Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EGIDIUS KWARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

egidius kwartet

Periode

1995 - heden

Genre

barok, hedendaags, klassiek, renaissance, vocalen

Online

Officiële website

Egidius Kwartet

Het Egidius Kwartet heeft als doel het zingen van Renaissance- en hedendaagse muziek uit de Lage Landen in de breedst mogelijke zin. Het kwartet is genoemd naar Egidius, een zanger in één van de beroemdste Middelnederlandse gedichten, afkomstig uit het zogenaamde Gruythuyse Manuscript.
Volledige biografie...

Instrumenten

vocalen

Bezetting

Jon Etxabe Arzuaga   tenor
Donald Bentvelsen   bas
Hans Wijers   bariton
Peter de Groot   countertenor

Genoemd in de biografie van

2000   BRISK Recorder Quartet Amsterdam
2004   Ruud van Eeten
2010   Calliope Tsoupaki

Biografie Egidius Kwartet

Het Egidius Kwartet heeft als doel het zingen van Renaissance- en hedendaagse muziek uit de Lage Landen in de breedst mogelijke zin. Het kwartet is genoemd naar Egidius, een zanger in één van de beroemdste Middelnederlandse gedichten, afkomstig uit het zogenaamde Gruythuyse Manuscript.

1995 - 2001

In 1995 besluiten vier zangers van het Amsterdam Baroque Choir, onder leiding van Ton Koopman, een kwartet op te richten. Het repertoire omvat muziek die onder de Habsburgse invloedsfeer, ten tijde van Karel V, Margaretha van Oostenrijk en Philips II, is geschreven. Vergeten componisten, zoals Nicolas Payen en Cornelius Canis, Thomas Crecquillon en Gheerkin de Hondt worden door middel van eigen research onder de aandacht gebracht van het hedendaagse publiek.

Amsterdam Baroque Choir Gheerkin de Hondt Nicolas Payen Ton Koopman

2002 - 2004

In 2002 maakt het Egidius Kwartet zijn debuut in het Amsterdamse Concertgebouw.

Het Concertgebouw

2005 - 2008

Niet alleen muziek uit de Renaissance staat op het programma: het Egidius Kwartet is tevens een pleitbezorger van nieuwe muziek uit hun eigen land. In 2005 verschijnt de cd 'Egidius zingt Egidius' met daarop speciaal voor het kwartet geschreven werken van de componisten Daan Manneke, Bart Visman, Calliope Tsoupaki, Joop Voorn, Jetse Bremer en de Belg Walter Hus. Voor het Traces Festival of Voices componeren Bruno Nelissen en Ruud van Eeten werken op teksten van Paul Celan voor de combinatie Egidius Kwartet en het Prinse Kwartet. En ter gelegenheid van het tienjarig bestaan schrijft Bart Visman voor het Egidius Kwartet en de sopraan Claron McFadden een madrigalencyclus op teksten van Leo Vroman. Ook worden er nieuwe werken voor het kwartet geschreven door Theo Loevendie, Cornelis de Bondt, Mayke Nas en Martijn Padding.

Bart Visman Bruno Nelissen Calliope Tsoupaki Cornelis de Bondt Daan Manneke Jetse Bremer Joop Voorn Martijn Padding Mayke Nas Prinse Kwartet Ruud van Eeten Theo Loevendie

2009

In 2009 wordt gestart met een zes jaar durende serie waarin muziek uit de Leidse Koorboeken wordt opgenomen. Deze zes koorboeken van de Pieterskerk van Leiden werden in de zestiende eeuw samengesteld voor het Getijdencollege van de kerk en vormen Europa's grootste bij elkaar horende, voor één kerk geschreven, verzameling religieuze, polyfone muziek. Dat de leden van het Egidius Kwartet multi inzetbaar zijn blijkt uit de diversiteit aan projecten waaraan het ensemble meewerkt: een Schubertprogramma met fortepianist Arthur Schoonderwoerd en sopraan Johannette Zomer, 'Die sieben Todsünden' van Kurt Weill met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en met het Nederlands Blazers Ensemble, een semiscenische uitvoering van de Turkenscene uit Le bourgeois gentilhomme van Lully met het Combattimento Consort Amsterdam, een programma rond de Odes van Henry Purcell met The Northern Consort en bij Cobla La Principal d'Amsterdam zingt het moderne arrangementen van de beroemde cantigas uit het 13e eeuwse Llibre Vermell.

Arthur Schoonderwoerd Cobla La Principal d'Amsterdam Combattimento Consort Amsterdam Johannette Zomer Nederlands Blazers Ensemble Rotterdams Philharmonisch Orkest The Northern Consort

2010 - 2012

In 2010 zingt het Egidius Kwartet 'Opfergang' van Hans Werner Henze met de Bochumer Symphoniker. Tijdens het Festival Oude Muziek te Utrecht is het kwartet een graag geziene gast evenals op andere festivals, zoals het Holland Festival, het Festival van Vlaanderen, Musica Flandrica, de Tagen der alten Musik in Innsbruck, het Festival van Ambronay, het Festival de Picardie in Amiens, het Festival du Périgord Noir, het Schleswig Holstein Musik Festival, het Gergjev Festival, The Washington National Gallery of Art, het Festival de Musique Ancienne à l'Institut Néerlandais te Parijs, de Arolser Barock-Festspiele, het Radovljica Festival in Slovenië en het Early Music Festival Dubrovnik.

Festival Oude Muziek Utrecht Holland Festival

2013

Ondanks de zeer moeilijke financieel-culturele situatie is het Egidius Kwartet er in geslaagd om toch voldoende geld 'te vinden' om niet alleen de Leidse Koorboek editie van dit jaar mogelijk te maken maar ook om een basis te leggen voor de twee nog resterende edities in 2014 en 2015.

Discografie Egidius Kwartet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Egidius Kwartet

Audio/Video Egidius Kwartet

Video Egidius Kwartet

Egidius Kwartet - Benedic...
Egidius Kwartet - Benedictus Appenzeller/ from: O magnum mysterium, part 1
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Egidius Kwartet - Benedictus Appenzeller/ from: O magnum mysterium, part 1

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer