Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DOMMELVOLK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1977 - heden

Genre

folk, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Dommelvolk

Folk-gezelschap uit de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig. De Brabantse formatie geldt als een van de belangrijkste, levendigste en meest humoristische exponenten van de Nederlandse volksmuziek.
Volledige biografie...

Bezetting

Steeph Custers   viool, zang
Bert Spin   accordeon, mondharmonica, zang
Ad Van Genechten   gitaar, mandoline, zang
Jitze Kopinga   basgitaar, zang

Overige muzikanten

Jaap Oudesluijs   accordeon, basgitaar, mandoline

Genoemd in de biografie van

1971   Peter Koene
1974   Crackerhash

Biografie Dommelvolk

Folk-gezelschap uit de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig. De Brabantse formatie geldt als een van de belangrijkste, levendigste en meest humoristische exponenten van de Nederlandse volksmuziek.

1977

Bert Spin (accordeon, mondharmonica, cister, zang) en Jaap Oudesluijs beginnen Dommelvolk als duo. Het tweetal speelt vooral middeleeuws werk. In 1977 heeft de band nog geen optredens achter de rug als via Universe de elpee Dommelbeschuit verschijnt, een splitalbum met Crackerhash.

Crackerhash

1978

Oudesluijs vertrekt naar de folkgroep Werktuig. Dommelvolk wordt uitgebreid tot een volledige band: Spin, Ad van Genechten (zang, gitaar, mandoline) en Steeph Custers (viool, zang). De middeleeuwse invloed verdwijnt om plaats te maken voor meer streekgerichte muziek.

Werktuig

1979

Bassist en zanger Jitze Kopinga (tevens actief in Folkcorn) voegt zich bij Dommelvolk. Ptazzie, het tweede album, wordt daarna uitgebracht (ook via het Friese Universe) en overtuigt door de manier waarop Dommelvolk de livesound in de studio weet neer te zetten. De plaat zorgt voor een doorbraak.

1981

Nr. 100 is de titel van de derde Dommelvolk. De band heeft inmiddels een eigen platenlabel opgezet, waaraan de naam St. Anna is gegeven. Nr. 100 geeft een goed beeld van de humor die Dommelvolk in zich heeft.

1982

Dommelvolk levert een bijdrage aan de verzamelelpee Omroep Brabant Jubileert.

1984

Via Telstar verschijnt de plaat Van Mijn Kempenland.

1985

De groep staat op het Deense festival Roskilde. Hierna wordt weinig meer van Dommelvolk gehoord.

1993

De cd De Eerste Verzamelaar Van Dommelvolk is een bloemlezing van de eerste vier albums.

2000 - 2005

Dommelvolk doet vanaf januari 2000 enkele reünieoptredens, onder meer tijdens het International Folk Festival Tilburg en Folkwoods. In 2005 staat een Brabantse theatertournee gepland met de folkband Wè-nun Henk.

2006 - 2010

De band blijft optreden, zij het niet zo intensief als vroeger. Een paar keer per jaar doen de muzikanten festivals aan en staan ze in het theater.

Discografie Dommelvolk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Dommelvolk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer