Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EDDY OUWENS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tijdens een optreden voor de AVRO, 1978 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

30-05-1946 - heden

Genre

componisten, pop, producer, producers, zang

Pseudoniemen

Danny Mirror, Danny Mirror, Eddy Owens

Eddy Ouwens

Eddy Ouwens is een bekend producer en componist die tientallen hits op zijn naam heeft staan. Hij speelt in de band de Eddysons en scoort later als Danny Miror een nummer 1-hit met I Remember Elvis Presley. Als producer is hij succesvol met onder andere Bolland & Bolland, Teach-In en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

producer, zang

Genoemd in de biografie van

1963   Sandy Coast
1973   Jackpot
1974   Teach-In
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Eddy Ouwens

Eddy Ouwens is een bekend producer en componist die tientallen hits op zijn naam heeft staan. Hij speelt in de band de Eddysons en scoort later als Danny Miror een nummer 1-hit met I Remember Elvis Presley. Als producer is hij succesvol met onder andere Bolland & Bolland, Teach-In en Jackpot. Hij richt de platenmaatschappij ABCD op en gaat naast het produceren ook radio- en tv-jingles schrijven.

In bezetting van

Eddysons   zang

1946

Eddy Ouwens wordt geboren op 30 mei 1946 in Rotterdam. In de havenstad groeit hij op in een arbeidersgezin. Zijn vader is bouwvakker en heeft moeite elke maand financieel de eindjes aan elkaar te knopen.

1956

Op 10-jarige leeftijd raakt hij in de ban van muziek. Hij luistert veel naar de radio en neemt zich voor dat hij later wil werken in de muziekwereld.

1959 - 1962

Het is niet zo merkwaardig dat de 13-jarige puber in een coverbandje speelt, maar wel dat hij op zo'n jonge leeftijd al concertavonden organiseert. Hij wil het vak leren en organiseert voor goede doelen feestavonden met verschillende artiesten. Op een geleende brommer gaat hij brutaal langs artiesten en weet onder andere Johnny Jordaan en de piepjonge Rob de Nijs en Conny Vandenbos te strikken. Hij presenteert deze avonden zelf.

Conny Vandenbos Johnny Jordaan Rob de Nijs

1966

Na een paar jaar gaat hij talentenjachten organiseren. Bij een van die talentenjachten komt er een popband als winnaar uit de bus die even later zonder zanger komt te zitten. Ouwens belooft de groep bij een volgende repetitie voor te stellen aan een nieuwe zanger. Eenmaal aangekomen blijkt Ouwens die zanger zelf te zijn en is de band Eddysons geboren. In een afgetrapt busje reizen ze door heel Nederland om op te treden. De groep is op de televisie te zien en hun plaatjes worden op de radio gedraaid. De Eddysons weten een paar keer de Top 40 te halen.

Eddysons

1969

Eddy Ouwens vindt het na een paar jaar wel genoeg en stapt uit de groep. Bij de opnamen heeft hij al een flinke vinger in de pap en hij besluit als producer verder te gaan. De eerste plaat die hij produceert is Face Tot Face With Heartaches van Serenade. Als onbekende producer realiseert hij zich dat het moeilijk is om aan de bak te komen. Om geld te verdienen en een ander aspect van het vak te leren, treedt hij in dienst bij de muziekuitgeverij van Cees van Zijtveld in Hilversum.

Serenade

1970 - 1973

Naast zijn werkzaamheden bij de uitgeverij gaat hij als plugger aan de slag bij platenmaatschappij Negram gaat later op in EMI). Na een jaar houdt hij het gezien bij de uitgeverij en stapt op. Maar omdat hij een gezin te onderhouden heeft, moet hij wel zorgen voor brood op de plank. In het weekend huurt hij draaitafels en verhuurt zichzelf als diskjockey. Ouwens gaat voor de VARA drive-in shows doen in heel het land. Joop Koopman van de VARA is zeer te spreken over Ouwens en vraagt hem in 1972 voor het tv-programma Pop Zien. Na drie uitzendingen voelt Ouwens zich al niet op zijn plaats, maar omdat hij op kosten van de omroep een regiecursus mag doen en qua productie het programma meer na zich toe kan trekken, gaat hij door. In Pop Zien treden grote bands op als Mud, Rod Stewart, The Eagles en Ry Cooder. Ouwens maakt zich ook sterk voor ABBA. Terwijl de band al furore maakt in Zweden is er nog geen platenmaatschappij te vinden in Nederland die gelooft in de groep. Ouwens doet dat wel en haalt als eerste ABBA naar Nederland. In Pop Zien zingen ze het nummer Ring Ring. Als producer scoort hij in 1972 zijn eerste grote hit met het nummer Summer Of '71 van Bolland & Bolland. In 1973 is hij succesvol met het door hem geschreven en geproduceerde liedje Ginny Ginny, de eerste single van de band Jackpot.

Bolland & Bolland Jackpot

1974

In 1974 stopt hij met Pop Zien omdat hij zich niet kan vinden in de nieuwe formule. De VARA profileert zich duidelijk als linkse omroep en wil in het programma ook interviews houden met bijvoorbeeld vakbondsman Wim Kok. Daar voelt Ouwens niets voor en stapt op. Het is geen moeilijke keuze omdat hij van mening is dat hij toch al te veel hooi op zijn vork neemt. Ouwens stopt niet alleen als tv-presentator, maar vertrekt ook bij Negram en houdt het werk met de drive-in shows ook voor gezien. Hij gaat zich alleen nog toeleggen op het componeren en produceren.

1975

1975 is meteen een succesvol jaar voor Ouwens. Hij schrijft en produceert het nummer Ding A Dong voor Teach-In. De groep wint er het Eurovisie Songfestival mee. Ouwens werkt nauw samen met de groep en scoort meer dan tien hits met ze. Daarnaast is hij nog steeds succesvol met Jackpot. Hij schrijft onder meer hun hitsingle Everbody Happy. In totaal worden er meer dan 500.000 singles van verkocht.

Teach-In

1977

Als Danny Mirror scoort Ouwens een nummer 1-hit met I Remember Elvis Presley. Hij hoort over de radio dat Presley is overleden en is daar heel emotioneel onder. Hij zit midden in een opnamesessie van Teach-In als hij in de pauze achter de piano kruipt en ter plekke het nummer schrijft. Zonder dat hij het doorheeft staat de hele groep Teach-In achter hem die wild enthousiast is. Ouwens wil aanvankelijk niets met het nummer doen, maar op aanraden van de band werkt hij de hele nacht door aan het lied en brengt hij het uit nog voordat Presley goed en wel begraven is. Radiopresentator en recensent Felix Meurders beschuldigt Ouwens in een recensie in de Hitkrant van lijkenpikkerij. Ouwens spant een kort geding aan en wordt in het gelijk gesteld. De Hitkrant moet een rectificatie op de voorpagina plaatsen. Ouwens zegt later dat hij heeft gejankt toen hij het lied inzong en dat hij de belediging van Meurders niet over zijn kant kon laten gaan. Uiteindelijk gaan er van I Remember Elvis Presley wereldwijd meer dan twee miljoen exemplaren over de toonbank. In 1977 is hij het hele jaar in de weer om promotie te doen voor het nummer. Tot de dag van vandaag wordt Ouwens nog steeds herinnerd aan het nummer en krijgt hij veel uitnodigingen om het te zingen.

1980 - 1983

Begin jaren tachtig is een nare periode in zijn leven. Koos de Vreeze van CBS biedt hem een lucratief contract aan: een exclusieve productiedeal. Ouwens investeert al zijn geld in een productiemaatschappij en in het label A&R Records. Hij wordt plots zakenman en staat aan het hoofd van tien man personeel. De grootste fout die hij maakt, is dat hij van achter zijn bureau het produceren aan een ander over laat. A&R Records boekt een paar successen, maar te weinig om het label rendabel te maken. In 1983 klapt de boel. Ouwens begint het avontuur als miljonair, maar is aan het einde van de rit bankroet. Naast het werken voor A&R Records is hij ook een paar uur in de week te horen als diskjockey bij Radio Monique.

1985

Bobbysocks uit Noorwegen wint in 1985 het Eurovisie Songfestival met het liedje Let It Swing. Ouwens werkt mee aan de Noorse act en daarmee is hij de enige Nederlander die tot twee keer toe betrokken is bij een Eurovisie Songfestival-winnaar. Hij stopt bij Radio Monique en gaat naast het produceren en componeren ook jingles en commercials schrijven. Veel tunes die hij voor de NOS schrijft, zijn nog lang op de radio te horen. Ook schrijft hij voor verschillende bedrijven. Het bekende deuntje AEG Laat Je Niet In De Steek is van Ouwens.

1988 - 1994

Eind jaren tachtig gaat hij weer presenteren bij een radio-omroep. Ditmaal bij Holland FM. Het nationaal product is weinig populair en daarom gaat hij zich bezighouden met special products. Onder de vlag Eddy Ouwens Productions haalt hij een flinke omzet met het schrijven, samenstellen en produceren van muziek voor het bedrijfsleven. Hij heeft grote klanten als IKEA, Douwe Egberts, Knorr en Duyvis.

1996

In 1996 richt hij de platenmaatschappij ABCD op. Hij brengt cd's uit van verschillende artiesten als Stef Meeder, Justine Pelmelay en veel succesvolle compilatiealbums. Samen met Cees Stolk bewerkt hij voor Pelmelay een AEG-commercial ('AEG laat je niet in de steek') tot de single Een Vriend Laat Je Niet In De Steek.

Cees Stolk Justine Pelmelay

1999

In 1999 verkoopt hij ABCD aan Edel. Later richt hij het bedrijf Ed Vice op. In zijn kantoor in Hilversum werkt hij nog steeds voor het bedrijfsleven. Grote labels en reclamebureaus vragen hem regelmatig om advies en ideeën. Produceren doet hij nauwelijks meer.

2017

Na veertig jaar blaast hij nieuw leven in zijn alter ego Danny Mirror. Hij neemt het nummer 'No jailhouse rock' op. In de videoclip zijn onder meer Jacques Herb, Joris Linssen, Willem van Kooten en Clown Bassie te zien.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen entry hebben in de Encyclopedie:


producer

1975 - Mike Rondell 'Going Back In Time'
1976 - Santabarbara 'Todas Sus Grabaciones En Discos
1979 - Sietze Dolstra 'Twee Levens'
1986 - Donna Lynton 'Donna Lynton'
1990 - Al Martino 'Greatest Hits'


componist

1975 - Mike Rondell 'Going Back In Time'

Discografie Eddy Ouwens

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Eddy Ouwens

Audio/Video Eddy Ouwens

Video Eddy Ouwens

Danny Mirror ��� I'm Gonn...
Danny Mirror ��� I'm Gonna Love You ���
Danny Mirror - No Jailhou...
Danny Mirror - No Jailhouse Rock
TOPPOP: Danny Mirror en T...
TOPPOP: Danny Mirror en The Jordanaires - Elvis Presley Medley
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
TOPPOP: Danny Mirror en The Jordanaires - Elvis Presley Medley

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer