Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ELLERT DRIESSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ellert Driessen

Periode

1958 - heden

Genre

arrangeur, componist, componisten, pop, producer, producers, sessiemuzikanten, tekstdichters, tekstschrijver, toetsinstrumenten, zang

Ellert Driessen

Ellert Driessen wordt bekend als zanger en toetsenist van de popband Spargo. Hij is de drijvende kracht achter de band en scoort een grote hit met You And Me. Eind jaren tachtig gaat hij wonen en werken in Londen. Hij componeert en produceert voor verschillende Nederlandse artiesten en schrijft jingles ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, producer, tekstschrijver, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1978   Glennis Grace
1985   Mo
1985   Spargo
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ellert Driessen

Ellert Driessen wordt bekend als zanger en toetsenist van de popband Spargo. Hij is de drijvende kracht achter de band en scoort een grote hit met You And Me. Eind jaren tachtig gaat hij wonen en werken in Londen. Hij componeert en produceert voor verschillende Nederlandse artiesten en schrijft jingles voor televisie en radio.

In bezetting van

Spargo   toetsinstrumenten, zang

1958

Ellert Driessen wordt geboren op 21 augustus 1958 in Amsterdam.

1966

Op 8-jarige leeftijd krijgt hij zijn eerste pianolessen. Hij wil graag dingen ontdekken en improviseert er daarom lustig op los. Een reden waarom een van zijn eerste pianoleraren niet zo blij met hem is. Hij zegt dat Driessen muzikaal is, maar dat er weinig met hem te beginnen valt omdat hij de les niet volgt.

1974

Op de middelbare school in Amsterdam speelt hij in schoolbandjes en maakt theater en cabaret met klasgenoten. Via zijn broer leert hij gitarist Ruud Mulder kennen. Mulder is onder de indruk van het muziektalent van Driessen en vraagt hem later voor de band Spargo.

Spargo

1975 - 1979

Spargo wordt in 1975 opgericht met Ellert Driessen als zanger en toetsenist. De band speelt doorsnee popliedjes, maar weet zich langzamerhand met funky muziek meer te onderscheiden. De grote doorbraak laat echter nog jaren op zich wachten. Ondertussen volgt Driessen een lerarenopleiding. Na een jaar houdt hij ermee op. Daarna schrijft hij zich in voor een studie geschiedenis, maar ook dat wordt geen succes.

1980

In 1980 scoort hij met Spargo een joekel van een hit met het nummer You And Me. Het nummer is een compositie van Driessen. Ook in het buitenland slaat de single aan. Met Spargo krijgt hij een Zilveren Harp.

1981

Het album Good Time Spirit komt uit, maar na het succes van You And Me stelt het album een beetje teleur. De groep scoort nog wel een hit met One Night Affair.

1982

Bij Polydor komt het album Hold On uit en de groep scoort met de single Hip Hap Hop.

1983

Een van de eerste liedjes Driessen schrijft voor iemand anders is There's A Song To Sing van Anita Meyer. Het nummer verschijnt op het album Moments Together.

Anita Meyer

1984 - 1985

De laatste plaat van Spargo, Step By Step, verschijnt in 1984 en wordt opgenomen in de Red Bus Studio in Londen. Het sfeertje in Londen bevalt Driessen prima. Omdat succes verder uitblijft, stopt Spargo er in 1985 mee. De bandleden gaan ieder hun eigen weg.

1987 - 1991

Ellert Driessen pakt zijn koffers om zich in Londen te vestigen. Hij neemt daar zijn eerste soloplaat op en opent een studio. Er komen weinig bands daadwerkelijk opnemen, maar de studio is dan ook meer een schrijfhok voor de componist en producer. Voor de kinderserie Kaktus (met Peter Jan Rens) arrangeert hij de muziek op de albums Zo Dwars Als Een Ui (1987) en Geef Nooit Op (1991). Hij is gastmuzikant op de plaat Hallo, Wij Zijn Theo En Thea (1986) van het duo Theo en Thea (Arjan Ederveen en Tosca Niterink). René Froger haalt in 1989 de tipparade met het door Ellert Driessen geschreven nummer Back On My Feet Again. In hetzelfde jaar verschijnt Driessens soloplaat When The Night Begins. Zijn single Love Lies komt in de hitparade terecht.

1994

Ellert Driessen Bij Columbia komt zijn tweede plaat Stay uit. Het album is commercieel geen hoogvlieger en de ambitie om zich als popster te manifesteren wordt voor Driessen steeds minder. Hij gaat zich nog meer toeleggen op het componeren en produceren voor anderen.

1996

In 1996 verschijnt het album De Band De Zanger En Het Meisje van Rob de Nijs. Driessen tekent voor de compositie Banger Hart. Deze single wordt een groot verkoopsucces en is de eerste nummer 1-hit voor Rob de Nijs.

Rob de Nijs

1997

Spargo komt weer bij elkaar en You And Me wordt opnieuw uitgebracht. Verder verschijnt de nieuwe single Indestructible, maar die wordt geen succes. In 1997 komt ook de plaat Over Leven van Rob de Nijs uit. Driessen schrijft enkele composities voor dit album.

2000

Linda Wagenmakers vertegenwoordigt Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival met het nummer No Goodbyes. John O'Hare schrijft de tekst en Ellert Driessen de compositie. Wagenmakers blijft uiteindelijk steken op nummer dertien.

Linda Wagenmakers

2002

Spargo doet het goed op 80's feestjes. Zo ook als de groep enkele hits speelt tijdens The Reflex Of The 80's in Ahoy', georganiseerd door omroep BNN.

2004

In 2004 draait de film Erik Of 't Klein Insectenboek naar het boek van Godfried Bomans in de bioscopen. Driessen produceert de soundtrack en schrijft alle composities. Hij is ook als zanger en muzikant te horen op de soundtrack.

2005

Driessen speelt nog steeds in Spargo, maar de band komt incidenteel bij elkaar.

2007

Samen met componist Tjeerd Oosterhuis en tekstschrijver Martin Gijzemijter schrijft Ellert Driessen het titelnummer van het Nederlandstalige album Meer Dan Ooit (februari) van Edsilia Rombley.

Edsilia Rombley Tjeerd Oosterhuis

2013

In november vraagt de VARAgids aan een groep journalisten, DJ's, muzikanten en andere muziekliefhebbers wat zij de beste Nederlandse discohit vinden. De kenners kiezen voor You And Me van Spargo.

Discografie Ellert Driessen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ellert Driessen

Audio/Video Ellert Driessen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer