Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EDSEL JULIET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1970 - heden

Genre

Antillen, latin, percussie, salsa, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

La Banda Loca

Edsel Juliet

Zanger, percussionist en componist Edsel Juliet is afkomstig van Curaçao, waar hij als kind bekend wordt met de band Tipico Juliet. In Nederland is hij aanvankelijk actief in de band Latin Touch, maar hij maakt pas naam met Saljuco en zijn eigen uitvinding, de salsa corriente.
Volledige biografie...

Instrumenten

percussie, zang

Genoemd in de biografie van

1988   Lesley Joseph
2001   Ronald Snijders
2001   Trafassi

Biografie Edsel Juliet

Zanger, percussionist en componist Edsel Juliet is afkomstig van Curaçao, waar hij als kind bekend wordt met de band Tipico Juliet. In Nederland is hij aanvankelijk actief in de band Latin Touch, maar hij maakt pas naam met Saljuco en zijn eigen uitvinding, de salsa corriente.

In bezetting van

Doblé P   zang
Tipico Juliet   percussie, zang
X-tra   percussie, zang

1970

Edsel Juliet komt uit een zeer muzikale familie. Nog maar net twaalf jaar oud vormt hij samen met zijn broers op Curaçao de band Tipico Juliet, het plaatselijke antwoord op The Jackson 5. Met deze band scoort hij hits als Ta Ken Di en de muziek die zij brengen houdt het midden tussen folkmuziek, danza, wals en mazurka's. De groep treedt vooral op in Hotel Flamboyan, het latere Princess Beach Hotel.

Tipico Juliet

1976

Tipico Juliet houdt op te bestaan wanneer broer Kenneth naar Nederland vertrekt voor zijn studie. Edsel en Juny Juliet richten samen met enkele Dominicanen het succesvolle dertien man sterke salsa-orkest Poder Latino op.

1980

Door haat en nijd tussen de bands op Curaçao is Poder Latino geen lang leven beschoren. Edsel Juliet vertrekt naar Nederland. Hij probeert eerst een carrière als acteur van de grond te krijgen, wat maar matig lukt. Dan komt hij terecht bij de band Latin Touch o.l.v. Terry Daniel.

Latin Touch

1982

Edsel Juliet richt zijn eigen orkest op: Saljuco wat staat voor Salsa Juliet & Company. Edsel ontwikkelt zijn eigen latin muziekstijl die hij 'salsa corriente' noemt. Het is een mix van Cubaanse en Braziliaanse muziek met de Simadan klanken van de Antillen.

1989

Edsel schrijft de tumba Macacu en ontvangt hiervoor op Curaçao de 'Garladon Vitrole', de Antilliaanse Grammy Award.

1994

Het nummer Payo Payo wordt gelanceerd en staat zestien weken nummer één op Curaçao, waardoor Edsel zijn bijnaam 'Payo' krijgt. Op Curaçao wordt hij gekozen tot populairste artiest van het jaar en mag hij de prijs 'Embahador di nos Kultura Antiyano na Hulanda' (Ambassadeur van de Antillen in Nederland) in ontvangst nemen.

1995

Het album Curaçao Universal wordt uitgebracht. Hierop is gitarist Jan Akkerman te gast.

Jan Akkerman

1997

Edsel Juliet toert met The Best Of Saljuco, een programma van 60% salsa corriente, 30% montuno en 10% guaracha. Hiervan wordt 50% in het Papiamentu en 50% in het Spaans gezongen.

2000

Hans Dorrestijn en Edsel Juliet worden in februari door het actualiteitenprogramma Nova uitgenodigd een tumba (carnavalslied) te maken tegen de migratiegolf van ongeschoolde Antillianen. Samen met de begeleidende video valt het liedje niet in goede aarde bij de Antilliaanse gemeenschap. Juliet maakt samen met Peter van der Pligt onder de naam Doblé P de cd Páyp Y Shón Pé. De plaat bevat ondermeer de genres tumba, kadance, pambische, merengue en montuno. De teksten zijn in zowel het Papiaments als in het Nederlands.

Doblé P Hans Dorrestijn

2001

Juliet verzorgt gastvokalen op het album Bijlmerjazz van Ronald Snijders. Samen met vier ex-leden van Trafassi vormt hij de band X-tra.

Ronald Snijders Trafassi X-tra

2002

Edsel Juliet invensteert het overgrote deel van zijn tijd in de band X-Tra. Daarnaast blijft hij werkzaam als producer en workshopdocent.

2003

Na dertig jaar laat Edsel Juliet weer van zich horen met de band Tipiko Juliet, ditmaal als producer. Het album Un Otro Tipiko Juliet komt in de zomer uit.

2004 - 2005

Edsel Juliet treedt op tijdens evenementen en feesten met zijn liveband Conga Dance. Als aanvulling op zijn theatershow B'a Makambiá brengt hij de gelijknamige cd uit. In 2005 brengt Juliet ook zijn eerste cd uit met gedichten.

2006 - 2007

Het album Lag'e Sapatu Zoná… bevat diverse muziekstijlen. Het meest prominent is de bij Antilliaanse muziekgroepen populaire stijl ritmo kombina, maar de cd bevat ook de son montuno, salsa, kaseko, merengue en latin-house. De teksten zijn afwisselend in het Spaans, Surinaams, Nederlands, Engels en Papiamento. Edsel Juliet blaast de Saljuco Bigband nieuw leven in. Het eerste optreden na de herstart is als afsluiting tijdens de Koninkrijksviering op 15 december 2006 in Amersfoort.

2008

Op het album Montuñiando staan hoogtepunten van liedjes binnen het Cubaanse genre son montunos. Op de televisie in Curaçao en Bonaire is Edsel Juliet als het personage Fèchi gastheer in de talkshow Kòfi Serka Fèchi (Koffie Bij Fèchi). In het programma ontvangt hij gasten die in Nederland op het artistieke en professionele vlak een belangrijke rol spelen. De theatershow B'a Makambiá is te zien in Teatro Luna Blou op Curaçao.

2009

Edsel Juliet biedt zijn album Let's Party! tot en met februari 2010 aan als gratis download. De cd bevat zes niet eerder uitgebrachte tracks, aangevuld met elf publieksfavorieten, waaronder Dale Ku Awa, Ate Wega en Kabaron. De zanger staat veelvuldig op het podium met feestelijk repertoire met zijn groep La Banda Loca. Het trio bestaat naast Juliet (zang en toetsen) uit twee zangers/percussionisten op de timbales en conga's.

2010

In 2013 besluit Edsel Juliet na jaren weer deel te nemen aan het Tumbafestival op Curaçao. Met zijn tumba Hinchá Hinchá wint hij de Tumba Chistoso 2103 (de grappigste tumba). Eind 2013 brengt hij het humoristisch lied Kilo Lanto uit, een onderdeel van zijn tweede muzikale theatershow Palabra Malu.
Eind 2014 brengt hij -inmiddels een eindejaarstraditie- opnieuw een humoristisch liedje uit getiteld É Botón.
Samen met muzikanten uit Argentinië, Cuba, Puerto Rico, Colombia, Venezuela, Panama, Frankrijk, New York, Nederland en Curaçao werkt Edsel Juliet aan zijn nieuwste project 'CUCUSA' (Cuban Curaçao Salsa). Het album wordt in 2015 gelanceerd.

Discografie Edsel Juliet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Edsel Juliet

Video Edsel Juliet

Danki corona (Dank je cor...
Danki corona (Dank je corona)
BON AÑA NOBO!!
BON AÑA NOBO!!

Audio Edsel Juliet

04 Ate Wega Ta Kuminsa
Tumbaito
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Danki corona (Dank je corona)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer