Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DORIS HOCHSCHEID

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Doris Hochscheid

Genre

cello, hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Doris Hochscheid

De passie van celliste Doris Hochscheid ligt in de kamermuziek. Met de pianist Frans van Ruth vormt zij al vele jaren een duo dat regelmatig recitals in binnen- en buitenland geeft. Naast het standaard repertoire houdt dit duo zich onder andere bezig met een meerjarenproject gewijd aan Nederlandse muziek voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

cello

Genoemd in de biografie van

1976   Svitlana Azarova
1997   Marjanne Kweksilber
2008   Piet Ketting
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Doris Hochscheid

De passie van celliste Doris Hochscheid ligt in de kamermuziek. Met de pianist Frans van Ruth vormt zij al vele jaren een duo dat regelmatig recitals in binnen- en buitenland geeft. Naast het standaard repertoire houdt dit duo zich onder andere bezig met een meerjarenproject gewijd aan Nederlandse muziek voor cello en piano. Met violiste Marijke van Kooten en altvioliste Edith van Moergastel vormt Hochscheid het Hadewych Strijktrio. Tevens maakt zij deel uit van het Leo Smit Ensemble. Hochscheid treedt regelmatig op als soliste met diverse orkesten en werkt samen met componisten als Michel van der Aa, Louis Andriessen, Sofia Goebaidoelina, Mauricio Kagel, Oliver Knussen, György Ligeti en Karlheinz Stockhausen. Verschillende wereldpremières heeft zij op haar naam staan zoals de celloconcerten van Dimitri Andrikopoulos, Martijn Padding en Chiel Meijering.

In bezetting van

Leo Smit Ensemble   cello
The Stolz Quartet   cello

1992

Doris Hochscheid wint het Tromp Concours in Eindhoven.

1994

Hochscheid heeft een optreden bij het programma Jonge Mensen op het Concertpodium en speelt tijdens het Schnittke Festival in Utrecht onder leiding van de Russische dirigent Lev Markiz.

1996

Doris Hochscheid behaalt het diploma Uitvoerend Musicus met hoogste onderscheiding na haar studie bij de Russische cellist Dmitri Ferschtman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ze wordt lid van het Asko|Schönberg. Tijdens het Tanglewood Festival in de Verenigde Staten wordt Hochscheid onderscheiden met de 'Prize for an Outstanding Cellist'.

Asko|Schönberg

1997 - 2000

Wederom neemt Hochscheid in 1997 deel aan het Tanglewood Festival en wordt weer onderscheiden met de 'Prize for an Outstanding Cellist'. In Londen studeert zij verder bij Melissa Phelps en in Parijs bij Philippe Muller.

2001

In november speelt Hochscheid de solopartij in de Cello Symphony van Benjamin Britten met het VU Kamerorkest.

2003

Doris Hochscheid wordt aangesteld als docente Hedendaagse Kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam.

2005

Tijdens het Concours de Musique Electroacoustique in Bourges ontvangt Cordes Invisibles, voor cello, piano en tape, van componist Roderik de Man de eerste prijs. Hochscheid speelt de première van dit speciaal voor haar geschreven werk.

Roderik de Man

2006

Het Janácek Trio, bestaande uit violiste Jacobien Rozemond, Hochscheid en Van Ruth, gaat in verband met de komst van altviolist Sven Arne Tepl verder onder de naam Amsterdam Bridge Ensemble.

Jacobien Rozemond

2007

Hochscheid richt samen met Van Ruth de Stichting Cellosonate Nederland op, een stichting die verschillende projecten rondom de Nederlandse muziek voor cello en piano organiseert.

2010

Doris Hochscheid speelt de première van het celloconcert Last Words van de componist Martijn Padding. Dit speciaal voor Hochscheid geschreven concert bevat volgens Padding "een op hol geslagen fantasie over de Forlane uit Bachs Eerste Orkestsuite". De uitvoering vindt plaats tijdens de Cellobiënnale 2010 samen met het Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw.

Martijn Padding Reinbert de Leeuw

2011

Hochscheid vormt samen met hoboïste Marieke Schut, violiste Jellantsje de Vries en altvioliste Liesbeth Steffens het Stolz Quartet, dat een droom wil realiseren: muziektheater zonder acteurs, opera zonder zingen. De musici spelen uit het hoofd en zijn tegelijkertijd acteurs. Ze brengen hedendaagse composities op een theatrale manier en zoeken naar concertvormen waarin het publiek kan participeren in het concert.

Jellantsje de Vries Liesbeth Steffens Marieke Schut The Stolz Quartet

2012

Tijdens de Amsterdamse Cello Biënnale presenteren Hochscheid en Van Ruth een album met composities van onder andere Louis Andriessen, Matthias Kadar, Roderik de Man, Huba de Graaff, Astrid Kruisselbrink, Claudia Rumondor, Martijn Padding en Joey Roukens. Deze eenvoudige composities voor cello en piano, van 30 Nederlandse componisten, zijn in opdracht van Hochscheid en Van Ruth speciaal geschreven voor amateurmusici om zodoende de Nederlandse muziek te promoten en onder de aandacht van muziekscholen te brengen.

Astrid Kruisselbrink Claudia Rumondor Huba de Graaff Joey Roukens Louis Andriessen

2014

Naast docente kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam is Doris Hochscheid verbonden als docente in de Alexander Techniek, speciaal voor de strijkersafdeling. Samen met Van Ruth organiseert zij jaarlijks drie concerten aan het conservatorium: de serie Dutch Masters Chamber. Daarnaast is zij cellodocent aan de University College Roosevelt in Middelburg.

Discografie Doris Hochscheid

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Doris Hochscheid

Audio/Video Doris Hochscheid

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer