Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DRAGONFLY (1)

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1967 - 1969

Genre

psychedelica

Pseudoniemen

Groep 69, Group 69 Sect

Dragonfly (1)

Zeeuwse psychedelische groep opgericht in 1967. Heet aanvankelijk Groep 69 en Group 69 Sect.
Volledige biografie...

Bezetting

John Caljouw   zang
Huib Pouwer   drums
Rudy de Queljoe   gitaar
Tony de Queljoe   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1970   Brainbox
1970   Swinging Soul Machine

Biografie Dragonfly (1)

Zeeuwse psychedelische groep opgericht in 1967. Heet aanvankelijk Groep 69 en Group 69 Sect.

1967

Dragonfly is zwaar beïnvloed door de psychedelische revolutie die vooral uit de Londense clubs overwaait. Visueel lijkt de groep op de Jimi Hendrix Experience. Dit wordt geaccentueerd door de Ambonese broertjes de Queljoe en de geföhnde Afrokopjes van Caljouw en Pouwer. Toegevoegde waarde zijn de beschilderde gezichten op het podium. Dit trekt vooral dichter en Hoeplaredacteur Hans Verhagen aan. Hij wordt uiteindelijk ook hun manager en zelfs dilettant-producer.

1968

Na een uitgebreide tournee door de lage landen met onder andere optredens op Drakestein voor prinses Beatrix en prins Claus en in het voorprogramma van Pink Floyd wordt het tijd voor een single. Mede dankzij goede publiciteit in Hitweek ruikt de single Celestial Dreams even aan de Top-40. Een opvolger volgt het zelfde jaar: Prince Of Amboyna. Deze single doet helemaal niets en de geplande en reeds opgenomen debuut LP (die Dragonfly moet gaan heten) wordt door moedermaatschappij Philips teruggetrokken. De opnamen, waar nooit meer iets van gehoord is, zijn zeer waarschijnlijk de meest obscure (en meest gezochte) van Nederland. Fragmenten van een optreden van Dragonfly zijn te zien in de experimentele documentaire De Tijdgeest van Johan van der Keuken.

1969

Gefrusteerd gaan de bandleden ieder zijns weegs. John Caljouw wordt leadzanger van Machine, het vervolg op The Swinging Soul Machine. Hiermee heeft hij ook een hit: Lonesome Tree. Gitarist Rudy de Queljoe ondergaat een toptransfer naar Brainbox. Van zijn broer wordt niets meer vernomen tot zijn vroegtijdig overlijden. Huib Pouwer verdwijnt ook van het toneel.

Brainbox Machine

1977

John Caljouw en Rudy de Queljoe doen een poging Dragonfly her op te richten, die echter mislukt. Waarschijnlijk zijn zij hier net een paar jaar te vroeg mee, want in de tachtiger jaren wordt de eerste single Celestial Dreams op het roemruchte Pebbleslabel heruitgebracht. De twee singles zijn nu dan ook zeer gewild in verzamelaarskringen.

2001

Op 8 september staan John Caljouw en Rudy de Queljoe nog eenmaal als Dragonfly op het podium tijdens het festival Abdijpop in Middelburg. Vijf nummers (drie covers en twee eigen composities) van het optreden verschijnen op de compilatie-cd Abdijpop 2001.

2008

Van historicus Peter Sijnke verschijnt het boek Dragonfly En De Jaren Zestig: De Belevenissen Van Een Popgroep In Een Roerige Tijd, uitgegeven door Aprilis. Het boek gaat over de belevenissen van de bandleden geplaatst binnen de context van de tijd, met ook aandacht voor o.a. hippies, Hitweek, Hoepla, Pink Floyd en het popfestival van Rome. Als bonus is een cd bijgevoegd, waarop naast de twee single een uniek radioprogramma uit begin 1968 is te horen.

Discografie Dragonfly (1)

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Dragonfly (1)

Video Dragonfly (1)

Dragonfly - Celestial Emp...
Dragonfly - Celestial Empire Promo (1968)
Dragonfly - Celestial Dre...
Dragonfly - Celestial Dreams (1967)
Dragonfly - Prince of Amb...
Dragonfly - Prince of Amboyna ( outrageous Dutch psych '68)
Dragonfly - Celestial emp...
Dragonfly - Celestial empire ( Dutch psych masterpiece '68 )
Dragonfly - Desert of Alm...
Dragonfly - Desert of Almond (superb Dutch psychedelia 1968)
Dragonfly - Celestial dre...
Dragonfly - Celestial dreams ( Dutch psych rarity 1968)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Dragonfly - Celestial Empire Promo (1968)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer