Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DONNA LYNTON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Donna Lynton

Periode

01-01-1951 - heden

Genre

amusementsmuziek, MOR, soul, zang

Online

Officiële website
Facebook

Donna Lynton

Donna Lynton is een Amerikaanse diva die sinds 1976 in Nederland woont. Ze krijgt bekendheid met haar uitvoering van het titelnummer van de populaire televisieserie Charlie's Angels. De zangeres brengt soloplaten uit en treedt op in diverse bezettingen, zowel op het vaste land als tijdens shows op cruiseschepen in Europa, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Donna Lynton

Donna Lynton is een Amerikaanse diva die sinds 1976 in Nederland woont. Ze krijgt bekendheid met haar uitvoering van het titelnummer van de populaire televisieserie Charlie's Angels. De zangeres brengt soloplaten uit en treedt op in diverse bezettingen, zowel op het vaste land als tijdens shows op cruiseschepen in Europa, Amerika en Australië.

1951 - 1975

Dianne Carol Lynton wordt op Nieuwjaarsdag 1951 geboren in Brooklyn als dochter van de Russische concertpianiste Anne Salyk en zanger Charles Lynton. Ze heeft haar eerste optredens als onderdeel van een latere bezetting van de populaire zanggroep The Ronettes. Met deze groep speelt ze drie jaar lang de Verenigde Staten. Daarna start ze een solocarrière, zingt ze in club Copacabana te New York, gaat ze op wereldtournee en zingt ze onder meer in Australië en Nieuw Zeeland. Ze deelt het podium met grote Amerikaanse artiesten als Count Basie, The Temptations, Lionel Hampton, The Drifters, Chubby Checker, James Brown en The Supremes. Tijdens het Amerikaanse gedeelte van haar carrière brengt ze het album Call Me Donna uit.

1976 - 1981

De liefde brengt haar naar Nederland. Vanuit haar nieuwe thuishaven werkt ze verder aan haar carrière. Ze krijgt direct grote bekendheid als de vertolkster van het titelnummer bij de Amerikaanse avonturenserie Charlie's Angels. Het levert haar veel media-aandacht op. Donna Lynton werkt enkele jaren samen met componist en producer Jack de Nijs (Jack Jersey). Ze neemt enkele nummers op met vocalist Joe Bourne waarvan er eentje terechtkomt op diens album Joe Bourne & Friends. Ze neemt ook het duet Vrede op samen met Vader Abraham.

Jack Jersey Vader Abraham

1982

Donna Lynton Het eerste in Nederland geproduceerde soloalbum van de zangeres is de LP Prima Donna, opgenomen met producer/arrangeur John van de Ven. De plaat bevat de singles I Wasn't Born Yesterday, Let The Curtain Fall, Notify Someone en Bridge Of Love.

John van de Ven

1983

De zangeres is speciale gast tijdens de Europese tournee van Sammy Davis jr.

1986

Het album Donna Lynton bevat gastbijdragen van onder meer Toots Thielemans, Lex Bolderdijk, Edwin Schimscheimer, Cees Stolk, Anna Dekkers (Vulcano), Eddy Ouwens (producer), Ruth Jacott en Hans Vermeulen. Het duet I Am But A Fool met Vermeulen wordt ook uitgebracht op single, net als de tracks Hearts en Son Of A Preacherman.

Cees Stolk Eddy Ouwens Edwin Schimscheimer Hans Vermeulen Lex Bolderdijk Ruth Jacott Vulcano

2002

Donna Lynton levert gastbijdragen op de door Crip Theeuwes en Basil Kühne geproduceerde coverplaat Eden van Johan Kroon. Lynton zingt de nummers Piu Che Puoi (oorspronkelijk een duet van Cher en Eros Ramazzotti) en Vivo Per Lei (van Laura Pausini en Andrea Bocelli).

2003 - 2006

De zangeres treedt op in diverse bezettingen: begeleid door een pianist Mike Silk, met een zesmansformatie of met een big band. Ze zingt zowel aan land als op zee tijdens shows op cruiseschepen in Europa, Amerika en Europa. Samen met zangeressen Marlène Berger (T-Spoon) en Debbie vormt Donna Lynton The Glamour Lady's, waarmee ze op tournee gaat met de show A Tribute To The Supremes. Naast werk van The Supremes staan ook hits van The Ronettes op het repertoire.

Debbie T-Spoon

2007 - 2008

De zangeres vormt samen met Vivian van der Veen en Rosanna Hofman The Glamour Girls waarmee ze hits van Motown vertolkt. Samen met zanger Lou Prince is ze te boeken met een duettenprogramma.

Discografie Donna Lynton

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Donna Lynton

Audio/Video Donna Lynton

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer