Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DINA MEDINA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Dina Medina

Periode

1975 - heden

Genre

Kaapverdië, morna, wereldmuziek, zang

Online

Hyves

Pseudoniemen

Dina Medina

Dina Medina

In Nederland geboren Kaapverdische zangeres, die zowel populaire als traditionele Kaapverdische muziek vertolkt, samen met haar groep Splash! of solo.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1975   Splash!

Biografie Dina Medina

In Nederland geboren Kaapverdische zangeres, die zowel populaire als traditionele Kaapverdische muziek vertolkt, samen met haar groep Splash! of solo.

In bezetting van

Splash!   zang

1987 - 1990

De op 7 april 1975 in Schiedam geboren jongste telg van een Kaapverdisch gezin met vijf kinderen zingt al veel thuis met broers en zussen, maar maakt vanaf haar twaalfde professioneel deel uit van diverse Kaapverdische bands, nadat haar zwager haar en haar oudere zus heeft gevraagd bij zijn band te komen zingen. In 1987 is dat Sky Sound, in 1988 Cocktail, in 1989 Koladance, in 1990 Los Amantes en in 1991 Exotique.

1991 - 1995

Van 1991 tot 1994 doet Medina de havo voor muziek en dans in Rotterdam en aansluitend nog anderhalf jaar de vooropleiding van het conservatorium aldaar. In 1991 treedt Medina - die tevens regelmatig gevraagd wordt om aan cd-producties van andere, vooral Kaapverdische groepen deel te nemen - toe tot Gil & The Perfects, waarbij ze blijft zingen tot ze precies op haar twintigste verjaardag haar eerste soloalbum uitbrengt. Voor de cd-presentatie richt ze een eigen groep op, die uitgroeit tot de succesvolle act Splash! en die nog steeds bestaat. Medina's debuutalbum Paixão E Coração (Passie En Hart) wordt een hit in Portugeestalige landen. Hans Dulfer, Suzanna Lubrano, Grace Evora en de gebroeders Gil en Vado Semedo zijn te gast op het album.

Gil Semedo Hans Dulfer Suzanna Lubrano

1996 - 2003

Met diverse optredens ter ondersteuning van haar debuutalbum werkt Medina toe naar een tweede soloalbum: Separação (Scheiding) verschijnt in 1997 en wordt net als de eerste cd een groot succes. Aan dit album werkt - naast haar groep Splash! - een keur van gastproducers mee, waaronder Djuca Teixeira en Danilo Tavares, alias TXT; Adalberto Dabs Lopes; Johnny Ramos en Sebastião dos Santos, alias Mobass; en Manu Soares samen met Grace Evora. Gastvocalen worden verzorgd door Bius, Suzanna Lubrano, Milena Braga Tavares, Nereida Braga Tavares en Auxilia Carvalho. Ondanks haar solosucces besluit Medina zich te concentreren op haar werk met Splash!, waardoor er een hiaat in haar solocarrière ontstaat. Maar geen hiaat in haar muzikale werkzaamheden, want de groep maakt vier albums en doet talloze internationale tournees.

2004 - 2011

Dina Medina treedt op als achtergrondzangeres bij het Eurovisie Songfestival België (2004) bij Alides Hidding en Barbara Dex. Fernando Lameirinhas nodigt haar een jaar later uit om deel te nemen aan zijn theatertournee Morna Fado. Wanneer de Portugese gebroeders Lameirinhas (Fernando en Toni waren o.m. The Modes, Jess & James, Joia, Sail Joia) vervolgens hun 40-jarige jubileum in de muziek vieren met een avondvullend programma in Carré te Amsterdam, is Medina (naast Bløf, Paul de Leeuw en vele anderen) een van de optredende acts. Door de samenwerking met Fernando komt ze opnieuw in aanraking met de morna, een muziekstijl die de heimwee naar het moederland, naar een verloren liefde, maar ook de hoop op een betere toekomst vertolkt. Dit alles inspireert Medina om zich verder in die muziekstijl te verdiepen, en nadat ze zich dan al meer dan vijftien jaar met moderne Kaapverdische muziek heeft beziggehouden, start ze haar eerste eigen theatershow, MornaMente, met zowel klassieke mornas als eigen composities in die trant. Ze is daartoe ‒ net als Lameirinhas ‒ opgenomen in de stal van het Amsterdamse theaterbureau Grünfeld. Verder is Medina sinds 2007 vijf keer uitgenodigd om onder begeleiding van het Rotterdamse Metropole Orkest op te treden in diverse concertgebouwen; in juni 2007 in De Rotterdamse Doelen samen met de Kaapverdische Andriano Gonçalves, beter bekend als Bana, de ongekroonde koning van de morna en coladeira; eind 2008 drie optredens achtereen, samen met Nynke Laverman en Fábia Rebordão in Het Amsterdams Concertgebouw, het Utrechtse Vredenburg en De Doelen; en in september 2009 ter gelegenheid van de heropening van De Doelen (samen met Izaline Calister, Hind, Lilian Vieira, Denise Jannah en Sabrina Starke). Ook wordt Dina Medina regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan culturele, morna-gerelateerde muzikale experimenten, hetgeen tournees oplevert met onder anderen Nils Fisher en CaboCubaJazz, in een zestigtal theaters door heel Nederland. Vanaf september 2009 tourt Medina opnieuw met Fernando Lameirinhas en zijn show Saudade Do Futuro door het land. De zangeres is ook te horen op zijn album Eterno (2011).

Alides Hidding Bløf Fernando Lameirinhas Hind Izaline Calister Lilian Vieira Paul de Leeuw Sabrina Starke

Discografie Dina Medina

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dina Medina

Audio/Video Dina Medina

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer