Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DRUMS UNITED

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Drums United in 2010

Periode

2000 - heden

Genre

percussie, wereldmuziek

Online

Officiële website

Drums United

Explosieve negenkoppige slagwerkgroep die ritmes en percussionisten uit alle windstreken (Bangladesh, Senegal, Spanje, Duitsland, Nederland, Suriname en Venezuela) samenbrengt. In theaterprogramma's mengt de groep Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Indiase drumtradities met westers drumwerk, dance en hiphop, daarbij gebruik makend van de huidige elektronische mogelijkheden van de dj. Oprichter en leider ...
Volledige biografie...

Bezetting

Aly N'Diaye Rose   percussie
Pape Thiam   percussie
Gianna Tam   conga, timbales, zang
Marco Toro Bernal   percussie
Niti Ranjan Biswas   percussie, tabla
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Gerardo Rosales   conga, timbales
Ro Krom   draaitafels, percussie, vocalen
Nuria Manglano   zang
Marcel van As   elektronica, percussie

Genoemd in de biografie van

2001   Ro & Paradise Funk
2008   Toro Ensamble

Biografie Drums United

Explosieve negenkoppige slagwerkgroep die ritmes en percussionisten uit alle windstreken (Bangladesh, Senegal, Spanje, Duitsland, Nederland, Suriname en Venezuela) samenbrengt. In theaterprogramma's mengt de groep Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Indiase drumtradities met westers drumwerk, dance en hiphop, daarbij gebruik makend van de huidige elektronische mogelijkheden van de dj. Oprichter en leider van de band is meermaals bekroonde drummer Lucas van Merwijk.

2000 - 2001

Lucas van Merwijk, in 1961 geboren in De Bilt en al aan het 'trommelen' sinds zijn negende, begint in 1980 tegelijkertijd met studeren aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en met optreden in de jazz- en in de salsa-scene van Nederland. Na deel te hebben uitgemaakt van bekende groepen als Future Shock van Maarten van Norden (1985-1992), Nueva Manteca (1987-heden), het Denise Jannah 4Tet (1991-1994) en diverse andere groepen, richt hij in het jaar 2000 de percussiegroep Drums United op, en tegelijkertijd het bedrijf Tam Tam Productions voor management, boekingen (theater tournees) en geluidsdragers. De groep - een echte band, die de toeschouwer tegelijkertijd de onderliggende boodschap meegeeft dat mensen met verschillende culturele achtergronden prima kunnen samenwerken - begint met optredens in Amsterdam (onder meer in KIT en Bimhuis) en al snel ook elders in Nederland, maar debuteert op een Duits festival: Die Düsseldorfer Stadtfeste, op 20 juni 2000.

Future Shock Lucas van Merwijk Nueva Manteca

2002 - 2003

De eerste theatertournee vindt plaats met het programma HIT, een naam die dankzij de Engelse taal een toepasselijke dubbele betekenis impliceert. Danser Andrés Marin verlaat de groep vanwege een solocarrière die tot extreme proporties uitgroeit - sindsdien is hij wereldwijd beroemd geworden. Nuria Manglano vervangt hem in de groep. Ro Krom, alias DJ Ro, verlaat de groep wegens drukke solobeslommeringen en Marcel van As, alias DJ Kokos, is zijn opvolger. Lucas van Merwijk doet beide jaren een aantal clinics op het Summercamp van de Manhattan School Of Music, New York.

Ro Krom

2004 - 2005

Er volgt een tweede theatertournee voor de groep met het programma World of Rhythm, waarvan opnamen worden gemaakt voor een cd en dvd, uitgaven die in 2006 op de markt worden gebracht.

2006

De tweede theatertournee World Of Rhythm gaat in reprise en een nieuwe theatertournee gaat van start onder de naam Ritmo Inferno.

2007

Ook de theatertournee Ritmo Inferno gaat in reprise; de groep tourt tevens door Bulgarije en Servië. Marcel van As, alias DJ Kokos, vertrekt naar de groep Coparck en wordt vervangen door Mathias Holzner, alias DJ Collin Spectre. Lucas van Merwijk doet samen met Roberto Vizcaino een drumclinictournee door Duitsland.

Coparck

2008

De groep tourt door Cyprus en Duitsland, waarna het nieuwe programma Drums United Slaat Door! van start gaat. Gerardo Rosales verlaat de groep, omdat hij teruggaat naar zijn geboorteland Venezuela. Hij wordt vervangen door Marco Toro (o.a. Toro Ensamble), eveneens afkomstig uit Venezuela.

Gerardo Rosales Toro Ensamble

2009

De groep continueert het programma Drums United Slaat Door! en treedt ook op in Mexico (op het festival Ollin Kan), in Noorwegen en opnieuw in Duitsland, waar een volledige theatertournee wordt gedaan. Van het vorige programma Ritmo Inferno verschijnt ook een studio-cd en live-dvd.

2010

Drums United in 2010 Zangeres/danseres Nuria Manglano verlaat de groep.

2011

Vanaf september gaat Drums United op een uitgebreide tournee die in acht maanden tijd langs acht landen voert en in totaal vijftig concerten behelst. De tour wordt afgesloten in Colombia en Canada, in mei 2012. De band speelt tijdens deze wereldtournee het nieuwe programma Heartbeat, in een nieuwe, uitgebreide bezetting, met naast Van Merwijk: Nils Fischer (Duitsland), Niti Ranjan Biswas (Bangladesh), Pape Thiam (Senegal), Gianna Tam (Suriname). Marco Toro (Venezuela) en nieuwkomers Afra Mussawisade (Iran), Mathias Holzner (Duitsland), en Moussé Mbaye Pathe (Senegal).

2014 - 2015

In het najaar verschijnt het album Rhythm Dreams, tot maart 2015 gaat de band met de Worldbeat Tour lands de Nederlandse theaters.

Discografie Drums United

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Drums United

Audio/Video Drums United

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer