Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DIRK BRUINSMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

portret Dirk Bruinsma 2

Periode

01-01-1962 - heden

Genre

altsaxofoon, avant-garde, baritonsaxofoon, basgitaar, componist, elektronica, elektronische muziek en computermuziek, fluit, gitaar, impro, orgel, sopraansaxofoon, vocalen

Dirk Bruinsma

Als Dirk Bruinsma (Tilburg, 1 januari 1962) eind jaren tachtig voor het eerst van zich doet spreken, valt vooral zijn multi-instrumentalisme op. Hij hanteert met hetzelfde gemak een saxofoon als een gitaar of een basgitaar. Muzikanten uit de ongebonden scene tussen rock, improvisatiemuziek en hedendaagse gecomponeerde muziek, zoals gitarist Jacques ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, baritonsaxofoon, basgitaar, componist, elektronica, fluit, gitaar, orgel, sopraansaxofoon, vocalen

Genoemd in de biografie van

1988   Han Buhrs

Biografie Dirk Bruinsma

Als Dirk Bruinsma (Tilburg, 1 januari 1962) eind jaren tachtig voor het eerst van zich doet spreken, valt vooral zijn multi-instrumentalisme op. Hij hanteert met hetzelfde gemak een saxofoon als een gitaar of een basgitaar. Muzikanten uit de ongebonden scene tussen rock, improvisatiemuziek en hedendaagse gecomponeerde muziek, zoals gitarist Jacques Palinckx en zanger Han Buhrs, vragen hem graag in hun bands. Daarna kiest Bruinsma ervoor om zijn eigen ensembles te leiden. Het eerste is Blast, dat hij in 1989 met gitarist Frank Crijns formeert en dat na allerlei bezettingswisselingen nog steeds optreedt. Sinds 2004 bestaat daarnaast Brown vs Brown, en sinds 2002 maakt Bruinsma ook deel uit van het internationale n-collective, dat zich bezighoudt met de spanning tussen compositie en improvisatie en die tussen elektronische en akoestische muziek. Bruinsma componeert voor alle groepen waarin hij speelt, en hij is zeer actief in de Amsterdamse improvisatie-scene. In de loop der jaren werkt hij in internationale projecten samen met onder anderen Barry Guy, Evan Parker, Fred Frith, Elliott Sharp, Tim Hodgkinson, Günter 'Baby' Sommer en Axel Dörner.

In bezetting van

Tetzepi   altsaxofoon, sopraansaxofoon

1987

Dirk Bruinsma gaat als saxofonist deel uitmaken van de nieuwe bezetting van de groep Palinckx, van gitarist Jacques Palinckx. Ook zanger Han Buhrs ontdekt Bruinsma en neemt hem op in zijn nieuwe groep de Sumbur Men (later ingekort tot Sumbur). In deze band speelt hij naast saxofoon ook gitaar. In 1993 verschijnt de enige CD van de groep op het Franse Organic Records.

1989

Samen met gitarist Frank Crijns richt Bruinsma de groep Blast op. In hun composities voor het kwartet zoeken de twee het niemandsland op tussen rock-avantgarde, hedendaagse gecomponeerde muziek en geïmproviseerde muziek. 'Kamermuziek in rockinstrumentatie', noemt Crijns het in een interview in het blad THD. In 1991 verschijnt op het Tilburgse Vonk-label het debuutalbum Puristsirup. De titel is een palindroom (beide kanten op te lezen), wat veel zegt over de structuur van de muziek, maar ook over de speelse inslag van de leiders. Spel naast strengheid is een troef van Blast. Rietblazer Wim van der Maas en drummer Ruud van Helvert maken het kwartet vol. De eerste wordt in de loop van de jaren negentig vervangen door Edward Capel. Na het vertrek van Van Helvert werkt de groep met wisselende drummers, onder wie Jim Meneses en David Kerman. Met de eerste maken ze in 1995 de CD Wire Stitched Ears, met de tweede Stringy Rugs (1997). Beide komen uit op het Amerikaanse label Cuneiform. Dat laatste is tekenend voor Blast, dat zich steeds meer op een internationale carrière richt en door heel Europa, de VS en Japan toert.

1991

Positive Nuns is een nieuw kwartet, dat Bruinsma en drummer Jim Meneses oprichten. Saxofonist-gitarist Steve Buchanan completeert de groep. De laatste verlaat uiteindelijk de band, en met Frank Crijns als gitarist wordt het album The Bible II opgenomen.

1994

Bassist Bert Palinckx begint een nieuw orkest, dat een brug wil slaan tussen de klassieke big band-bezetting en nieuwe compositievormen: Big Band Nieuwe Muziek. Dirk Bruinsma speelt in de rietsectie en componeert ook voor het gezelschap.

1995

Met de Zwitserse basgitarist Päd Conca vormt Bruinsma het duo Otholiten. De Zwitser gaat ook deel uitmaken van Blast, zodat Bruinsma zich in de groep meer kan concentreren op de blaaspartijen.

1998

Bruinsma en Crijns breiden Blast uit tot een tijdelijk octet, door toevoeging van drie gasten: trompettist Bart Maris, violist Erik van Regteren Altena en Michiel Weidner (cello, cimbalom). In deze bezetting maken ze een uitgebreide tournee onder de titel A Sophisticated Face. Een jaar later komt de gelijknamige CD uit. Voor het Batie Festival in Genève bedenkt Bruinsma een percussie-installatie, waarbij twaalf slagwerkers 24 uur non-stop spelen.

2002

Dirk Bruinsma sluit zich aan bij het n-collective, een internationaal gezelschap van improvisatoren en componisten, dat zich bezighoudt met akoestische, elektronische en elektro-akoestische muziek. Uit het collectief ontstaan zowel verschillende groepen (zoals het n-ensemble, office-r en DBO) als ad hoc-formaties. Met de Italiaan Fabrizio Spera als nieuwe drummer, en zonder Edward Capel, gaat Blast als kwartet verder, en neemt een nieuwe CD op voor het Britse label ReR Megacorp: Altastrata. Dat jaar toert Blast ook als sextet met gasten Hester Boverhuis (vocalen) en Joost Buis (trombone), met een programma van op muziek gezette poëzie.

2003

Blast vertolkt met het Belgische Spectra Ensemble op het November Music Festival in Den Bosch composities van Frank Crijns en Dirk Bruinsma.

2004

In drummer Gerri Jäger, gitarist Jeroen Kimman en basgitarist Viljam Nybacka vindt Dirk Bruinsma drie gelijkgestemde zielen. Onder de naam Brown vs Brown beginnen ze een nieuwe band die een haat-liefdeverhouding tot de jazz koppelt aan een alt-rock instelling en de drang om nieuwe muziek te maken.

2007

Brown vs Brown maakt zijn opwachting in het Amsterdamse Bimhuis, met trombonist Wolter Wierbos als gast. Later dit jaar verschijnt het debuutalbum van de band op het Oostenrijkse PAO Records: Twitch And Shout. De release-tournee voert ze door Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Duitsland. Met Blast neemt Bruinsma een volledig geïmproviseerd album op: As Nowhere As Anywhere. De Turkse vocalist Saadet Türköz en de Zwitserse rietblazer Hans Koch breiden de groep uit tot een sextet.

2008

Dirk Bruinsma werkt aan een soloproject voor saxofoon en elektronica, waarbij hij een uitgebreid scala aan speeltechnieken en klanken van de saxofoon verzamelt en bewerkt. Deze solo maakt ook deel uit van het multimedia-project Operabil met videokunstenaar Marko Kosnik. Samen met Kosnik geeft Bruinsma al sinds 1989 multimedia-performances, met onder anderen stem-performer Jaap Blonk.

2010

Op het Amerikaanse label Cuneiform verschijnt een tweede CD van Brown vs Brown:
Odds And Unevens. Blast gaat verder als kwintet met een nieuwe drummer (Onno Govaert), een tweede saxofonist (John Dikeman) en een toetsenspeler (Adrian Taeggi). De laatste drie zijn ook terug te vinden in Bruinsma's freejazz-groep Pumporgan, die met Jasper Stadhouders (gitaar en basgitaar) nog een vijfde lid kent.

2011

Muziek Centrum Nederland verleent Dirk Bruinsma de compositieopdracht voor het North Sea Jazz Festival. Hij zal die in Rotterdam gaan uitvoeren met Pumporgan. Uit het juryrapport: 'Op knappe wijze boeien de composities [van Bruinsma] van begin tot eind, ook voor muziekleken. Zijn stukken schreeuwen energie en dynamiek, niet in de laatste plaats dankzij de genrespelletjes. Bruinsma lijkt een soort van tikkertje te spelen waarin de complete muziekgeschiedenis binnen een compositie wordt bevoeld. Hij springt van hak op de tak naar rock, jazz en funk op een onlogische, verrassende en door en door enerverende wijze.'

Discografie Dirk Bruinsma

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dirk Bruinsma

Audio/Video Dirk Bruinsma

Video Dirk Bruinsma

Dirk Bruinsma in Studio L...
Dirk Bruinsma in Studio Loos (2)
Dirk Bruinsma
 in Studio ...
Dirk Bruinsma
 in Studio Loos (1)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Dirk Bruinsma in Studio Loos (2)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer