Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DIV

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Div

Periode

1979 - 1990

Genre

Nederlandstalig, new wave

Online

Officiële website

Pseudoniemen

De Div

Div

In 1979 opgerichte Delftse groep, aanvankelijk onder de naam De Div. De band bouwt op consequent eigen wijze aan een oevre gebaseerd op strakke ritmes met een funky inslag, tegendraadse gitaren en sterk ritmische zang. De eerste jaren werkt De Div met Nederlandstalige teksten. Vooral live krijgt de Div een ...
Volledige biografie...

Bezetting

Marc de Reus   basgitaar
Michel Schoots   drums
Art Zaaijer   saxofoon, zang
Niek van Slobbe   gitaar, synthesizer

Overige muzikanten

Peter de Wolf   drums
Rob Dingemans   gitaar

Genoemd in de biografie van

1978   Michel Schoots
1984   The Thought
1985   Ivy Green
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Div

In 1979 opgerichte Delftse groep, aanvankelijk onder de naam De Div. De band bouwt op consequent eigen wijze aan een oevre gebaseerd op strakke ritmes met een funky inslag, tegendraadse gitaren en sterk ritmische zang. De eerste jaren werkt De Div met Nederlandstalige teksten. Vooral live krijgt de Div een zeer gedegen reputatie. Halverwege de jaren tachtig gaat de band langzaam maar zeker over op Engelstalige teksten, het lidwoord verdwijnt uit de naam en er wordt geprobeerd voet aan de grond te krijgen in Engeland. Als Michel Schoots het eind jaren tachtig druk krijgt met zijn drumwerk voor Urban Dance Squad en Marc de Reus steeds meer naam maakt als producer betekent dat in 1990 het einde van de band, ook al omdat de de muzikale progressie stagneert en echt succes uitblijft.

1979

In het najaar richten Art Zaaijer, Marc de Reus (ex Schmutz), Niek van Slobbe en Rob Dingemans (gitaar), allen bouwkunde studenten op de plaatselijke universiteit, de groep op. In eerste instantie voor de grap, met medewerking van nog twee gitaristen (die ook weer heel snel uit de gelederen verdwijnen) en nog zonder naam.

Schmutz

1980

Begin van het jaar versterkt drummer Peter de Wolf de bezetting die de naam De Div krijgt, een naam die staat voor diversiteit in zoveel mogelijk gradaties. De muziek is een vrij eigen en daardoor origineel mengsel van stuwende ritmes, tegendraadse gitaren en het ritmische en beknopte gebruik van de Nederlandse taal. Door Zaaijers sterk ritmische manier van zingen krijgt de muziek extra kracht.

1981

In juni gaat het vijftal de Stable Studio te Arnhem in, daar wordt met hulp van Dick Polak en Bea de Visser de twelve-inch single Stap Voor Stap opgenomen die in november bij het onafhankelijke maatschappijtje Plexus verschijnt.

Dirk Polak

1982

De stijl wordt langzaam maar zeker wat hoekiger en is vergelijkbaar met het geluid van het Engelse Gang Of Four. De ontwikkeling van de sound is goed te horen op de debuutelpee Europa Is Hier die eind van het jaar uitkomt. De productie is dit keer geheel in eigen hand gehouden. Op het podium is De Div een strak collectief. De band speelt zeer regelmatig en dat leidt tot een goede naam als live-groep.

1983

In februari speelt de formatie tijdens de Nederlandstalige week in De Melkweg. De Div valt behoorlijk uit de toon tussen o.a. Het Goede Doel, Toontje Lager en Drukwerk. VARA's Popkrant en het TV-programma Hotel Suburbia (9 maart) van de VPRO besteden aandacht aan de band. Een aantal live-opnamen, bewerkingen plus wat experimentelere stukken zijn te horen op de in beperkte oplage verspreide c-46 cassette Pasodoble. De Belg Jean Marie Aerts (T.C. Matic) biedt de Delftenaren aan de volgende plaat te produceren. In december gaat de groep naar zijn ICP Studio's in Brussel om de mini-lp Open Zee op te nemen. Het levert aanbiedingen op van diverse maatschappijen, maar De Div is eigenwijs en besluit Open Zee weer bij Plexus uit te brengen.

1984

Open Zee verschijnt in januari en bevestigt de status als één van de interessantste en beste Nederlandse bands van dat moment. Het album krijgt lovende kritieken. Op het podium blijft de groep indruk maken en trekt Peter de Wolf de aandacht met zijn zelfontworpen 'Unit Drumkit', dit bijzondere drumstel heeft een onderstel dat dient als flightcase, drumpodium en horizontale bassdrum, inclusief kruk en microfoonstandaards. Ook begint Niek van Slobbe in deze tijd synthesizer te spelen. De formatie treedt teveel op naar de zin van Peter de Wolf, het is voor hem reden De Div in november te verlaten. Michel Schoots (ex Baron) is zijn vervanger.

Baron

1985

Marc de Reus maakt naam als producer voor onder andere met Ivy Green en La Peste. Hij heeft daarnaast zijn eigen cassettelabel Pion Tapes waarop onder meer de cassette Union verschijnt van zijn project Surkursaal. Tijdens de eerste opnamesessies voor In Front in de ICP Studio's -verlaat Rob Dingemans in juni de groep omdat hij zich niet kan vinden in de Engelstalige koers die de band wil varen. Hij wordt niet vervangen. De Reus zorgt grotendeels voor de productie. Van In Front wordt ook een Engelstalige versie opgenomen om de internationale markt mee op te kunnen. Als de plaat in december bij Transglobal verschijnt, blijkt dat de verdwenen gitaarduels gecompenseerd worden door nog strakker spel, verbreding van het palet en meer contrasten. De openingen die ontstaan door de afwezigheid van Dingemans lijken het materiaal nog ritmischer en krachtiger te maken.

Ivy Green

1986

Begin van het jaar staat De Div op Noorderslag. De oriëntatie op het buitenland leidt ertoe dat het lidwoord De uit de naam verdwijnt. Ook de teksten zijn steeds vaker in het Engels. Met de single (Take Me To Your) Heart, de nieuwe Engelse versie van Hart wordt een bescheiden discotheek-hit gescoord. Het nummer komt ook terecht op Twist & Turn, een zelfgeproduceerde plaat op Emergo Records een label van Roadrunner. Op de alweer in de ICP Studio's te Brussel opgenomen elpee verder nog een remix van de track Fire & Orient (de Nederlandse versie staat op In Front). Op deze plaat zijn alleen nog Engelse teksten te vinden, onder de gasten opvallend genoeg Rob Dingemans, maar ook Jean Marie Aerts (TC Matic, gitaar) en Luc van Lieshout (TuxedoMoon, trompet). De band speelt naast Nederland ook regelmatig in België en treedt dat jaar
ook voor het eerst op in Frankrijk.

1987

In maart toert Div met veel succes door Duitsland en Scandinavië, waarna
wordt begonnen met de opnamen voor de 12-inch single Sex Sex Sex, die echter pas in 1988 verschijnt. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat Michel Schoots langdurig ziek is en derhalve alle geplande concerten moeten worden afgezegd. Ook de verdere studio-opnamen voor dat jaar vervallen.

Urban Dance Squad

1988 - 1989

Div in 1988 Als Sex Sex Sex verschijnt wordt deze door sommige critici gezien als de beste single van het jaar. Sex Sex Sex komt uit bij Torso, het productiewerk doet de groep zelf, de mix wordt verzorgd door Jean Marie Aerts. Michel Schoots speelt ook in Urban Dance Squad. Door de komeetachtige carrière van die band houdt hij weinig tijd over voor Div. Marc de Reus doet lovend ontvangen productiewerk voor onder andere de Boegies, Bob Color en D.A.M.N. In deze periode laat Div dan ook weinig van zich horen. De band komt nog wel min of meer regelmatig bij elkaar om te jammen. Een aantal stukken uit die tijd komen later terug op Jam.

Boegies D.A.M.N. The Bob Color Urban Dance Squad

1990

Op Torso verschijnt zowel de lp als de cd Jam. Op deze plaat de single Sex Sex Sex en een aantal uit verschillende jams ontstane nummers uit de periode 1987 tot 1990. Een aantal stukken is opgenomen in de P.P.M. Studio en een aantal tracks in Studio Orkater (beide gevestigd te Amsterdam). Op de cd staan vijf extra nummers, alle eerder te vinden op Twist & Turn. Jam doet weinig en krijgt nauwelijks aandacht in de pers. De bandleden besluiten het bijltje erbij neer te gooien. Michel Schoots drumt nog steeds bij UDS, Marc de Reus doet mee in de eerste incarnatie van Shine en doet veel productiewerk.

Shine Urban Dance Squad

Discografie Div

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Div

Audio/Video Div

Video Div

De Div - Lichaam op het L...
De Div - Lichaam op het Laken
De Div - A2. In Het Midden
De Div - A2. In Het Midden
De Div - A2. In Het Midden
De Div - A2. In Het Midden
de Div - Sex Sex Sex
de Div - Sex Sex Sex
de Div - Asfalt
de Div - Asfalt
De Div - Als Lemmingen
De Div - Als Lemmingen
De Div Teken de tijd
De Div Teken de tijd
De Div - Insekticide
De Div - Insekticide
DE DIV - Take me to your ...
DE DIV - Take me to your Heart
de DIV Lieve Matroos, li...
de DIV  Lieve Matroos, live 06-02-1985
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De Div - A2. In Het Midden

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer