Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DICK BAKKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Programma With A Little Help From My Friends, NPS 1999 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

23-05-1947 - heden

Genre

amusementsmuziek, arrangeur, componist, componisten, dirigent, easy listening, engineer, filmmuziek, jazz, orgel, producer, producers

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Dick Bakker Orchestra, The Duke Baker Orchestra

Dick Bakker

Engineer, componist, arrangeur, producer en dirigent Dick Bakker is meer dan veertig jaar actief in de muziekindustrie. Hij schrijft rond de 3000 composities en arrangementen waaronder Ding-a-dong waarmee de band Teach-in voor Nederland in 1975 het Eurovisie Songfestival wint. Bakker brengt in de jaren zeventig platen uit met zijn Dick ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, dirigent, engineer, orgel, producer

Genoemd in de biografie van

1971   Tom Bakker
1973   Sari Martin
1987   Gevleugelde Vrienden
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Dick Bakker

Engineer, componist, arrangeur, producer en dirigent Dick Bakker is meer dan veertig jaar actief in de muziekindustrie. Hij schrijft rond de 3000 composities en arrangementen waaronder Ding-a-dong waarmee de band Teach-in voor Nederland in 1975 het Eurovisie Songfestival wint. Bakker brengt in de jaren zeventig platen uit met zijn Dick Bakker Orchestra en is vanaf 1992 veertien jaar lang succesvol als artistiek leider en dirigent van het Metropole Orkest.

In bezetting van

Don Mercedes   arrangeur, orgel
Metropole Orkest   dirigent
The Catchers   zang
The Fancy Five   orgel, piano

1947 - 1971

Na de HBS en zijn studie aan 't Muzieklyceum te Hilversum speelt Dick Bakker (Blaricum, 23 mei 1947) Hammondorgel en piano in The Thunderbirds (voortgezet als The Fancy Five) en de groep van Don Mercedes. Vanaf 1965 is hij werkzaam als engineer, componist, arrangeur en producer in de Soundpush studio's in zijn geboorteplaats. Hij is betrokken bij een groot aantal nationale en internationale hits zoals Little Green Bag en Una Paloma Blanca van de George Baker Selection, Venus van Shocking Blue, Ma Belle Amie van Tee-set en Can I Get There By Candlelight? van de Ierse zanger David McWilliams (1945-2002). Hij neemt ook op voor grote televisieshows voor Rudi Carell en The Mounties en verzorgt de arrangementen voor en dirigeert tijdens televisieshows met Adèle Bloemendaal, Jasperina de Jong, Leen Jongewaard, Willem Nijholt, Wim Sonneveld en Toon Hermans. Een arrangeur die van invloed is op zijn werk is de in Polen geboren Claus Ogerman.

Adèle Bloemendaal Don Mercedes George Baker Jasperina de Jong Rudi Carrell Shocking Blue Tee-set The Fancy Five Toon Hermans Wim Sonneveld

1972 - 1973

Bakker wordt manager van een nieuwe studio van platenmaatschappij Dureco. Naast alle artiesten bij platenmaatschappij CBS - onder management van John Vis - worden daar acts opgenomen als The Dolly Dots, Teach-in, Bojoura, Rogier van Otterloo, Ruud Jacobs, Thijs van Leer, Gerard Cox, Chris Hinze en Jules de Corte.

Bojoura Chris Hinze Dolly Dots Gerard Cox Jules de Corte Rogier van Otterloo Teach-In Thijs van Leer

1974

Dick Bakker brengt samen met zijn orkest zijn eerste instrumentale album uit. De lp Dick Bakker Dirigeert behaalt de gouden status. Meerdere platen volgen, zoals Soft Melodies, The Beauty Of Nature en Eternal Cycle (met Joop Stokkermans op piano), plus albums uitgebracht in de lucratieve serie Silence and Romance met easy listening, licht klassiek en 'sfeermuziek', waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren worden verkocht.

Joop Stokkermans

1975 - 1976

Met het door Dick Bakker gecomponeerde liedje Ding-a-Dong wint Teach-In in 1975 het Eurovisie Songfestival. Bakker is geluidsman tijdens de opnamen van de nummer 1 hit The Elephant Song van Kamahl. In februari 1976 is hij tijdens het Nationaal Songfestival verantwoordelijk voor de strijkarrangementen in het liedje Someone Is Waiting For You van deelnemende groep Lucifer.

Lucifer

1977 - 1986

Naar aanleiding van de dood van Elvis schrijft Bakker samen met Eddy Ouwens de single I Remember Elvis Presley die Ouwens in 1977 uitbrengt onder de naam Danny Mirror. Het liedje is internationaal een groot succes. Bakker start productiemaatschappij Topesa BV waarmee hij zich richt op het componeren, arrangeren en dirigeren van muziek voor films, audiovisuele projecten, bedrijfspresentaties en commercials. In Londen, waar hij regelmatig in de studio te vinden is, richt hij een orkest op met muzikanten uit The London Philharmonic, St. Martin in The Fields en freelancers. Met The London Studio Symphony Orchestra neemt hij vijftien jaar lang muziek op met naast bijdragen op albums van De Gevleugelde Vrienden (met Pieter van Vollenhoven en Louis van Dijk), Chris Hinze, Thijs van Leer, Han de Vries en Toots Thielemans ook muziek voor bedrijven als Philips, KLM, Heineken, Shell en diverse sigarettenmerken. Bakker schrijft de muziek voor de tv-serie Dubbelpion (1982).

Eddy Ouwens Gevleugelde Vrienden Han de Vries

1987 - 1990

Dick Bakker krijgt in 1987 een Edison voor Musica di Gloria, een plaat samen met pianist Louis van Dijk. Hij wordt beloond met de Louis Davids Prijs voor een arrangement voor zanger Wim Hogenkamp en hij wordt tweemaal genomineerd voor een Cleo Award voor zijn muziek voor Philips International. Bakker schrijft samen met industrieel Freddy Heineken enkele nummers die worden opgenomen met de Canadese zanger Kenny Colman, de Amerikaanse arrangeur/componist Johnny Mandel en mondharmonicaspeler Toots Thielemans.

Wim Hogenkamp

1991 - 2004

Dick Bakker verzorgt de arrangementen op het album Living Colours (1992) van pianist Jan Vayne. Hij wordt in 1992 artistiek leider van het Metropole Orkest en begeleidt met dit orkest nationale en internationale sterren tijdens talrijke radio- en televisie-uitzendingen. Samen met het orkest wint hij een Gouden Harp, de Ere Zilveren Reissmicrofoon en de Gouden Notenkraker. Een van de succesvolle initiatieven van Bakker is de concertserie With A Little Help From My Friends waarbij het Metropole Orkest speciale arrangementen uitvoert van actuele rocksongs. Hij dirigeert het orkest tijdens de opnamen van diverse Nederlandse speelfilms waaronder Voor Een Verloren Soldaat (1992), De Bunker (1992), Richting Engeland (1993), Oscarwinnaar Antonia (1995), Mrs. Dalloway (1997), Kruimeltje (1999), The Discovery Of Heaven (2001), Ja Zuster, Nee Zuster (2002), Pietje Bell (2002), Villa Des Roses (2002) en Erik Of Het Klein Insectenboek (2004). Hij componeert de muziek voor de tv-serie Recht Voor Z'n Raab (1993) en Consult (1996). Hij is als arrangeur, dirigent en/of producer betrokken bij platen van onder meer Willeke Alberti, Boudewijn de Groot, Mathilde Santing en prinses Christina. Tot 2000 is Dick Bakker in opdracht van de NOS de vaste dirigent tijdens de Nederlandse bijdrage aan het Eurovisie Songfestival. In 2000 schrijft hij, 25 jaar na Ding-a-Dong, een liedje voor het Nationaal Songfestival. Het nummer Close Harmony wordt uitgevoerd door de groep Splash. Het is dat jaar echter het liedje No Goodbyes van Linda Wagenmakers dat Nederland mag vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival.

Jan Vayne Linda Wagenmakers Metropole Orkest

2005

In het zestigste jubileumjaar van het Metropole Orkest neemt Bakker na veertien jaar dienst in november afscheid als chef-dirigent. Vince Mendoza neemt de dirigeerstok van hem over.

2006

Dick Bakker blijft bij het orkest betrokken als adviseur en gastdirigent. Zijn voorlopig laatste optreden als gastdirigent is op 19 maart tijdens het Gala van het Nederlandse Lied rondom Marco Borsato. Tijdens het gala wordt Dick Bakker benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Samen met zijn zoon Tom Bakker componeert hij de musical Wat Zien Ik, naar de gelijknamige speelfilm van Paul Verhoeven uit 1971. De musical gaat op 11 oktober in première in Het Park te Hoorn.

Marco Borsato

2007

Dick Bakker viert op woensdag 23 mei zijn zestigste verjaardag. Als verjaardagscadeau geeft hij bezoekers van zijn website op die dag een exclusief kijkje in zijn uitgebreide muziekarchief. Met het Metropole Orkest begeleidt hij onder meer de Amerikaanse gitarist Steve Vai. Opnamen van deze samenwerking verschijnen op het dubbelalbum Sound Theories: Vol.1 & 2 (2007). Vader en zoon Bakker componeren samen de muziek voor de musical Op Hoop Van Zegen, gebaseerd op het toneelstuk van Herman Heijermans. De musical gaat eind 2008 de theaters in. Ellen Pieters neemt de rol van Kniertje voor haar rekening. Tijdens North Sea Jazz in Rotterdam krijgt Bakker uit handen van Toots Thielemans de Paul Acket Award Special Appreciation uitgereikt.

2008 - 2009

Bakker is een van de programmeurs voor Singer Laren en Laren Jazz. Als artistiek producer is hij betrokken bij producties van het Metropole Orkest, zoals het Gala Van Het Nederlandse Lied (Radio 2), het Concert Of The 50th (Radio 5 en MAX-televisie), het Harpen Gala en Magic Music Factory (TROS) en de Uitmarkt (AVRO). De uitvoering van The Attitude Song op het album Sound Theories van het Metropole Orkest, samen met de Amerikaanse gitaarvirtuoos Steve Vai, levert hem een nominatie op voor een Grammy Award.

2010 - 2011

Naast zijn werk als artistiek producer voor het Metropole Orkest, zoals tijdens jaarlijks terugkerende evenementen als het Harpen Gala, The Magic Music Factory en The Max Proms, is Bakker dirigent en coproducer van de albums van Los Angeles, The Voices, de vocale groep van zanger Gordon.

Los Angeles, The Voices

2012

Dick Bakker is in april op de achtergrond betrokken bij een ode aan The Rolling Stones voor Radio 2. Het Metropole Orkest treedt die dag op met de 3JS, Martin Buitenhuis, Marcel de Groot, Tim Akkerman, Erwin Nyhoff, Elske DeWall, Daniël Boissevain, Ben Saunders, Chris Hordijk en Charly Luske. Bakker levert een bijdrage aan de aflevering over Shocking Blue in de serie Classic Albums voor de VPRO-televisie.

Discografie Dick Bakker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dick Bakker

Audio/Video Dick Bakker

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer