Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DYZACK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Dyzack

Periode

1991 - heden

Genre

singer-songwriter

Online

Bandcamp
Officiële website

Dyzack

Haags gitaarwonder. Nadat zijn agressieve stijl van gitaarspelen te horen is op de cd Characters van het Nationaal Pop Instituut en live nog indrukwekkender blijkt te zijn staan platenmaatschappijen in de rij.
Volledige biografie...

Bezetting

Erik Hofland   gitaar, zang
Detlev Timm   drums
Arie Van Duyvenvoorde   contrabas

Overige muzikanten

Martijn Bosman   drums

Genoemd in de biografie van

1997   Joep Pelt
1997   Kirsten
1998   Les Charmeurs
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Dyzack

Haags gitaarwonder. Nadat zijn agressieve stijl van gitaarspelen te horen is op de cd Characters van het Nationaal Pop Instituut en live nog indrukwekkender blijkt te zijn staan platenmaatschappijen in de rij.

1991

Als tiener staat Erik Hofland (1974) in een voorronde van de Grote Prijs van Nederland. Zijn talent – uitgevoerd onder de schuilnaam Gusty Varrego – wordt door de jury niet herkend.

Gusty Varrego

1992

Met de nieuwe artiestennaam Dyzack staat Hofland op het podium van cultureel centrum 't Paard in Den Haag. De Pools klinkende naam heeft Hofland zomaar verzonnen 'omdat het wel leuk klinkt'. Hij valt op tijdens een presentatie van singer/songwriters van de Zuidhollandse Popunie en ontvangt een lovende recensie in de demorubriek van het muzikantenblad Music Maker.

1993 - 1997

Regelmatig treedt Hofland op in Den Haag en omstreken. Zijn solo-concerten genieten steeds meer bekendheid en zijn demo wordt in maart 1996 Demo van de Maand in het blad FRET.

1997

Dyzack De vele optredens leveren eindelijk iets op. Het Nationaal Popinstituut benadert Hofland voor de cd Characters waarop een overzicht van de actuele singer/songwriters die nog geen platencontract hebben. Hofland neemt daarvoor drie songs op. Nog voor de cd in december uitkomt speelt hij op het Crossing Border Festival.

1998

Na een optreden op het festival Noorderslag in januari benadert platenmaatschappij Polydor hem. Onderhandelingen over een contract duren langer dan verwacht. In september duikt Hofland de studio in, bijgestaan door drummer Martijn Bosman (Gotcha!) en producent Rob van Donselaar, die op sommige nummers hammondorgel, piano en bas speelt.

Martijn Bosman Rob van Donselaar

1999

The Rat Dance Refizz verschijnt in februari. Zonder uitzondering schrijven recensenten lovend over de plaat. Opnamen van Dyzack live in New York zijn in juli te zien in het VPRO-televisieprogramma Loladamusica. Later in het jaar volgen onder meer concerten in België, Lowlands en voor de tweede maal Crossing Border.

2000

Op 21 februari krijgt hij de Zilveren Harp voor 1999 uitgereikt. In september gaat de korte film The Room van Erik Lieshout en Rutger Hauer, naar een verhaal van Harry Mulisch in première. De muziek is geschreven door Dyzack. Hij wordt uitgenodigd voor het showcase festival CMJ Music Marathon in New York, een van de grootste muziekevenementen ter wereld. Dyzack maakt muziek bij een commercial van Douwe Egberts. Het tweede album Neurotic Jackpot verschijnt. De plaat verkoopt niet naar tevredenheid van Polydor. Het label stopt de publiciteitscampagne en verbreekt het contract met Dyzack.

2001

Dyzack Dyzack verzorgt in het voorjaar het voorprogramma tijdens de succesvolle AA Tour-Semi Acoustic-tour van Anouk. In mei reist hij met zijn band naar de Verenigde Staten voor ondermeer een optreden tijdens het Beale Street Music Festival in Memphis. Dyzack neemt een liedje voor zijn rekening op de cd A Dime A Dozen van de Haagse supergroep The Wishing Well.

Anouk The Wishing Well

2002

Dyzack componeert muziek voor de kinderdansvoorstelling Geweld(ig). In februari is hij creatief leider en uitvoerder van het Hollandse Medina Project waarbij Westerse muziek wordt gemixt met Marokkaanse muziek. De gitarist verzorgt de muziek voor de verkiezingscampagne van Groen Links.

2003

Ook voor de PvdA componeert Dyzack muziek die tijdens de campagne wordt gebruikt. Hij is als creatief leider, organisator en uitvoerder betrokken bij Kozmo, een multicultureel muzikaal project op initiatief van het CKV (culturele en kunstzinnig vorming).

2004

De gitarist werkt aan zijn derde album. In november speelt Dyzack op weer op Crossing Border.

2005

Dyzack De gitarist legt de laatste hand aan het derde album Somewhere There's A Monkey Laughing. De band van Dyzack bestaat verder uit bassist Arie van Duyvenvoorde (Les Charmeurs) en drummer Detlef Tividor Willerius (Detlev Timm). Op de plaat stapt Dyzack af van de elektronica en laat hij een meer folk- en bluesgericht geluid horen.

2008 - 2011

Via internet verschijnt eind 2010 het album Una Suna? wat in Inuit Wat Is Dit? betekent. De muziek is in 2008 gemaakt voor de voorstelling Groenland van theatergroep Vis à Vis waar de muzikant de laatste vijf jaar regelmatig muziek voor schrijft. Una Suna? komt ook in beperkte oplage uit op cd. Vooruitlopend op cd This Mangy Soul (No lI Of lIl) die gepland staat voor de herfst van 2011, stelt Dyzack via Bandcamp drie tracks gratis beschikbaar als download.

Discografie Dyzack

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dyzack

Audio/Video Dyzack

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer