Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DORUS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

24-10-1921 - 26-02-1972

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Dorus

Tom Manders wordt 'wereldberoemd in Nederland' met zijn alter ego Dorus. Vanaf 1955 tot vlak voor zijn dood is hij als de verstrooide zwerver veelvuldig op de vaderlandse buis te zien. Samen met toetsenist Cor Steijn is hij verantwoordelijk voor een reeks hits, waarvan Twee Motten de bekendste is.
Volledige biografie...

Bezetting

Antoon Manders   zang

Overige muzikanten

Cor Steyn   orgel

Genoemd in de biografie van

1946   Cor Steyn
1950   Hotcha Trio
1959   Danny Angel And The Crescents
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Dorus

Tom Manders wordt 'wereldberoemd in Nederland' met zijn alter ego Dorus. Vanaf 1955 tot vlak voor zijn dood is hij als de verstrooide zwerver veelvuldig op de vaderlandse buis te zien. Samen met toetsenist Cor Steijn is hij verantwoordelijk voor een reeks hits, waarvan Twee Motten de bekendste is.

1921 - 1953

Antoon Manders (roepnaam Tom) wordt geboren in Den Haag. Hij blijkt een talent voor tekenen te hebben en het ligt dan ook voor de hand dat hij na de ULO de driejarige studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten gaat volgen. Broer Kees, acht jaar ouder dan Tom, is dan al jaren conferencier en liedjeszanger. Tijdens zijn studie krijgt Tom zijn eerste tekenopdrachten: hij schildert reclames op etalageruiten en ontwerpt affiches voor voorstellingen, onder andere voor zijn broer. Eind jaren dertig ontwerpt hij ook decors voor toneel- en cabaretvoorstellingen. Theater Carré in Amsterdam behoort tot zijn vaste opdrachtgevers. Manders is inmiddels een gevestigde naam op het gebied van affiche- en decorontwerp. In de oorlog wordt hij in Duitsland als schilder te werk gesteld, maar hij weet al na een half jaar te ontkomen. Ook na de oorlog blijft Manders ontwerpen. Tot zijn opdrachtgevers behoren onder meer Heintje Davids (Hendrika David), Lou Bandy, Circus Strassburger, de Hoofdstad Operette en het ABC-cabaret van Wim Kan. Beïnvloed door Wim Kan komt Manders op het idee om zelf een cabaretshow te beginnen.

Hendrika David Lou Bandy Wim Kan

1953 - 1955

Horeca-ondernemer Carel Kamlag begint op het Rembrandtplein in Amsterdam het revue-café Saint-Germain-de-Près. Hij schakelt Manders in voor de inrichting en de programmering. In 1954 staat Manders voor het eerst zelf op het podium, dan al in streepjestrui en met piekharenpruik. Hij ontwikkelt dit type tot de praatgrage zwerver Dorus, met bolhoed en druipsnor. Eind 1954 benadert de VARA Manders om 'iets voor de televisie te doen'. Hij stemt in, onder voorwaarde dat de inrichting van het café in de studio nagebouwd wordt en dat hij zelf het laatste woord heeft in de vormgeving en registratie van het programma. Twee seizoenen lang is het programma maandelijks te zien, daarna wat minder vaak. Dorus groeit uit tot een fenomeen in Nederland, niet in de laatste plaats omdat hij zeer inventief omspringt met het medium televisie.

1956 - 1963

Radioproducent Karel Prior koppelt Manders aan organist Cor Steyn. Ze zijn samen voor het eerst op de radio te horen op 11 februari 1956, in het VARA-programma De Showboat. In 1957 staat Dorus garant voor drie grote hits: Twee Motten, M'n Volkstuintje en Als Ik Wist Dat Je Zou Komen. Het nummer Twee Motten staat zes maanden lang in de hitlijsten. In 1959 scoort Dorus nogmaals een hit met het nummer Bij De Marine en in 1963 staat een parodie van Figaro twee maanden in de hitparade. De samenwerking tussen Manders en Steijn loopt al in 1962 ten einde. Manders concentreert zich meer op het maken van film en televisie.

Cor Steyn

1964 - 1972

Door een mislukte poging om zelf producent en distributeur van Dorus-films te worden bouwt Manders grote schulden op. In 1967 ontvangt Manders een Zilveren Roos op het televiesiefestival in Montreux. Datzelfde jaar opent hij in Rotterdam een nieuwe club, waar ook de opnames van het nieuwe programma Bij Dorus Op Schoot plaatsvinden. De scène van het meisje dat eindeloos Poessie Mauw zingt, behoort tot de klassiekers uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. In 1970 moet Manders de deuren van de club echter weer sluiten. Alhoewel hij inmiddels behoorlijk overwerkt begint te raken, blijft hij platen maken, in de wetenschap dat hij aan bedrijven als Albert Heijn en Esso gigantische aantallen kan verkopen. In 1971 maakt hij nog eenmaal een televisie-uitzending die geschiedenis schrijft: geregistreerd door verborgen camera's doet Manders bij Madame Tussaud alsof hij een wassen beeld van Dorus is. Ook haalt Dorus, die dan in 15 jaar tijd inmiddels meer dan 30 singles uitgebracht heeft, nog eenmaal de hitlijsten met het lied In De Hemel Is Geen Bier. Een profetische titel, zoals snel zal blijken. Als hij in 1972 door een auto-ongeluk in het ziekenhuis terechtkomt, constateren de artsen kanker bij Manders. Drie weken later, op 26 februari, krijgt hij een een hartaanval en overlijdt hij op 50jarige leeftijd in het Anthoniusziekenhuis. Vele belangstellenden wonen op 3 maart in Utrecht zijn crematie bij. Violist Herman Krebbers speelt tijdens de plechtigheid op viool.

Discografie Dorus

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Dorus

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer