Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EBOMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Eboman

Periode

1996 - heden

Genre

big beat

Online

Officiële website

Eboman

De Chemical beats van Eboman veroveren stormenderwijs Nederland, maar na een aantal popprijzen, twee EP's en optredens op alle belangrijke festivals laat een langspeler op zich wachten. Eboman profileert zich ondertussen steeds meer als audiovisueel artiest wat zowel tot uiting komt tijdens eigen optredens als in videoclips die hij voor ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jeroen Hofs   producer

Genoemd in de biografie van

1993   Chew Fu
1997   Headfirst
1997   UJ
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Eboman

De Chemical beats van Eboman veroveren stormenderwijs Nederland, maar na een aantal popprijzen, twee EP's en optredens op alle belangrijke festivals laat een langspeler op zich wachten. Eboman profileert zich ondertussen steeds meer als audiovisueel artiest wat zowel tot uiting komt tijdens eigen optredens als in videoclips die hij voor derden maakt.

1988

De uit Huissen (bij Nijmegen) afkomstige Jeroen Hofs is al op zeer jonge geïnteresseerd in apparatuur en experimenteert op zijn slaapkamer volop met geluid. Een Commodore Amiga computer en later een sampler leggen de basis voor zijn Eboman-sound.

1990 - 1994

Een verhuizing naar Utrecht in verband met een studie Beeld- en mediatechnologie aan de hogeschool voor de Kunsten brengt Hofs in contact met gelijkgestemden op muziekgebied. Hij wordt actief op het gebied van jazzdance (o.a. als scratcher in de funkjazzgroep Sound Of Impact) en brengt een obscure EP uit.

Sound of Impact

1995

Hofs doet zijn eerste optreden als Eboman op 14 mei in Utrecht. Onderwijl heeft hij een EP gemaakt bij Fusebox, een label gespecialiseerd in triphop. De EP zal echter niet worden uitgebracht, want Hofs stapt over naar het label Prime Records.

1996

Eboman Op Noorderslag staat de tot dan toe alleen bij de Amsterdamse dance incrowd enigszins bekende Hofs als Eboman, een naam die is gebaseerd op een gelijknamig nummer van Fusiongitarist David Newman. Zijn optreden slaat in als een bom: de muziek sluit aan bij de op dat moment populaire triphop/chemical en hij is een van de eerste muzikanten in de dance scene die zich ook fysiek inspant door flink heen en weer te springen achter z'n apparatuur en het publiek te bombarderen met videobeelden. Als dan ook zijn EP Sampling Madness part 1 uitkomt, is de Eboman hype compleet. In elk tijdschrift wordt hij geïnterviewd en het nummer Donuts with Budda van de EP, gebaseerd op een sample van Hank the Knife & the Jets' hit Guitar King, schopt het tot de top 40. Na een aantal optredens in het clubcircuit speelt Eboman op Pinkpop en op het Deense Roskilde en wordt hij door The Prodigy, met wie hij samen met The Chemical brothers nogal eens wordt vergeleken, gevraagd als voorprogramma voor hun Engelse tournee. Het label van de band, XL, tekent Eboman en brengt Sampling Madness uit in Engeland, onder andere met een remix van Hofs' held Depth Charge. In september krijgt hij van minister Ritzen van Cultuur de NPS-cultuurprijs uitgereikt. Hij krijgt de 25.000 gulden 'omdat hij orde schept in het chaotisch en historisch aanbod. Aldus de jury onder leiding van Jeanne Roos. Eboman ontvangt tevens van Conamus de Zilveren Harp. Hij maakt een remix voor de gitaarband the Treble Spankers.

The Treble Spankers

1997

Eboman krijgt begin '97 ook nog een aanmoedigingsprijs van de Stichting Conamus, samen uitgereikt met de gouden en zilveren harpen. Ook krijgt hij de Popprijs1996 uitgereikt op het Noorderslag festival in Groningen. In de dance-wereld zet het mediacircus rond Eboman scheve gezichten. Het lijkt niet op te kunnen, maar dan flopt de tweede single Bounce to Dis, (met een sample van de gelijknamige hiphop-classic van Showbiz & AG). Eboman treedt weer op op Lowlands waar muziek en video volledig zijn gesynchroniseerd met behulp van huisgenoot Armin Droge. Inmiddels bestaat zijn live band uit onder andere Shine-gitarist J.B. Meyers, Bonecrushin' gitarist Donald Beekman en saxofonist Peter Kardolus (later bekend als producer Chew Fu). Hofs maakt leaders voor het VPRO-programma Villa Achterwerk, maakt zijn eerste film Fort Ebo Gold uit en demonstreert zijn muziek op de Apple Expo.

Bonecrushin' Chew Fu Donald Beekman Shine

1998

Het blijft oorverdovend stil rond Eboman, ook als anderen verder gaan met de chemical beats waar Eboman ophield. Junkie XL verovert eerst Europa en dan Amerika, en Head First met ex Eboman gitarist Ype Wielinga treedt ook in Eboman's voetsporen. In juni wordt bekend dat Hofs en zijn nieuwe manager het materiaal voor een cd al enige tijd af hebben, maar weg willen bij het Nederlandse Prime. De maatschappij heeft echter een contract en weigert Eboman te laten gaan. Voorlopig is er weinig zicht op een release en staan de partijen nog lijnrecht tegenover elkaar. Er wordt zelfs met rechtszaken gedreigd. De toekomst moet leren of Eboman zijn momentum gemist heeft of dat hij alsnog kan worden bijgeschreven in de eregalerij van Nederlandse dance-artiesten. Wat optredens betreft: onder de naam Sample MadnesS gaat Hofs het land door met een compleet circus aan videoschermen, scratchers, breakdancers en geluidsapparatuur. De bedoeling van Hofs is een multimediashow voor de bevrediging van alle zintuigen. J.B. Meyers heeft Eboman inmiddels verlaten voor zijn eigen band Supersub.

Headfirst J.B. Meijers Junkie XL Supersub Ype Wielinga

1999

In juni is Sampling MadnesS twee keer te zien op het Holland Festival. Uit recensies blijkt dat niet iedereen Eboman nog even hoog heeft zitten als drie jaar geleden. Eboman brengt zijn tweede film The DriVer must be a MadMaN uit.

2000

Eboman maakt de videoclip voor de single Als Niet Als van Doe Maar. Tevens maakt hij een kort Doe Maar tribute dat als voorprogramma wordt gebruikt bij de Doe Maar concerten in Ahoy'. Eboman werkt mee aan de eerste editie van Cross-Linx, waarbij hij samenwerkt met een klassiek ensemble. Gewapend met een laptop treedt Eboman als DVJ (een combinatie van DJ en VJ) op onder de naam Grand Theft Audio. SkrtZz int_R_face is de naam die hij gebruikt voor zijn reguliere live-optredens.

Doe Maar

2003

Het nummer Y-Qualit-Y is een drum 'n bass-track met een gastbijdrage van de Amerikaanse MC Many Styles. Het is voor het eerst te horen op de website van de VPRO tijdens het lustrum van www.3voor12.nl. In het feestweekend in mei stuurt Eboman tijdens een optreden zijn videobeelden en geluid aan vanaf een skateboard. Ondersteund door The SmadS Interface Crew breidt Eboman in het voorjaar zijn liveshow uit met choreografie en theaterelementen.

2004

Eboman maakt de videoclip bij de single Rock Your Body Rock van Ferry Corsten. De clip wordt genomineerd voor een TMF Award.

Ferry Corsten

2005 - 2006

In samenwerking met de theaterorganisatie Huis a/d Werf werkt Eboman aan het project Gedoe Of Gedaan, wat leidt tot de productie Verknipt. De door hem zelf ontwikkelde SenS III-technologie wordt gebruikt voor de voorstelling Gurumatic van d'Electrique. Met SenS III doet Eboman ook speciale optredens voor o.a. Warchild, de Postbank, de Museumnacht, VAD festival, Science en Technology Summit 2006 en Games In Concert.

2007

Eboman is in augustus met een DVJ-set te zien op Lowlands. Met zijn project ¡Viva la Creación! verwerkt Eboman beeldmateriaal dat mensen hem opsturen via Youtube, Jumpcut en CCMixter. Hij bewerkt de beelden met zijn eigen samplesoftware SenS IV. Het resultaat is een vier uur durend optreden op 28 september tijdens de PICNIC-conferentie te Amsterdam. ¡Viva la Creación! wordt gerealiseerd in samenwerking met internetprovider XS4ALL.

2008

In maart doet Eboman in Amsterdam enkele optredens met het Ricciotti Ensemble. Op het programma staan werken van Marco C. de Bruin, Mr. Bungle, Harry Gregson-Williams en de première van het stuk Llib Llik van Martin Fondse en Eboman.
¡Viva la Creación! wint in de categorie Best Editing een Webby Award. De prijsuitreiking vindt plaats in juni in New York. De Webby Awards worden gezien als de 'Oscars' van internet.

Ricciotti Ensemble

2009

Eboman treedt op bij de opening van de Twente Biënnale 2009, op 17 september in Hazemeijer Holec te Hengelo. Tijdens zijn performance maakt hij gebruik van de 'sensorsuit', een speciaal kostuum waarmee hij een geavanceerde videosampler bestuurt.

2011

Eboman wint de Best Practice Award voor zijn project Senna. De prijs wordt uitgereikt door Virtual Platform, het sectorinstituut voor e-cultuur in Nederland. Senna is een computerprogramma, speciaal voor kinderen ontwikkeld, waarmee soundtracks gemaakt kunnen worden met videofragmenten uit bijvoorbeeld Youtube-filmpjes.

2012 - 2016

Met zijn bedrijf Ebostudio ontwikkelt Eboman apps en installaties voor o.a. muziekzender 3FM en het Cinekid Festival.

Discografie Eboman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Eboman

Audio/Video Eboman

Video Eboman

Eboman - 2007 - ¡06! Say ...
Eboman - 2007 - ¡06! Say What!?!
Eboman - 2007 - I am Eboman
Eboman - 2007 - I am Eboman
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Eboman - 2007 - I am Eboman

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer