bart FM Droog mag zich voor het tweede opeenvolgende jaar stadsdichter van Groningen noemen. Hij werkt aan zijn bundel Radioactief. Het eerste album Wei Epibreren zit verpakt in een bezeefdrukte metalen hoes. Alle gedichten op de plaat zijn terug te vinden in een twaalf pagina's tellend boekje. Dichters Uit Epibreren staan voor de vierde maal in hun carrière op Lowlands.

Discografie Dichters uit Epibreren

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Dichters uit Epibreren

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer