Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EDWIN SCHIMSCHEIMER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Edwin Schimscheimer in 2011

Periode

1960 - heden

Genre

componisten, piano, producers, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website
Facebook

Edwin Schimscheimer

Na zijn mislukte studie aan het conservatorium ontpopt hij zich tot een succesvol sessiemuzikant. De pianist en keyboardspeler werkt jarenlang met Berdien Stenberg, René Froger, Willeke Alberti en Herman Brood. Daarnaast maakt hij ook zelf platen.
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1974   Marcel Schimscheimer
1986   Donna Lynton
1986   Peter Tiehuis
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Edwin Schimscheimer

Na zijn mislukte studie aan het conservatorium ontpopt hij zich tot een succesvol sessiemuzikant. De pianist en keyboardspeler werkt jarenlang met Berdien Stenberg, René Froger, Willeke Alberti en Herman Brood. Daarnaast maakt hij ook zelf platen.

In bezetting van

Elysium   componist, piano
hermanherman   accordeon, toetsinstrumenten
Martin Dairy   toetsinstrumenten, zang
Powerplay   toetsinstrumenten

1960 - 1965

Edwin Schimscheimer wordt geboren op 15 september 1960 in de Watergraafsmeer te Amsterdam als eerste zoon van Lodewijk Schimscheimer en Greet Bieringa. Na hem volgen broers Marcel (1963) en Bob (1965).

Bob Schimscheimer Marcel Schimscheimer

1976 - 1979

Met zijn broer Marcel speelt hij in de groep Martin Dairy. Edwin is pas zestien en Martin Dairy is zijn eerste band die er toe doet. Met de groep wint hij de talentenjacht Poptalent '80 en daarmee verdient Martin Dairy een platencontract bij Ariola.

Martin Dairy

1980 - 1983

Naast bandlid van Martin Dairy gaat hij ook voor een jaar spelen in Powerplay. Buiten Nederland doet hij met de groep ook optredens in Duitsland. In 1980 brengt Martin Dairy de single Johnny uit, maar dat wordt geen succes. Schimscheimer gaat intussen piano studeren aan het conservatorium in Tilburg, maar houdt het na een jaar voor gezien. Niet alleen zijn studie, maar ook de band Martin Dairy loopt uit op een teleurstelling. In 1981 valt de band uit elkaar. Kort daarna vervolgt hij zijn studie aan het conservatorium in Hilversum waar hij naast piano ook arrangeren gaat studeren.

Powerplay

1984 - 1987

In 1984 stopt hij met zijn studie en verlaat het conservatorium zonder diploma. In de Wisseloord studio's loopt hij de manager van Berdien Stenberg tegen het lijf. Schimscheimer wordt gevraagd piano te spelen in haar begeleidingsband. Tot eind 1987 doet hij verschillende tournees met Stenberg.

Berdien Stenberg

1988 - 1991

Schimscheimer gaat in 1988 bij René Froger spelen. De Amsterdamse zanger scoort een grote hit met de cover Winter In America en Froger's ster is rijzende. Schimscheimer speelt met de zanger in theaters en sporthallen. Voornamelijk als keyboardspeler.

René Froger

1992

Schimscheimer doet in 1992 met twee liedjes mee aan het Nationaal Songfestival. Lisa Boray zingt Hartstocht en Humphrey Campbell zingt Wijs Me De Weg. Het is Campbell die de finale wint en uiteindelijk op het Eurovisie Songfestival beslag legt op de negende plaats.

Humphrey Campbell Lisa Boray

1994

Als bandlid van René Froger staat hij tien avonden achter elkaar in Ahoy'. Met tekstdichter Cooth van Doesburg schrijft hij lied Waar Is De Zon. De gelouterde zangeres Willeke Alberti vertolkt het nummer in 1994 op het Eurovisie Songfestival en behaalt een teleurstellende 23ste plek. Alberti vraagt Schimscheimer in haar band. Hij speelt piano en is ook orkestleider.

Willeke Alberti

1995 - 1997

In 1995 staat hij met René Froger twee keer in de Rotterdamse Kuip. Kort daarna stort hij zich volledig op de band van Willeke Alberti. In 1996 speelt hij tijdens het openingsfeestje van de Arena als Alberti daar optreedt. In het seizoen 1996/1997 doet hij met de zangeres een theatertournee.

1999 - 2001

Schimscheimer stopt als orkestleider bij Willeke Alberti en produceert in 1999 onder meer het album Back On The Corner van Herman Brood & His Wild Romance. In 2000 en 2001 is hij orkestleider van Brood als hij tourt met een Big Band.

Herman Brood

2003

Schimscheimer debuteert als gastdirigent bij het orkest van de Koninklijke Luchtmacht en bij het Metropole Orkest.

Metropole Orkest

2004

Hij arrangeert de musical Nijntje, geschreven door Ivo de Wijs. Schimscheimer werkt aan zijn album Van Binnen Naar Buiten met zeer ingetogen Nederlandstalige luisterliedjes.

Ivo de Wijs

2005

De componist schrijft de muziek voor de derde serie afleveringen van Rozengeur & Wodka Lime en de show Hommage van Apassionata die het hele jaar in Duitsland wordt uitgevoerd. Hij is muzikaal leider tijdens het AVRO’s Kinderprinsengrachtconcert en arrangeur van Joop Stokkermans musical Nijntje. Bij het kinderboekenweekgeschenk Superguppie Krijgt Kleintjes van auteur Edward van Vendel wordt een cd toegevoegd. De kindergedichten zijn op muziek gezet door Edwin Schimscheimer en worden vertolkt door een keur aan Nederlandse vocalisten, zoals Huub van der Lubbe, Jamai, Esther Hart, Paul de Leeuw en Ruth Jacott.

2006 - 2007

Op 23 september 2006 gaat in Rotterdam Willeke Alberti's jubileumtheatershow Goud in première. De zangeres wordt begeleid door een orkest onder leiding van Edwin Schimscheimer. De componist begint met het schrijven van de muziekvoorstelling Franciscus, Troubadour Van God. Hij arrangeert de musical Nijntje Gaat Op Vakantie, AVRO’s Kinderprinsengrachtconcert en Een Nieuwe Jas Live, een concert met het Metropole Orkest en diverse vocalisten met Nederlandstalige liedjes over vrijheid. Schimscheimer is muzikaal leider, arrangeur en pianist bij de theatertournee Musical To The Max. Hij schrijft nieuwe composities voor Elysium. Dit ensemble bestaat uit vier vrouwelijke en drie mannelijke vocalisten en zingt spiritueel getinte teksten van zangeres Carmen Sars.

Elysium

2008

Terwijl de voorstelling Franciscus, Troubadour Van God verder wordt ontwikkeld, componeert Edwin Schimscheimer muziek voor de dans- en theatervoorstelling Het Zoete Paradijs, het Tijdmachineproject (samen met Kees Kroot) en twaalf kinderliedjes voor het onderwijsproject leefstijl.nl. Samen met bas/bariton Sef Thissen neemt hij eigen composities op met een orkest in Praag.

2010 - 2011

In december 2010 wordt bekend dat van Schimscheimers muziekvoorstelling Franciscus, Troubadour Van God een Duitse versie wordt gemaakt. De componist werkt samen met de Duitse zanger en dirigent Simon Berg aan de vertaling. In het najaar van 2011 vinden drie concertuitvoeringen van de musical plaats in Berlijn.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen entry hebben in de Encyclopedie:
1985 - Xilovox 'Maar De Liefde Blijft Maar Even'
1986 - Anita Heilker 'The Girl In Black'
1993 - Moods 'Cosmic Dreams'
1993 - Moods 'Magic Marimbas'
1995 - Demis Roussos 'In Holland'
2000 - Sarah 'Wat Ik Wil'

Discografie Edwin Schimscheimer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Edwin Schimscheimer

Audio/Video Edwin Schimscheimer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer