Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ED SPANJAARD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Ed Spanjaard

Periode

1948 - heden

Genre

dirigent, hedendaags, klassiek, piano

Online

Officiële website

Ed Spanjaard

Ondanks zijn relatief late debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest behoort Ed Spanjaard tot de grootste Nederlandse dirigenten. Zijn repertoire omspant drie eeuwen, maar hij is gespecialiseerd in Franse muziek van rond 1900 en hedendaags werk. Steeds vaker richt hij zich op operaproducties.
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent, piano

Genoemd in de biografie van

1969   Marcel Beekman
1970   Lawrence Renes
1982   Nieuw Ensemble
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ed Spanjaard

Ondanks zijn relatief late debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest behoort Ed Spanjaard tot de grootste Nederlandse dirigenten. Zijn repertoire omspant drie eeuwen, maar hij is gespecialiseerd in Franse muziek van rond 1900 en hedendaags werk. Steeds vaker richt hij zich op operaproducties.

In bezetting van

Atlas Ensemble   dirigent
Nieuw Ensemble   dirigent

1948 - 1970

Ed Spanjaard is geboren in 1948 te Haarlem. Hij studeert piano en orkestdirectie in Amsterdam en Londen.

1973

Spanjaard is repetitor en assistent-dirigent, onder meer bij het Royal Opera House Covent Garden (onder o.a. Colin Davis), het Glyndebourne Festival, het Koninklijk Concertgebouworkest (onder Bernard Haitink). Tevens was hij assistent van Leonard Bernstein en Herbert von Karajan.

1976

Ed Spanjaard dirigeert 'Ariadne auf Naxos' van Richard Strauss (1912) in Covent Garden.

1980

Ed Spanjaard dirigeert in Amsterdam de Holland Festival-première van Peter Schats 'Aap verslaat Knekelgeest' (1978). Medewerking verlenen solisten, mimespelers, acrobaten en het Nederlands Blazers Ensemble.

1982 - 1989

Spanjaard is vaste gastdirigent van het Limburgs Symfonie Orkest.

1982

Spanjaard wordt vaste dirigent van het Nieuw Ensemble.

1983

Spanjaard is betrokken bij de voorbereidingen van de productie van Wagners 'Der Ring des Nibelungen' in Bayreuth, onder leiding van Georg Solti.

1991

Ed Spanjaard legt zich “uit pure interesse” toe op flamenco-dans en zegt sindsdien “soepeler te dirigeren en minder hinder te ondervinden van alle ogen in zijn rug” (in een interview met Paul Janssen in Mens en Melodie, mei 1995, p. 279).

1993

Spanjaard dirigeert in het Amsterdamse Concertgebouw, in het kader van het Holland Festival, het Nieuw Ensemble in de première van Ton de Leeuws 'Fauxbourdon'.

1994

Spanjaard dirigeert Giacomo Puccini's 'La Bohème' bij Opera Zuid.

1995

Spanjaard dirigeert het Israel Philharmonic Orchestra in Gustav Mahlers 'Eerste Symfonie' tijdens een staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Israël.

1996

Spanjaard maakt zijn debuut als operadirigent bij De Nederlandse Opera met Giuseppe Verdi's 'Rigoletto'.

1998

Ed Spanjaard leidt de première van Robert Heppeners opera 'Een ziel van hout', in het kader van het Holland Festival.

1999

Een cd met koorwerk van Rudolf Escher door het Nederlands Kamerkoor onder Spanjaards leiding krijgt een Edison.

2000

Spanjaard dirigeert in de Rotterdamse Ahoy Verdi's 'La Traviata'. In juni debuteert hij bij de Frankfurter Oper met het Ensemble Modern.

2001

Spanjaard maakt zijn officiële debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Sindsdien wordt hij regelmatig voor gastdirecties gevraagd. Tevens wordt hij chef-dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest.

2002

Tijdens het kerkelijk huwelijk van Willem Alexander en Maxima leidt Spanjaard de muziek. Tevens dirigeert hij de première van Theo Loevendie's 'Seyir' (2002) in Berlijn met het Nieuw Ensemble.

2007

Spanjaard dirigeert kort achter elkaar twee premières van werk van Marijn Simons: diens Tweede Symfonie en het 'Concerto for an odd couple'.

2008

Spanjaard is pianosolist bij zijn eigen Limburgs Symfonie Orkest in het 'Pianoconcert KV 488' van Wolfgang Amadeus Mozart. Dirigent is Jaap van Zweden. Bij de ingebruikname van het nieuwe muziektheater in Enschede dirigeert Spanjaard de wereldpremière van Willem Jeths' opera 'Hôtel de Pekin'.

2009

Spanjaard dirigeert de première van Michel van der Aa's 'Spaces of Blank', met mezzosopraan Christianne Stotijn en het Koninklijk Concertgebouworkest. In september dirigeert Spanjaard 'Das Rheingold' van Richard Wagner bij de Nationale Reisopera.

Discografie Ed Spanjaard

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ed Spanjaard

Audio/Video Ed Spanjaard

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer