Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DUTCH RHYTHM STEEL & SHOW BAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Dutch Rhythm Steel & Show Band

Periode

1969 - 2011

Genre

calypso, funk, Nederlandstalig, soul, steelbands

Pseudoniemen

Trinidad Oil Company

Dutch Rhythm Steel & Show Band

In wisselende samenstelling spelende Surinaamse steelband, die een mix speelt van calypso, soul en funk en eind jaren zeventig een Europese hit scoort met January, February.
Volledige biografie...

Bezetting

Romano Veldwijk   drums, zang
Bernito Riley   steeldrum
Eddy Lobo   componist, zang
Lesley Hoefdraad   zang
Dennis Burke   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Kenneth Goddard   componist, steeldrum
Robby Alberga   gitaar

Genoemd in de biografie van

1972   Robby Alberga
1980   Lesley Joseph

Biografie Dutch Rhythm Steel & Show Band

In wisselende samenstelling spelende Surinaamse steelband, die een mix speelt van calypso, soul en funk en eind jaren zeventig een Europese hit scoort met January, February.

1969 - 1976

De Dutch Rhythm Steel & Show Band wordt opgericht in Zaandam door Adolf Tevreden en voormalige rijinstructeur Bernito Riley. Het tien man tellende gezelschap bestaat volledig uit muzikanten van Surinaamse origine. Het kenmerkende geluid van de groep is afkomstig van de tot melodisch percussie-instrument omgebouwde olievaten. De eerste jaren speelt men vooral in eigen kringen, in eerste instantie onder de naam Silvertone Steel Band en met grote oildrums in plaats van basgitaar. Geleidelijk aan volgt de rest van Nederland en is de groep ook een graag geziene gast in Duitsland waar de groep het podium deelt met onder meer James Last en optredens verzorgt voor prominenten als bondskanselier Willy Brandt. Bij de Oosterburen spelen de muzikanten onder de naam Trinidad Oil Company. De Dutch Rhythm Steel & Show Band doet in december 1974 in de Jaap Edenhal het voorprogramma van een matig bezocht optreden van de Amerikaanse zanger George McCrae.

1977

Dutch Rhythm Steel & Show Band Op 15 januari komt de single January, February de hitlijsten binnen. Het nummer scoort flink in heel Europa en wordt ook onder de titel The Calender Song uitgebracht. In Nederland wordt de track uitgeroepen tot Alarmschijf en komt uiteindelijk tot een vijfde plaats. Na twee maanden verdwijnt het uit de hitlijsten. Daarop wordt de single Edison uitgebracht, maar deze komt niet verder dan een tipnotering. Dankzij het succes van January, February heeft de band diverse radio- en televisieoptredens in binnen- en buitenland. De groepsleden werken met Boney-M en treden op met bekende artiesten als James Brown, James Last en Charles Aznavour. De hitsingle is te horen op het binnen twee dagen opgenomen derde album Dance, Dance, Dance!

1979

Met Boney-M producer Frank Farian wordt de single Ride Your Pony uitgebracht. Het nummer dat verschijnt onder de naam The Original Trinidad Steel Band, wordt een hit in Duitsland.

1980

De band verzorgt de intervalact tijdens het Eurovisie Songfestival in Den Haag. Ze spelen er hun single San Fernando.

1982

De single Limbola-La-La met de van oorsprong Jamaicaanse zanger James Lloyd komt niet verder dan de tipparade.

1999

De band treedt na bijna een kwart eeuw nog altijd op. Naast eigen werk speelt de groep ook nummers van Bob Marley, Harry Belafonte en Tina Turner.

2004

Van Kenneth 'Mr. Steel' Goddard verschijnt de Focus-cover Sylvia op single.

Focus

2011

Na het overlijden van manager Joop Koekkoek houdt de band op te bestaan.

Discografie Dutch Rhythm Steel & Show Band

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dutch Rhythm Steel & Show Band

Audio/Video Dutch Rhythm Steel & Show Band

Video Dutch Rhythm Steel & Show Band

TOPPOP: Dutch Rhythm Stee...
TOPPOP: Dutch Rhythm Steel And Show Band - January, February
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
TOPPOP: Dutch Rhythm Steel And Show Band - January, February

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer