Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ELLEN TEN DAMME

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ellen ten Damme

Periode

07-10-1967 - heden

Genre

piano, pop, rock, viool, zang

Online

Officiële website

Ellen ten Damme

Actrice/zangeres/violiste die naast het spelen in speelfilms, TV-series en reclamespotjes solo-platen uitbrengt en korte tijd deel uitmaakt van de band Soviet Sex.
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, viool, zang

Overige muzikanten

Dick Brouwers   basgitaar
Richard Janssen   gitaar
Reyn Ouwehand   toetsinstrumenten
Silvano Matadin   basgitaar
Robin Berlijn   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1987   Rob ten Bokum
1989   Lucretia
1991   Heddy Lester
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ellen ten Damme

Actrice/zangeres/violiste die naast het spelen in speelfilms, TV-series en reclamespotjes solo-platen uitbrengt en korte tijd deel uitmaakt van de band Soviet Sex.

In bezetting van

Jiskefet  
Soviet Sex   synthesizer, viool, zang

1989

Ellen ten Damme Na een studie Nederlands te hebben afgebroken doet Ellen ten Damme (op 7 oktober 1967 geboren te Warnsveld en getogen in het Drentse Roden) in Hilversum de vooropleiding voor het conservatorium. Omdat ze niet van jazz houdt besluit ze toch maar over te stappen naar de kleinkunstacademie in Amsterdam. Daar bekwaamt ze zich in het piano spelen.

1991

Ten Damme's carrière als actrice komt vlot van de grond. Nog tijdens haar studie speelt ze de hoofdrol in Paul Ruven's film 'Tranen van Maria Machita' ('91). Zangeres Heddy Lester speelt de rol van moeder.

Heddy Lester

1992 - 1994

In 1992 speelt ze naast Antonie Kamerling in De Kleine Blonde Dood. Van 1992 tot 1994 speelt ze in de serie Pleidooi. Daarnaast zingt ze verschillende soundtracks van films in. Daarbij komt ze in contact met gitarist Rob ten Bokum, met wie ze samen nummers opneemt.

Rob ten Bokum

1994 - 1996

Via de muziekuitgever van Ten Bokum komt Ten Damme aan een platencontract met Mercury, waarvoor ze haar debuutalbum Kill Your Darlings opneemt. De plaat krijgt goede recensies en wordt genomineerd voor een Edison, maar de verkoop valt tegen zodat een vervolg uitblijft. Ondertussen zit de actrice Ten Damme niet stil. Ze is te zien in de films Wildgroei en Hometown, verder doet ze wat gastrollen in Jiskefet.

Jiskefet

1997

Ten Damme voegt zich als toetseniste, violiste en zangeres bij de Amsterdamse new wave-band Soviet Sex. Met deze band brengt ze het album Hotel Winston uit. Ook zingt ze een nummer op het album van Jeunes Turcs, dat een hit wordt in Turkije. Verder werkt Ten Damme mee aan de soundtrack van de film Caspar, The Friendly Ghost. Wat acteren betreft verlegt ze haar werkterrein meer en meer naar Duitsland.

Jeunes Turcs Soviet Sex

1999

Ellen ten Damme speelt de rol van Paula in de film No Trains, No Planes van Jos Stelling. Ook krijgt ze een vaste column in het Volkskrant Magazine. Met Richard Janssen (Fatal Flowers, Shine, Rex) en JB Meijers (Shine, Supersub) werkt ze aan haar tweede album.

Shine Supersub

2000

Ellen ten Damme Ten Damme speelt in januari op het Noorderslag-festival. De opname-sessies voor het nieuwe album zijn nog steeds gaande, ondermeer in een studio te Brussel met, naast Janssen en Meijers, de ritmesectie van Urban Dance Squad: Michel Schoots (drums) en Silvano Matadin (basgitaar). Tussen de opnames door reist ze voor enkele weken naar Afrika voor filmopnamen van het film- en theaterstuk Ik Ben Bang van Toneelgroep Amsterdam.

Urban Dance Squad

2001

Op 26 april verschijnt I Am Here, het tweede album van Ten Damme. De eerste single heet It Ain't Easy. Ten Damme staat met haar band op Pinkpop. Ook op het Lowlands festival is ze van de partij met ondermeer gitarist Robin Berlijn, contrabassist Gerco Aerts, drummer Jeroen Blankert en gitarist Peter Visser (Bettie Serveert). Anton Corbijn maakt een gewaagde fotosessie van de zangeres voor het kerstnummer van muziekblad Oor.

Bettie Serveert Robin Berlijn

2002

Ellen ten Damme staat met de Bonobo Band (waarin ook Robin Berlijn en Bart van Poppel meespelen) op de Parade en op Lowlands. De zangeres speelt een van de hoofdrollen in een aflevering van Tatort (ARD, 18 augustus) en Volle Maan, de nieuwe film van Johan Nijenhuis die vanaf 10 oktober in de bioscopen draait. Volle Maan is de opvolger van kaskraker Costa! Het liedje Vegas verschijnt op single, zowel in de radioversie als de filmversie. Katja Schuurman figureert in de videoclip.

Katja Schuurman

2003

Als publiciteitsstunt wordt een wedstrijd bedacht waarbij de persoon met het origineelste huwelijksaanzoek met Ellen ten Damme mag trouwen in Las Vegas. Op Valentijnsdag maakt de zangeres in het Radio 3-programma Rob Stenders Vroeg bekend dat Kevin Aper van The Apers de gelukkige is. De Atlantic Affairs tour die Ellen ten Damme zou gaan maken met de Duitse rocker Udo Lindenberg door China van 23 juni tot 2 juli wordt in verband met de longvirus SARS verplaatst naar september. De tournee gaat begin juni in Duitsland van start. Tijdens het project van Udo Lindenberg worden bekende liedjes uit de jaren '20 en '30 gespeeld door Lindenberg en gastmuzikanten als Ellen Ten Damme, Nathalie Dorra, Tim Fischer, Heinz Hoenig en Nena. De zangeres speelt een bijrolletje in de speelfilm Interview van Theo van Gogh

The Apers

2004

Ellen ten Damme Van 5 februari tot en met 15 februari tourt Ellen ten Damme samen met onder andere Nina Hagen, Peter Maffay en Eric Burdon door Duitsland als onderdeel van 30 Jahre Panik-Power, het jubileumprogramma van Udo Lindenberg & Das Panikorchester. Daarna vertrekt de zangeres met Lindenberg naar China voor optredens in Peking en Shanghai. Ten Damme schrijft de muziek voor de speelfilm Castings. Samen met Robin Berlijn (Fatal Flowers, 13) werkt Ten Damme aan een album. Enkele nummers van die plaat zijn voor de release al te horen tijdens het Black & White Circus waarmee de zangeres op de Parade staat, begeleid door Berlijn, Dick Brouwers, Diederick Nomden (Johan) en Jeroen Kleijn (Daryll-Ann). De stemmen van Ellen ten Damme en zanger Hugo Sinzheimer van The Meteors zijn te horen op een internationale sprookjes-dvd die in de Conny Plank Studio te Keulen wordt opgenomen ten behoeve van de internationale hulporganisatie SOS Kinderdorpen. Andere deelnemers op de dvd zijn o.a. Annie Lennox, Peter Gabriel, Nina Hagen en Gianna Nannini. Door het overlijden van initiatiefneemster Christa Fast in juni 2006 wordt de uitgave van de dvd uitgesteld. Ten Damme zwemt in de kunstzinnige film FLO van Daniëlle Kwaaitaal. De film wordt voor het eerst vertoond tijdens de Museumnacht op 6 november en verschijnt later op dvd. De zangeres is ook te zijn in de films Ferienfieber van This Lüscher, Mein Bruder ist ein Hund van Peter Timm en Ellektra van Rudolf Mestdagh.

13 Daryll-Ann Fatal Flowers Hugo Sinzheimer Johan The Meteors

2005

De zangeres kruipt in januari en februari vier zaterdagen achter elkaar in de huid van Blondie tijdens speciale optredens in Panama te Amsterdam. Op 6 februari staan Ellen & The Jazz Orchestra Of The Concertgebouw in de Melkweg in Amsterdam. Met het orkest voert Ten Damme nummers uit van haar favoriete vrouwelijke artiesten zoals Nina Hagen, Kate Bush, Marlene Dietrich en Britney Spears. Ten Damme wordt uitgenodigd deel te nemen aan de Duitse voorrondes van het Eurovisie Songfestival. Het deelnemende anti-oorlogslied Platgefickt ('platgeneukt') en haar wilde act leiden tijdens de voorronde bij sommige Duitse kijkers tot ontzetting. Toch belandt ze in de finale op 12 maart in Berlijn waar ze haar bijdrage onder de titel Platgeliebt gedeeltelijk in een gekuiste versie uitvoert. De zangeres kruipt tijdens haar show Unbeschreiblich Weiblich op De Parade in de huid van Sarah Leander, Nina Hagen en Marlène Dietrich. Ze doet er enkele speciale optredens samen met de Konrad Koselleck BigBand. In oktober gaat de door critici matig ontvangen speelfilm Castingx van regisseur Ad Bol in première. Ten Damme speelt daarin een bijrol. Ze levert ook een bijdrage aan de soundtrack. De Belgische speelfilm Suspect is geregisseerd door Ivan Boeckmans en Guy Lee Thys. Ellen te Damme speelt daarin de rol van Lydia de Beule.

2006

Ten Damme presenteert eind januari negen avonden het muziekevenement Vrienden van Amstel Live in de Rotterdamse Ahoy'. De zangeres figureert in de videoclip bij de single Deep Blue Sea van MIR en speelt een bijrol in Wrong Time, Wrong Place, een Amsterdamse aflevering uit de Britse politieserie Dalziel & Pascoe.

MIR

2007

Ellen ten Damme De zangeres doet in januari mee aan Vrienden Van Amstel Live in Ahoy', als presentatrice en als zangeres. Na Ahoy' gaat ze met band de theaters in met haar show Von Kopf bis Fuß. Ten Damme schrijft het derde album samen met gitarist Robin Berlijn. Impossible Girl (april) wordt met Berlijn en drummer Henk Jonkers opgenomen door Frans Hagenaars en bevat gastbijdragen van o.a. Diederik Nomden. De plaat laat invloeden horen uit de jaren zestig en klassieke rock van bands als The Rolling Stones, Fleetwood Mac en The Pretenders. In dezelfde maand gaat een documentaire over de zangeres in première: Ellen ten Damme - As I Was Wondering Where This Mixed-Up Little Life Of Mine Was Leading To. Regisseur Rob Hodselmans heeft voor deze film de zangeres gedurende anderhalf jaar gevolgd nadat in het najaar van 2005 borstkanker bij haar werd geconstateerd. De documentaire wint in maart 2010 in Barcelona de Nathwani Prize in de categorie muziek. De Nathwani Prize is een initiatief van de European CanCer Organisation. Von Kopf bis Fuß wordt in het najaar geprolongeerd. Een nieuwe versie van See You In Vegas is het titelnummer van de documentaire over illusionist Hans Klok die vanaf 15 november in de Nederlandse bioscopen draait. Ten Damme heeft een cameo als 'glitterwoman' in de slotfase van de zwarte komedie Moordwijven (december) van Dick Maas.

2008

Ellen ten Damme speelt in de maanden maart, april, mei en juni veertien extra shows in het kader van de Impossible Girl clubtour. Op 7 maart start de zangeres in Cultuurhuis Doorn en op 5 juni is het laatste optreden in Paradiso te Amsterdam. De begeleidingsband bestaat uit Baz Mattie (drums) Dick Brouwers (bas), Diederik Nomden (toetsen) en Robin Berlijn (gitaar). De band Shane Shu verzorgt het voorprogramma. Tijdens haar Nederlandstalige show De G van Gezelligheid zingt Ten Damme tijdens De Parade liedjes op teksten van Ilja Leonard Pfeiffer. 25, 26 en 27 september staat ze in Berlijn ook op Boulevard Of Broken Dreams, een Duitse versie van De Parade. In oktober reist ze met Udo Lindenberg door Duitsland met de Stark Wie Zwei-tournee. De aftrap is op 6 oktober in Rostock.

Shane Shu

2009

De liedjes tijdens de theatertournee Durf Jij en op het gelijknamige album zijn geïnspireerd door Ilja Leonard Pfeiffer. Het is voor het eerst dat de zangeres haar hele theaterprogramma in het Nederlands uitvoert. Ze wordt muzikaal bijgestaan door Robin Berlijn (gitaar) en Jan van Eerd (drums, vibrafoon). Na try-outs in november en december 2008 gaat Durf Jij op 13 maart in première in de Stadsschouwburg Haarlem. Op 5 mei reist Ellen ten Damme samen met DJ Isis als Ambassadeurs van de Vrijheid per helikopter door Nederland voor optredens tijdens de Bevrijdingsfestivals van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Roermond en Wageningen. Het is voor het eerst dat beide artiesten gezamenlijk optreden. Durf Jij is ook te zien tijdens De Parade. Ellen ten Damme is in augustus, tijdens het Wereldzomerfestival in Carré, vier weken het middelpunt van de speciaal rondom haar gemaakte circusshow Cirque Stiletto. Het album Durf Jij?, geproduceerd door Reyn Ouwehand, verschijnt op vrijdag 13 november. De theatertournee wordt in het najaar voortgezet.

DJ Isis

2010

Ellen ten Damme is 20 juni speciale gast tijdens de optredens van De Dijk, Acda En De Munnik en Van Dik Hout op het Java-eiland te Amsterdam. Ze is gastzangeres in de nummers Seeräuber-Jenny en Unbeschreiblich Weiblich op het album My Favorites Sing! van The Konrad Koselleck Big Band. De zangeres krijgt op 23 augustus in Paradiso de Gouden Notekraker 2010 in de categorie Muziek uitgereikt. 'Ellen ten Damme weet te verrassen en met ongekende bevlogenheid, allure en intensiteit een deels nieuw circuit en publiek aan zich te binden,' aldus de jury.

De Dijk

2011

Ellen ten Damme in 2011 Vanaf 1 juni tot en met 4 juni is Ellen ten Damme speciale gast tijdens de uitvoering van TWOOLS 13 in de Rotterdamse Schouwburg. Het ballet maakt deel uit van het jaarlijkse dansfestival TWOOLS van Scapino. In een choreografie van Ed Wubbe is Ten Damme te zien als muzikant als danseres. Naast bestaand repertoire geeft ze een voorproefje van enkele recent opgenomen Nederlandstalige nummers.

2012

Ellen ten Damme in 2012 Tussen 6 en 18 januari 2012 tourt Amsterdam Sinfonietta samen met Ellen ten Damme door het land met een theatraal programma dat in het teken staat van de liefde. De acht concerten maken onderdeel uit van de jaarlijkse Nieuwjaarsconcertserie Breder Dan Klassiek, waarin het orkest samenwerkt met sterren uit de pop- en jazzwereld. De tournee start op 6 januari in de Oosterpoort te Groningen. In haar show Spitz!, waar ze vanaf februari mee in de theaters is te zien, werkt Ellen ten Damme weer met dansers van Scapino, gechoreografeerd door Ed Wubbe. De liefde is de rode draad in haar liedjes. Op 21 en 22 april staat ze met Spitz! in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. Op haar tweede Nederlandstalige album Het Regende Zon (mei) zingt ze onder meer teksten van Ilja Leonard Pfeijffer, Harry Mulisch en Remco Campert.

Amsterdam Sinfonietta

2013

Van 30 augustus tot en met 29 september staat Ellen ten Damme in Carré met Cirque Stiletto II, een show met de zeven hoofdzonden als leidraad. Ze wordt daarbij begeleid door de Wëreldbänd.

De Wereldband

2014

Op veler verzoek zingt Ellen ten Damme 9 mei in Het Concertgebouw de mooiste Duitse muziek uit de twintigste eeuw herleven. Klassiekers uit de jaren twintig van Marlene Dietrich en Kurt Weill tot songs van de extravagante Nina Hagen uit de jaren tachtig. Ze wordt begeleid door het Magpie Orchestra wat bestaat uit een combo met Robin Berlijn, blazers van de Konrad Koselleck Big Band en een strijkersenemble. Opnamen van het concert verschijnen 27 september op cd.

2015 - 2016

In september 2015 verschijnt het album 'Alles draait' dat een aantal nummers bevat van haar theatershow op het festival De Parade. Het nummer 'Arie L. Ekster' verhaalt over de gevonden ekster Arie die Ten Damme als huisdier houdt en die haar vergezelt bij al haar optredens.
Op 24 maart 2016 speelt ze de rol van Maria in het televisiespektakel The Passion.

2019

Ze speelt een rol in de Duitse Tatort film, Die ewige Welle.

Discografie Ellen ten Damme

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ellen ten Damme

Audio/Video Ellen ten Damme

Video Ellen ten Damme

BNN & Friends voor War Ch...
BNN & Friends voor War Child ~ Voorgoed
Ellen ten Damme - Plattge...
Ellen ten Damme - Plattgefickt
3JS en Ellen Ten Damme - ...
3JS en Ellen Ten Damme - Wat Is Dromen - officiele videoclip HD
Ellen ten Damme - Stay (v...
Ellen ten Damme - Stay (video)
officiële videoclip "ik m...
officiële videoclip "ik moet nog zoveel leren", Ellen ten Damme
Ellen ten Damme - Ik Hoop...
Ellen ten Damme - Ik Hoop Dat Het Slecht Met Je Gaat
Ellen ten Damme DURF JIJ?
Ellen ten Damme  DURF JIJ?
Ellen ten Damme in TWOOLS13
Ellen ten Damme in TWOOLS13
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ellen ten Damme - Stay (video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer