Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DOE MAAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

AVRO's TopPop, 1981 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1978 - 2021

Genre

Nederlandstalig, pop, pop/rock, reggae

Doe Maar

Belangrijkste, populairste en meest vernieuwende Nederlandstalige popband uit het begin van de jaren tachtig. Boegbeeld van de golf groepen die in het Nederlands gaan zingen, een beweging die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Volledige biografie...

Bezetting

Jan Hendriks   gitaar, zang
Henny Vrienten   basgitaar, zang
Ernst Jansz   toetsinstrumenten, zang
Jan Pijnenburg   drums

Overige muzikanten

René van Collum   drums
Piet Dekker   basgitaar
Carel Copier   drums, zang
Joost Belinfante   mondharmonica, trombone, zang

Genoemd in de biografie van

1947   Adri-jan Hoes
1948   Jakob Klaasse
1969   Les Cruches
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Doe Maar

Belangrijkste, populairste en meest vernieuwende Nederlandstalige popband uit het begin van de jaren tachtig. Boegbeeld van de golf groepen die in het Nederlands gaan zingen, een beweging die tot op de dag van vandaag voortduurt.

1978

Doe Maar wordt opgericht door Ernst Jansz en bassist Piet Dekker, beide afkomstig uit de Slumberland Band en Rumbones en de begeleidingsband van Boudewijn de Groot op diens elpee Waar Ik Woon En Wie Ik Ben. Drummer is dan nog Carel Copier. Doe Maar wordt door het jaarlijkse Festival Of Fools in Amsterdam gevraagd als huisband van het festival. Aangevuld met extra muzikanten, onder meer Truus de Groot (Nasmaak, Plus Instruments), treedt deze gelegenheidsformatie op onder de naam Fools Band. Het nummer Blozen verschijnt op het verzamelalbum Uitholling Overdwars, een uitgave van Stichting Popmuziek Nederland waar ook Nederlandstalige bijdragen op staan van onder meer Braak, Ivy Green, Nasmaak, Noodweer en Toontje Lager. De eerste demo van Doe Maar wordt afgewezen door platenbaas Willem van Kooten. Via onder meer geluidstechnicus Peter Vincent komt de band in contact met Telstar. Het Limburgse label van Johnny Hoes ziet wel iets in de liedjes.

Boudewijn de Groot Braak Ivy Green Johnny Hoes Nasmak Noodweer Peter Vincent Rumbones Slumberlandband Toontje Lager Truus

1979

Voor de opnamen van de eerste, titelloze elpee voor Telstar krijgen de muzikanten carte blanche. Het levert een plaat op die wat betreft stijl meerdere kanten op gaat. Het repertoire bestaat uit een mengeling van Nederlandstalige punk, rock-’n-roll, calypso en ook al een flinke dosis reggae en ska. Op de hoes van de plaat pronkt bassist Piet Dekker als potloodventer met zijn geslachtsdeel, al verhult op sommige uitgaven een slim geplaatste sticker veel. De single Ik Zou Het Willen Doen haalt de tipparade. De groep treedt op in het televisieprogramma van Chiel Montagne en is regelmatig te zien in het clubcircuit.

1980

Piet Dekker verlaat de band en wordt tijdelijk vervangen door Joost Belinfante totdat Henny Vrienten diens plaats inneemt. Ook Vrienten heeft al een behoorlijke staat van dienst. Hij heeft eind jaren zestig deel uitgemaakt van Les Cruches. In 1977 maakt hij als Paul Santos een solo-elpee en als componist levert hij met evenveel gemak werk aan voor de Twee Pinten als voor Sammy America's Gasphetti. Ernst Jansz kent Vrienten nog van een tournee met Boudewijn de Groot. Bij Doe Maar geeft Vrienten een impuls aan het songmateriaal op het tweede album in de vorm van drie door hem geschreven nummers waarvoor drie eerder geplande skanummers opzij worden gezet: Wegwerpaansteker van Joost Belinfante, Man O Man van Ernst Jansz (dat later op de B-kant van De Bom verschijnt) en het instrumentale titelnummer Skunk (een samentrekking van de termen punk en ska).

De Twee Pinten Joost Belinfante Les Cruches MAM Paul Santos

1981

De single Sinds 1 Dag Of 2 van het album van Skunk wordt pas opgepikt wanneer op advies van de toonaangevende DJ Frits Spits de titel van de eerste single wordt veranderd in 32 Jaar. De muziekpers neemt Doe Maar nauwelijks serieus. Het jongere poppubliek doet dat wel, ondanks dat de teksten regelmatig over typische dertigersproblemen gaan. Henny Vrienten maakt van een aantal nummers van het Doris Day album een eigen dub-variant op Doe De Dub. Drummer Copier maakt in november plaats voor de jeugdige René van Collum (zoon van filmprogrammamaker Simon van Collem).

1982

De grote doorbraak volgt met de singles Doris Day en Is Dit Alles? beide van het album Doris Day En Andere Stukken. Doe Maar ontketent een rage die slechts vergelijkbaar is met The Beatles in hun hoogtijdagen, compleet met flauwvallende meisjes, platina albums en een gigantische verkoop van allerlei prullaria. Binnen enkele maanden ziet het halve land fosforgroen en zuurstokroze. De single De Bom schiet binnen de kortste keren naar de eerste plaats van de hitparade. René van Collum kan vanwege zijn drugsproblemen niet langer meer in de band functioneren. Hij wordt vervangen door Jan Pijnenburg (o.a. Long Tall Ernie and the Shakers en Lucifer). Als die kort na zijn toetreden tot de band een auto-ongeluk krijgt neemt Van Collum nog een half jaar lang voor hem waar. Doe Maar ontvangt de Zilveren Harp. Jansz, Hendriks en Belinfante maken deel uit van de eenmalige supergroep De Orde (ook samen met Bram Vermeulen).

De Orde Long Tall Ernie and the Shakers Lucifer

1983

Release van de elpee 4Us, in muzikaal opzicht het meest gewaagde (en geslaagde) werkstuk van de groep. De mix van reggae en ska is inmiddels een volstrekt eigen geluid geworden. Oosterse invloeden en dub-effecten zorgen voor het nodige avontuur. Door titels als Je Loopt Je Lul Achterna en Heroïne Godverdomme maakt het album bij de ouders van de veelal jonge fans vaak heftige reacties los. Dit generatieconflict wordt door de band treffend verwoord in de nummer-1 hit Pa. Ondertussen neemt de Doe Maar-rage zulke vormen aan dat de band een publiciteitsstop afkondigt en het aantal optredens minimaliseert. Het effect is echter averechts: de roddelpers blijft de meest onzinnige verhalen publiceren. De fans kunnen zich, in afwachting van nieuw materiaal, laven aan de live-dubbelaar Lijf Aan Lijf, waarop zij vooral zelf te horen zijn. Van Ernst Jansz verschijnt de debuutroman Gideons Droom.

1984

In de winter van '83/'84 wijdt Henny Vrienten zich aan het maken van een soloalbum, Geen Ballade. De single Als Je Wint, een duet met Herman Brood, is in februari een hit. Het soloalbum wordt, in tegenstelling tot het groepsmateriaal, wel door de muziekpers geprezen. Ondertussen verlopen de opnamen voor een nieuw Doe Maar-album moeizaam. Halverwege besluiten de bandleden ermee op te houden. De single Macho laat horen waarom: de creatieve pijp is leeg. De band geeft op 14 april twee emotionele afscheidsconcerten in de Maaspoort in 's-Hertogenbosch, die live door de televisie worden uitgezonden. Daarna gaat ieder zijns weegs. Het dubbelalbum Het Complete Overzicht houdt aan het eind van '84 nog even de herinnering levend. Jan Hendriks, Ernst Jansz en Henny Vrienten leveren in oktober vocale bijdragen aan de compositie Apocalipsis Cum Figuris van Konrad Boehmer (Berlijn, 1941).

1985 - 1990

Ernst Jansz duikt samen met Jan Hendriks op in The Midnight Hour en Rienne Va Plus. Vrienten, Belinfante en Pijnenburg spelen enkele jaren met o.a. Fay Lovsky, Jakob Klaasse en Jan de Hont bekende filmthema's in The Magnificent Seven. Vrienten ontwikkelt zich tot een gevierd componist van filmmuziek (o.a. In De Schaduw Van De Overwinning, De Prooi, Spoorloos). Verder zijn zowel Vrienten, Jansz als Hendriks actief als producer. Zo zijn Jansz en Hendriks in 1988 betrokken bij de televisieserie over de fictieve Nederlandse popgroep Switch, naar een scenario van Hetty Heyting en met rollen voor onder meer Coen van Vrijberghe de Coningh, Gwen Eckhaus (Chicas Del Rock), Kenneth Herdigein en Paul de Leeuw. Ernst Jansz treedt in 1997 in het huwelijk met Switch-actrice Jaloe Maat.

Chicas del Rock Coen van Vrijberghe de Coningh Ernst Jansz Fay Lovsky Henny Vrienten Paul de Leeuw Rienne Va Plus The Magnificent Seven

1991

In 1991 leidt het verschijnen van de compilatie De Beste Van Doe Maar tot een heuse Doe Maar-revival en verschijnt Sinds 1 Dag Of 2 (32 Jaar) opnieuw in de hitlijsten.

1992

Slechts een zaal vol genodigden is er getuige van dat tijdens een reünie van CCC Inc., eind '92 in de Amsterdamse Melkweg, de Nederlandse fab four weer op het podium staat om Joost Belinfante's klassieker Nederwiet te spelen.

Ccc Inc.

1994

Het Doe Maar-oeuvre blijft in de jaren negentig onverminderd populair. Op dansavonden in het clubcircuit komen regelmatig liedjes als Sinds Een Dag Of 2 en Smoorverliefd voorbij. Het Complete Hitoverzicht staat enkele maanden lang in de albumlijst.

1996

De behoefte aan nieuw materiaal van Doe Maar kan worden gestild met een dubbel-cd van het afscheidsconcert in de Maaspoort in Den Bosch. Van dit concert verschijnt ook een videoband. Een reünie zit er echter niet in, zo vertellen de bandleden telkens in interviews. Wel zingt Henny samen met Herman Brood weer 32 Jaar (ter gelegenheid van Hermans verjaardag in 50 jaar omgedoopt) de hitparade in.

1999

Op 2 november maakt Doe Maar tijdens een persconferentie in het Nationaal Pop Instituut aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam bekend weer bij elkaar te komen. Heel Nederland is in rep en roer. Elke krant en elke (Nederlandse en Vlaamse) televisiezender besteedt er aandacht aan en de Doe Maar-hits zijn overal te horen. De band kondigt twee concerten in Ahoy' aan (het worden er zestien) plus een nieuw album dat voor april 2000 staat gepland. De reünie wordt gesponsord (door telefoonbedrijf Dutchtone), iets waar de bandleden vroeger altijd mordicus tegen waren.

2000

Via platenmaatschappij V2 verschijnt een compilatie-cd waarop de artiesten Postmen (met Def Rhymz), Bløf, Skik, Rowwen Hèze, Trijntje Oosterhuis, Caesar, Prodigal Sons, Grof Geschut, Daryll-Ann, Abel, Heideroosjes, Marcel de Groot, Bob Fosko en Osdorp Posse bijdragen leveren. Als voorloper van het album Klaar verschijnen tegelijkertijd twee singles, Watje en Als Niet Als. Het boek Doe Maar Het Virus - Het Boek verschijnt. Het is zonder medewerking van de band geschreven door Oor-journalist en voormalig winnaar van de pop-persprijs Tom Engelshoven. Watje bereikt de Top 10 in de hitparade. en op de dag van het eerste Ahoy' optreden ontvangt de band een platina plaat voor het album Klaar. De PTT geeft een Doe Maar postzegel uit. Supermarktketen Dirk van den Broek biedt tijdens een op=op actie de eerste vier albums van Doe Maar voor 14,95 aan. Dit schiet menig muziekwinkel in het verkeerde keelgat, maar platenmaatschappij RAM zegt er niks tegen te kunnen doen. Het live album Hees Van Ahoy verschijnt. Het Popinstituut heeft de primeur. Op haar website is het van de live-cd afkomstige nummer Belle Helène te downloaden voordat het album in de winkels ligt. Aan het eind van het jaar blijken de concerten in Ahoy' de bestbezochte van 2000 te zijn. In totaal 173.634 mensen zijn bij de reünie-optredens aanwezig.

Abel Bløf Bob Fosko Daryll-Ann Def Rhymz Grof Geschut Heideroosjes Marcel de Groot Osdorp Posse Postmen Skik The Prodigal Sons

2005

In november wordt officieel bevestigd dat er een musical komt over de band Doe Maar. Bandleden Henny Vrienten, Ernst Jansz en Jan Hendriks zijn dat met theaterproducent V&V van Albert Verlinde overeengekomen. De muzikanten zullen niet zelf op het podium staan. Hun rol wordt ingenomen door acteurs en vocalisten waaronder Lenette van Dongen en Kim-Lian. Volgens V&V wordt de voorstelling in de sfeer van de Abba-musical Mamma Mia gemaakt.

Kim-Lian

2006

Tekenaar Barbara Stok maakt een stripversie van Is Dit Alles? De strip maakt onderdeel uit van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006.

2007

Leden van Doe Maar zijn op 28 januari aanwezig tijdens première in Tilburg van de musical Doe Maar. De recensies zijn zeer lovend en de musical is in mei de grote winnaar tijdens de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards 2007 met naast de publieksprijs ook prijzen voor Daniël Boissevain, Annick Boer, Pieter van de Waterbeemd en Jan Elbertse. Het is 25 jaar geleden dat Doe Maar voor het eerst een nummer 1 hit scoorde met De Bom. Ter gelegenheid hiervan brengt platenmaatschappij CNR op 5 februari het nummer opnieuw uit in een gelimiteerde oplage op zowel cd als roze vinyl. Daarnaast worden alle nummers van Doe Maar voor het eerst samen in één box verzameld onder de titel Echt Alles.

Daniël Boissevain

2008

Het titelloze debuut, Doris Day En Andere Stukken en het album 4Us worden opnieuw op vinyl uitgebracht. De muziekbedrijven Pink Records uit Drachten en Foreign Media Group uit Leeuwarden hebben 35.000 Nederlandstalige liedjes van Johnny Hoes' label Telstar in licentie gekregen, waaronder de nummers van Doe Maar. De band speelt op 10 en 12 juli in de Rotterdamse Kuip. Het is de eerste keer dat de band een stadionconcert geeft. Voorafgaand aan deze grote optredens, geeft Doe Maar vier try-out shows in het clubcircuit. De try-outs beginnen op 3 juni in Speakers te Delft en eindigen op 1 juli in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Doe Maar Lijf Aan Lijf is een fotoboek inclusief de geremasterde versie van het gelijknamige livealbum uit 1983. Het boek bevat een reportage met meer dan 100 paginagrote foto's van fotografen Bert Nienhuis en Kees Tabak, aangevuld met acht verhalen van Joost Belinfante.

2011

Doe Maar is verrassingsact bij de concertserie Groots Met Een Zachte G van Guus Meeuwis die van 16 juni tot en met 19 juni plaatsvindt in het Philips Stadion te Eindhoven.

Guus Meeuwis

2012

Doe Maar gaat de studio in met rappers met Fresku, Winne, Sef, Gers Pardoel, The Opposites, Kempi en The Anonymous Mis (Postman/Postmen). De opnames resulteren in de cd Versies/Limmen Tapes die na de zomer bij het label Top Notch verschijnt. Een ander nummer wordt geschreven samen met het publiek. Op de website doemaarmee.nu nodigt de band fans uit via Twitter een vervolg te schrijven op de zes openingswoorden 'Op een dag komt de dag'. Elke week worden de beste tekstregels door Doe Maar uitgekozen. Na acht weken is de tekst compleet. Na Marco Borsato, Paul de Leeuw, Lionel Richie, Diana Ross, Sting en Nick & Simon is Doe Maar de hoofdact van de zevende editie van Symphonica In Rosso. Op woensdag 17 oktober en vrijdag 19 oktober treedt de band op in het Arnhemse GelreDome met hun grootste hits, het veertigkoppige symfonische orkest van Guido’s Orchestra en gastoptredens van Frank Boeijen, Het Goede Doel, Erik Mesie (Toontje Lager) en Nol Havens (V.O.F. de Kunst).

Erik Mesie Frank Boeijen Fresku Gers Pardoel Guido's Orchestra Het Goede Doel Kempi Nol Havens Postman Sef The Opposites

2013

Doe Maar heeft na Symphonica In Rosso de smaak te pakken en gaat twee maanden op tournee door Nederland. De Glad IJs-tournee start op 16 januari in Vredenburg Utrecht en wordt afgesloten op 12 februari in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De Edison Pop Oeuvreprijs gaat in februari naar Doe Maar. Tijdens het dankwoord wijst Henny Vrienten op het feit dat het de allereerste Edison is voor de band. 'De jury heeft 35 jaar tijd genomen om er goed over na te denken, dus het is een zeer weloverwogen beslissing. Dan moet je blij zijn.' De documentaire Doe Maar: Dit Is Alles gaat op 28 september in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De BNN-documentaire van Patrick Lodiers en Martijn Nijboer draait vanaf 10 oktober in de bioscopen.

2016

In juni geeft Doe Maar een concert in de Antwerpse Lotto Arena en drie concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome.

2018

Het veertigjarig jubileum wordt gevierd met een clubtournee met als titel Er Verandert NIX.

2021

De afscheidstournee van Doe Maar wordt afgelast omdat Henny Vrienten ziek is. Er worden door concertorganisator Mojo geen verdere mededelingen gedaan over de aard van de ziekte.

2022

Op 25 april overlijdt Henny Vrienten op 73-jarige leeftijd.

Discografie Doe Maar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Doe Maar

Audio/Video Doe Maar

Video Doe Maar

Het prille begin
Het prille begin
De doorbraak
De doorbraak
Twee frontmannen
Twee frontmannen
Het leven na de roem
Het leven na de roem
Complete Interview
Complete Interview
Sinds 1 dag of 2
Sinds 1 dag of 2
Popsterren
Popsterren
Het einde
Het einde
De reünie
De reünie
DOE MAAR PA
DOE MAAR  PA
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
DOE MAAR  PA

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer