Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EDWIN VAN HOEVELAAK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

30-06-1967 - heden

Genre

drums, Nederlandstalig, pop, producer, producers, toetsinstrumenten, zang

Online

Website

Edwin van Hoevelaak

Edwin van Hoevelaak is een popproducer uit Overijssel. Hij schrijft ruim 450 liedjes, produceert rond de 300 cd's en is medeverantwoordelijk voor hitsuccessen van onder anderen Nick & Simon, Jeroen van der Boom, Gerard Joling en Grad Damen. In 2010 krijgt hij een Buma NL Award in de categorie Beste ...
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, producer, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

2007   Dennie Christian
2009   Gerard Joling
2011   Maggie MacNeal
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Edwin van Hoevelaak

Edwin van Hoevelaak is een popproducer uit Overijssel. Hij schrijft ruim 450 liedjes, produceert rond de 300 cd's en is medeverantwoordelijk voor hitsuccessen van onder anderen Nick & Simon, Jeroen van der Boom, Gerard Joling en Grad Damen. In 2010 krijgt hij een Buma NL Award in de categorie Beste Auteur. Van Hoevelaak treedt ook op als zanger en presentator.

In bezetting van

De Regiotappers   producer, zang

1967 - 1981

Edwin Anthony van Hoevelaak wordt op 30 juni 1967 geboren in Holten, Overijssel. Hij zit op de lagere school in Markelo in dezelfde klas als latere filmregisseur Johan Nijenhuis. Van Hoevelaak speelt drums in zijn eerste bandje Flashback. De rockband speelt voornamelijk covers van onder meer Golden Earring en Herman Brood.

1985 - 1989

De muzikant start met opnemen van zijn eerste eigen, Engelstalige liedjes. Hij legt ze vast op een kleine viersporenrecorder, zichzelf begeleidend op gitaar en keyboard. Hij voert zijn liedje I Only Wanna Be Loved By You uit in het NCRV-programma Popslag op popzender Radio 3. Eddy Zoëy speelt gitaar in de speciaal voor de gelegenheid samengestelde band.

Eddy Zoëy

1990 - 1998

Van Hoevelaak is toetsenist en zanger in de Duitse hitcoverband First Final en treedt daar vooral mee op in Noord-Duitsland. Als First Final ophoudt te bestaan gaat hij verder in de band New Art waarmee hij in dezelfde regio ongeveer 120 optredens per jaar doet. Met de Nederlandse coverband Feeling speelt de toetsenist/zanger rond de 200 optredens per jaar op bruiloften, partijen en (gala)feesten in Nederland en Duitsland. De muzikant begint in 1997 een solocarrière en schrijft eigen repertoire. Bij de Drentse platenmaatschappij Rosco Records verschijnt zijn eerste single We Blijven In Bed Vandaag. Op zolder bouwt hij zijn eigen Rooftop Recording Studio. Van Hoevelaaks eerste televisiewerk is voor de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden van zijn oud-klasgenoot Johan Nijenhuis. Daarnaast verzorgt hij de muzikale invulling van het muziekprogramma Eigenwijs bij de regionale omroep RTV Oost. Edwin van Hoevelaak doet in juni mee aan de tiende editie van The Golden Stag Festival, een internationaal songfestival op een plein in de Roemeense stad Brasov voor 42.000 mensen. Het evenement wordt live op televisie uitgezonden. De Indonesische zangeres Shakila wint de eerste prijs. Van Hoevelaak haalt net niet de top 3, maar wint wel in de categorie Beste Performance.

1998 - 2006

Edwin van Hoevelaak presenteert vanaf 1998 samen met Willie Oosterhuis het muziekprogramma de Regiotap bij RTV Oost en componeert tevens de openingstune De Deure. Dit jaar verschijnt ook zijn tweede solosingle Ga Niet Weg. Hij zit in de begeleidingsband tijdens de Nederlandse tournee van zanger Bert Heerink. Van Hoevelaaks studio verhuist naar een groter pand in Enschede. Artiesten als Robert Leroy en Spiros nemen liedjes van hem op. Het eerste grote hitsucces krijgt de producer met de single Selina (2002) van volkszanger Grad Damen. Hij schrijft ook diens hits Als Sterren Stralen, Ik Denk Altijd Nog Aan Jou en Zigeunerjongen. In 2002 verhuist de Rooftop Recording Studio naar een leegstaande smederij in het Holtense buurtschap Espelo. Samen met Willie Oosterhuis vormt Van Hoevelaak het duo De Regiotappers waarmee hij optreedt door in het land en platen uitbrengt. In 2005 stopt hij als presentator van De Regiotap en begint hij de productie voor het debuutalbum van het Volendamse duo Nick & Simon. De cd bereikt in 2006 de gouden status. De producer is ook betrokken bij de soundtracks voor de films De Schippers Van De Kameleon (2003) en Kameleon 2 (2005).

Bert Heerink De Regiotappers Grad Damen Nick & Simon

2007 - 2008

De producer behaalt in de zomer van 2007 de bovenste plaats van de Nederlandse en Belgische hitparades met het liedje Jij Bent Zo van Jeroen van der Boom. Het gelijknamige album wordt goud. Andere artiesten waar hij in deze periode mee werkt zijn Henk Wijngaard, Imca Marina, Maribelle, Bonnie St. Claire, de Havenzangers, René Riva, Frank van Etten en Bouke. Het tweede album van Nick & Simon wordt platina. Het duo zingt de door Van Hoevelaak geproduceerde titelsong Pak Maar M'n Hand van de jeugdfilm De Scheepsjongens Van Bontekoe (Steven de Jong, 2007). Eind 2007 verschijnt Tatjana's eerste Nederlandstalige single Ik Laat Je Gaan, een bewerking door Edwin van Hoevelaak van een Kroatisch liedje. In hetzelfde jaar brengt hij ook zijn eigen single Vandaag uit. Samen met Edwin de Groot en tekstschrijver Bruce Smith schrijft hij voor de Toppers het nummer Angel Of The Night. Het liedje is kandidaat voor het Eurovisie Songfestival 2008, maar de Toppers kiezen voor Shine. In 2008 is de producent met artiestenmanager Menno Muis en A&R-manager Sander de Klerk jurylid van Sterren.nl Academy, een programma van de TROS voor Sterren.nl waarin drie kandidaten in een tiendelig programma worden opgeleid van talent tot artiest.

Bonnie St. Claire De Havenzangers Frank van Etten Henk Wijngaard Imca Marina Jeroen van der Boom Maribelle Tatjana Toppers

2009 - 2010

Vanaf april 2009 presenteert Van Hoevelaak de wekelijkse Sterrenparade bij Radio Oost en is hij op TV Oost te zien in de docusoap Van Hoevelaak & Co. Het liedje Angel Of The Night wordt in de Nederlandse vertaling Engel Van Mijn Hart een hit voor Gerard Joling. De single wordt tijdens de uitreiking van de Gouden Harpen uitgeroepen tot Beste Lied Van 2009. Edwin van Hoevelaak, Edwin de Groot en Bruce Smith krijgen het beeldje uit handen van producer Eric van Tijn. De producer werkt aan het album Parels Uit De Noordzee van de Vlaamse zangeres Dana Winner dat ook in Zuid-Afrika uitkomt. Op 9 september 2010 worden tijdens de Buma NL Awardshow in 's-Hertogenbosch de winnaars bekend gemaakt van de Buma NL Awards. Edwin van Hoevelaak wint in de categorie Beste Auteur. De Rooftop Studios is inmiddels uitgebreid tot twee volledig opererende studio's. Onder de naam VanHoevelaakEntertainmentGroup werkt het bedrijf ook aan de productie van videoclips, het pluggen van platen, de registratie van auteursrechten, het verkopen van merchandising en het zelf uitbrengen van platen. De producer werkt met zanger Wolter Kroes aan het album Tussen Jou En Mij en de nieuwe versie van de voetbalhitsingle Viva Hollandia, uitgebracht in het kader van het WK 2010. Van Hoevelaak schrijft een lied dat meedoet aan het Belgische Junior Songfestival.

Gerard Joling Wolter Kroes

2011 - 2013

Tijdens zijn deelname samen met Hendrik-Jan Lovink (Jovink & The Voederbietels) aan de Arctic Challenge, een rally voor het goede doel naar Lapland en weer terug, ontmoet Edwin van Hoevelaak de zanger Ghijs de Bruijn. Terug in Nederland gaat de producer met De Bruijn de studio in voor opnamen van een album. Het radioprogramma De Sterrenparade wordt omgedoopt tot ZieZoZondag en duurt twee uur langer. In januari 2013 is de producer te zien in een aflevering van het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren waarin hij samen met zangeres Maggie MacNeal een nieuw arrangement maakt van het nummer Het Heeft Geen Zin van rapper/zanger Bollebof. Op 6 maart lanceert hij zijn nieuwe platenlabel Holliwood. Zanger Dean Saunders is de eerste artiest die bij het label een contract tekent. De producer werkt mee aan het koningslied Nederland Kleurt Oranje dat Wolter Kroes uitbrengt als gratis download in verband met de kroning van prins Willem-Alexander op 30 april. Hij produceert de debuutsingle Vrij Als De Wind van Ancora. Dit Volendamse trio zingt een combinatie van zeemansliederen, Ierse folk en pop. Hun gelijknamige album komt in september 2013 binnen op de eerste plaats in de Top 100 van de GFK Dutch album charts. De producer werkt ook met kinderster Gino Graus.

Ali B Ancora Dean Saunders Jovink & The Voederbietels Maggie MacNeal

Discografie Edwin van Hoevelaak

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Edwin van Hoevelaak

Audio/Video Edwin van Hoevelaak

Video Edwin van Hoevelaak

Van Hoevelaak - Vandaag
Van Hoevelaak - Vandaag
Edwin Van Hoevelaak Kom b...
Edwin Van Hoevelaak Kom bij mij officiële videoclip.wmv
Edwin van hoevelaak je be...
Edwin van hoevelaak je bent nooit alleen off clip.wmv
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Edwin van hoevelaak je bent nooit alleen off clip.wmv

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer