Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DRUKWERK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Drukwerk

Periode

1978 - heden

Genre

amusementsmuziek, levenslied, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Drukwerk

Amsterdamse protest- en levensliedformatie met hitsuccessen in de jaren tachtig.
Volledige biografie...

Bezetting

Ton Coster   gitaar
Joop May   toetsinstrumenten
Jan Offenberg   basgitaar
Lucas Huizinga   drums
Ivor Mitchell   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Glenn den Doop   basgitaar
Henneke Veenings   achtergrondzang
Rabo Snelleberg   gitaar
Marcel Lee   drums
Ton van der Aa   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1978   Sjako!
1980   Coen van Vrijberghe de Coningh
1980   Morzelpronk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Drukwerk

Amsterdamse protest- en levensliedformatie met hitsuccessen in de jaren tachtig.

1967 - 1978

Harry Slinger (10 augustus 1949) staat achter de bar bij een jeugdsociëteit in Amsterdam en ontmoet daar Ton Coster (19 augustus 1946). Slinger drumt en Coster speelt gitaar en samen richten ze hun eerste band op: Hot Potatoes Swingers. De eerste optredens zijn voornamelijk in de eigen soos. Na de komst van bassist Hans Witteveen (1 september 1949) wordt het werkveld verlegd naar bruiloften, partijen en andere buurthuizen. Het aantal optredens groeit naar één tot twee keer per maand. Tot aan 1976 vinden meerdere bezettingswisselingen en naamsveranderingen plaats. De muzikanten spelen onder meer als New Magic en Pikzwart. In 1977, als de band Theeluik heet, komt in de carnavalsperiode organist Joop May de bezetting uitbreiden tot vijf man. In 1978 lijkt een einde aan de band komen wanneer Slinger en Coster ruzie krijgen. Witteveen en May weten de twee weer bij elkaar te krijgen.

1979

Na het vertrek van bassist Witteveen en komst van zijn zwager Jan Offenberg is Drukwerk in februari 1979 een feit. De eerste single Ik Verveel Me Zo laat een protest horen tegen het opheffen van een jongerencentrum in Amsterdam-Noord. VARA/NOS-discjockey Frits Spits pikt het nummer op en het wordt een links culthitje, ook al ligt het plaatje niet in de winkel.

Frits Spits

1980

Na een optreden in de Vrije Universiteit stapt Slinger verkeerd van het podium en scheurt hij zijn enkelbanden. Lucas Huizinga (3 juni 1959) neemt de drumstokken over van hem over en Slinger concentreert zich op het zangwerk. EMI platenproducer Coen van Vrijberghe de Coningh ziet Drukwerk drie keer spelen. Op het journaal ziet hij beelden van een anti-atoomdemonstratie bij Kalkar. Drukwerk krijst op het accoord F net zolang Geen Atoom (er zijn ook nog andere soorten stroom) tot ze worden weggesleept. Een optreden van Slinger op de kansel in een kerk tijdens een benefietconcert voor vluchtelingen valt Vrijbeerghe ook op. Kort daarop verschijnt Drukwerk op de barricaden van de Vondelstraat waar slag word geleverd tussen de Mobiele Eenheid en krakers. Voor deze gelegenheid heeft de band het nummer Kraak Maar (B)raak op het repertoire staan. Zonder soundcheck neemt de band in korte tijd 12 nummers op, die ondanks wat foutjes op de LP Drukwerk worden uitgebracht.

Coen van Vrijberghe de Coningh

1981

In de vorm van de nummer 1-hit Je Loog Tegen Mij geeft Drukwerk haar visitekaartje af. Van de single worden meer dan 150.000 stuks verkocht. Het albumdebuut staat 22 weken in de albumlijsten en schopt het tot de Top 5. Het nummer is overigens een cover van de band Door Mekaar die het liedje in 1978 op de LP Voor Mekaar zetten onder de titel Terug Van Troje.

Door Mekaar

1982

De opvolger Tweede Druk is minder succesvol. De band scoort een aantal hits.

1983

De Lp (N)iemand Wint verschijnt en sleept een Edison in de wacht.Hun optreden in het Amsterdamse Concertgebouw op 7 november wordt een groot succes.

1984

Drukwerk Hans van der Berg is de vervanger van May, maar maakt al snel plaats voor Edwin Gitsels (later journalist bij de Hitkrant). Offenberg ruimt het veld ten faveure van Hans Witteveen. Drukwerk wordt een B.V. met de muzikanten als aandeelhouders. Op 13 september wordt het cafe Drukwerk aan de Singel in Amsterdam geopend, waar Slinger mede-eigenaar van is. De band geeft op 18 november in Carre een concert voor een uitzinnig publiek.

1985

Drukwerk De hitmachine stokt.

1986

Drukwerk Drukwerk richt zich op het theater, waar de Amsterdammers cabaretier Wim Sonneveld in het zonnetje zetten. Petje Af Voor Sonneveld wordt geregiseerd door Kees Prins en de verbindingsteksten worden geschreven door de Friese caberetier Hessel van der Wal. Dit popproject roept tegenstrijdige reacties op bij pers en vakgenoten.Vijftien nummers zijn verzameld op Het Allerbeste Van Drukwerk. Als bonustrack biedt deze compilatie de nog niet eerder op cd verschenen medley Petje Af Voor Wim Sonneveld. Rabo Snelleberg (gitaar), Marcel Lee (drums, later journalist bij Hitkrant) en Frank Schaafsma (bas) zijn de vervangers van Coster, Huizinga en Witteveen. Ivor Mitchell neemt de bas over van Schaafsma die in Blues Power gaat spelen en zijn eigen coverband The Koffers opricht. Drukwerk opent tegenover het cafe Drukwerk gelegen platenwinkeltje Hollandse Nieuwe.

Blues Power The Koffers

1987

De platenwinkel Hollandse Nieuwe gaat mede dankzij het verdwijnen van de Nederlandstalige golf failliet.

1988

Gitsels en Snellenberg vertrekken en worden vervangen door Martin van Helden en Rob Engels.

1989

Na Mij De Zondvloed verschijnt, maar weet het niet tot de albumlijsten te schoppen.

1990

Drukwerk neemt afscheid met een theatertoer en een live-album. Posthuum verschijnen er compilatie-albums. Frontman Harry Slinger gaat op het solopad en is nog altijd te boeken voor 30 minuten Drukwerk-hits. Daarnaast legt hij zich toe op acteren. Slinger is te zien in het toneelstuk De Muisjes (naast onder andere Nelly Frijda) en hij speelt een hoofdrol in de film De Notenkraker.

1992

Uit Stilte Geboren is de eerste soloplaat van zanger Harry Slinger.

Harry Slinger

1995

De band Flair heeft in de zomer een hit met de single Oh Middernacht, een dance-uitvoering van de Drukwerk-hit Schijn 'n Lichtje Op Mij.

Flair

2000

Harry Slinger zingt als Harry Slinger & Drukwerk een door Wim Westendorp geschreven lied over de voetbalclub FC Volendam.

2001

Twintig jaar na de eerste release verschijnt op 26 november opnieuw Je Loog Tegen Mij op single.

2002

De 4CD-boxset Je Loog Tegen Mij bevat een overzicht van de 12½-jarige carrière van Drukwerk aan de hand van 81 liedjes plus een door voormalig bandlid Edwin Gitsels geschreven 36-pagina's tellend boek. De samenstelling is in handen van Harry Slinger, Edwin Gitsels en Gerrit Haak, de man die Drukwerk in 1981 heeft ontdekt. Rondom de gemeenteraadsverkiezingen verschijnt de single Hallo Den Haag. De Drukwerktour 2002 trekt door Nederland.

2003

Drukwerk gaat vanaf april verder met touren door Nederland. Harry Slinger wordt begeleid door de Volendamse band Next One die bestaat uit bandleider John Meijer (gitaar), achtergrondzangeressen Henneke Veenings en Martine Wolkers, Glenn den Doop (bas), Ton van der Aa (toetsen) en oudgediende Marcel Lee (drums). Als John Meijer naar BZN vertrekt, neemt Ruud van Gessel zijn plaats in. Een nieuw album is in voorbereiding. Ook Ivor Mitchel keert terug bij de band. Hij vervangt bassist Glenn den Doop.

BZN Next One

2004

Jan Peter Dat Kan Beter is een satirische carnavalssingle waarin Harry Slinger zich kritisch uitlaat over premier Jan Peter Balkenende. De tekst is van Tijs van Marle, Kees Groenveld is verantwoordelijk voor de tekst van het nummer De Kleine Man en de single sluit af met de Multinationale, een bewerking door Harry Slinger van de Internationale. Samen met Astrid Nijgh, Lucie de Lange, Alberto Klein Goldewijk, Victor Mentink en Said el Khattouti staat Harry Slinger van 27 maart tot en met 10 april in theater Bellevue te Amsterdam met het programma Een Schitterende Jongen, 'een cabareteske reis door de tijd in de strijd voor de homo-emancipatie' met liedjes van ondermeer Robert Long, Purper, Jan Rot, Benny Neyman, Paul de Leeuw en Annie M.G. Schmidt. Harry Slinger is voorzitter van de jury in het TROS-programma Een Ster In 40 Dagen, een talentenjacht waarbij wordt gezocht naar een nieuwste ster van het levenslied. Tijdens de finale op 28 mei kiest hij samen met juryleden Marianne Weber en Johnny Hoes de top drie waarna het publiek mag stemmen. Onder de noemer Dans Mee Tegen JP! Staat Harry Slinger samen met Def P (van Osdorp Posse) & Samiro en League of XO Gentlemen op 17 juni in Paradiso te Amsterdam. De opbrengst van de avond wordt gebruikt om acties te organiseren tegen het kabinet Balkenende.

Astrid Nijgh Benny Neyman Jan Rot Johnny Hoes League of XO Gentlemen Marianne Weber Osdorp Posse Paul de Leeuw Robert Long

2005 - 2006

Harry Slinger maakt in november 2005 zijn musicaldebuut als Opa Tovenaar in de productie Ti-Ta Tovenaar op het toneel van het Eftelingtheater.

2007

Na Ti-Ta Tovenaar speelt Harry Slinger opnieuw een prominente rol in een grote voorstelling. Voor stichting Zonnebloem speelt hij een dubbelrol in het theaterstuk Het Heilig Vuur. De zanger treedt regelmatig op met de band Ticket To Go. Deze samenwerking bevalt beide partijen zo goed dat ze gezamenlijk te boeken zijn met repertoire van Drukwerk. Zanger en band schrijven nieuw materiaal en eind 2007 verschijnt een demo als voorproefje op een nieuw album en een tournee.

2008

Harry Slinger werkt mee aan de voorstelling Tusschen Dam En Rembrandtplein. Het toneelstuk met liedjes is geschreven door Dominique Engers voor het Amsterdams Kleinkunst Festival en gewijd aan tekstschrijver en zanger Dirk Witte (1885-1932)

2009

De zanger speelt de rol van sheriff in de musical All Shook Up - Love Me Tender. De liedjes zijn hits van Elvis Presley in een vertaling van Jan Rot. De première is op 22 november in Breda.

Jan Rot

2010 - 2012

Naast zijn landelijke solo -optredens vaart Harry Slinger vanaf 2010 om de week op zondag met een salonboot van Rederij 't Smidtje zijn zelfbedachte en twee uur durende Slingertocht over de Amsterdamse grachten. In het seizoen 2011/2012 speelt hij voor De Zonnebloem in het muzikale toneelstuk Circus Monetti, samen met Heddy Lester, Mariska van Kolck, Jacqueline Aronson en Pauline du Bois. In 2012 is het dertig jaar geleden dat Je Loog Tegen Mij zes weken op de eerste plaats van de hitparade heeft gestaan. Harry Slinger en zijn zoon Bram (Amsterdam, 4 juni 1987) vieren dat feit door samen met muzikale vrienden een nieuwe versie van de hit uit te brengen en op te treden met een negentig minuten durende Drukwerk-show.

Heddy Lester

2013

Drukwerk² bestaat naast vader en zoon Slinger uit gitarist Mike Floris (Wormerveer, 5 december 1978), drummer George Menkveld (Filipijnen, 20 oktober 1989) en bassist Erik Bes (Rotterdam, april 1970). Van deze bezetting verschijnt Tegen Beter Weten In, een album met zeventien nieuwe arrangementen van Drukwerk-hits en -favorieten.

Discografie Drukwerk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Drukwerk

Audio/Video Drukwerk

Video Drukwerk

Je loog tegen mij 2012
Je loog tegen mij 2012
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Je loog tegen mij 2012

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer