Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DICK VENNIK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

04-06-1940 - heden

Genre

arrangeur, basklarinet, componist, fluit, jazz, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon

Dick Vennik

Dick Vennik (Alkmaar, 4 juni 1940) is zonder spektakel een vaste waarde in de Nederlandse jazz. Al een halve eeuw manifesteert hij zich als een integere, hard werkende solist en studiomuzikant. Hij trekt op de jazzpodia vooral de aandacht met het Rein de Graaff/Dick Vennik Quartet en de groep Free ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, basklarinet, componist, fluit, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon

Genoemd in de biografie van

1970   Max Teawhistle
1972   Ritmo Natural

Biografie Dick Vennik

Dick Vennik (Alkmaar, 4 juni 1940) is zonder spektakel een vaste waarde in de Nederlandse jazz. Al een halve eeuw manifesteert hij zich als een integere, hard werkende solist en studiomuzikant. Hij trekt op de jazzpodia vooral de aandacht met het Rein de Graaff/Dick Vennik Quartet en de groep Free Fair. Daarnaast maakt hij zijn kilometers als studiomuzikant; met name in het Metropole Orkest. Hij zet soms behoedzaam de deur open naar de vrije improvisatie onder het motto 'gecontroleerde waanzin'.

In bezetting van

Skymasters   saxofoon

1962 - 1973

Dick Vennik speelt klarinet in een harmonieorkest en leert zichzelf saxofoon spelen met hulp van platen van Sonny Rollins en later John Coltrane. In zijn militaire diensttijd blaast hij altsaxofoon in een orkestje teneinde allerlei oefeningen te ontlopen. Bij gebrek aan saxofoondocenten neemt hij privélessen dwarsfluit, piano en muziektheorie. Hij behaalt buiten de conservatoria om zijn staatsexamen als fluitist. In 1962 leert hij pianist Rein de Graaff kennen, wanneer beiden meedoen aan het Loosdrecht Jazz Concours. 'We waren natuurlijk concurrenten, maar we vonden elkaar erg goed en dat zeiden we ook. In die tijd waren we overtuigde bebopaanhangers. Ik zat helemaal op de Sonny Rollins-kick,' vertelt hij Jeroen de Valk in 1989 in Het Parool. Twee jaar later richten ze het Rein de Graaff/Dick Vennik Quartet op. De groep zal 25 jaar blijven bestaan, tegen alle trends in. 'De hele jazz lag op zijn reet, de Beatles kwamen op en we hebben nog net de nadagen van de Sheherazade meegemaakt. Het honorarium varieerde van vijf gulden tot een tientje de man.' Het kwartet begint met pure hardbop in het kielzog van Dexter Gordon, Art Blakey en Johnny Griffin. Later komen daar de kerktoonladders van Coltrane bij en weer later een vleugje vrije improvisatie. 'Soms slaat de vlam in de pan; dat krijg je wat ik altijd noem: “gecontroleerde waanzin”.' Niettemin krijgt het kwartet herhaaldelijk het verwijt dat de genomen vrijheid niet vrij genoeg is. Zodoende heeft het kwartet ook in de hoogtijdagen van de freejazz de tijdgeest tegen.

1974 - 1988

Vennik is inmiddels een druk bezette studiomuzikant. Hij speelt in de Skymasters en talrijke studioformaties. In de jaren tachtig en negentig heeft hij een vaste betrekking bij het Metropole Orkest. Maar daarnaast blijft hij actief in de jazz. Met pianist Rob van den Broeck richt hij in 1974 een tweede kwartet op: Free Fair. De groep zet voorzichtige stappen in de richting van de fusion, tot Van den Broeck genoeg heeft van het sjouwen met de destijds nog loodzware keyboards. Free Fair komt dertig jaar later nog steeds incidenteel bij elkaar, soms versterkt door acht koperblazers; veelal de complete trompet- en trombonesecties van het Metropole Orkest. Dit resulteert een grootse, rijke klankkleur. Op het NOS Jazzfestival van 1980 krijgt Free Fair + 8 een staande ovatie. Vennik, expert op de sopraan- en tenorsaxofoon, speelt ook fluit en basklarinet op de jazzpodia. De inspiratie bij het bespelen van deze bij-instrumenten komt oorspronkelijk van Eric Dolphy.

1989 - 2011

De groep met Rein de Graaff trekt in 1989 de aandacht in sextet-bezetting met trombonist Bart van Lier en trompettist Jarmo Hoogendijk. Daarna valt de band uiteen. De Graaff keert terug naar zijn bebop-wortels, maar Vennik kijkt liever vooruit. 'Rein speelt nog steeds A Night In Tunisia en Confirmation. Voor mij is dat gewéést.' In goede verstandhouding gaat ieder zijns weegs. Na zijn pensionering bij het Metropole Orkest blijft Vennik actief, zij het op een wat lager pitje. Free Fair concerteert af en toe met acht koperblazers; daarnaast doet de grijze eminentie mee als sideman bij theatertournees en is hij gastsolist bij allerlei bands, onder meer die van zangeres Colette Wickenhagen.

Discografie Dick Vennik

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Dick Vennik

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer