Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ELMER SCHONBERGER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

elmer schönberger

Periode

1950 - heden

Genre

componist, hedendaags, musicoloog

Online

Officiële website

Elmer Schönberger

Als componist richt Elmer Schönberger zich zowel op het concertpodium als op het theater. Daarnaast is hij muziekjournalist, toneelschrijver en romancier. Hij is lang verbonden aan weekblad Vrij Nederland, levert vele bijdragen aan binnen- en buitenlandse tijdschriften en is (co-)auteur van een reeks boeken over muziek. Hij werkt als programmeur ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, musicoloog

Genoemd in de biografie van

1969   Marcel Beekman
1983   Louis Andriessen
1996   Mondriaan Kwartet

Biografie Elmer Schönberger

Als componist richt Elmer Schönberger zich zowel op het concertpodium als op het theater. Daarnaast is hij muziekjournalist, toneelschrijver en romancier. Hij is lang verbonden aan weekblad Vrij Nederland, levert vele bijdragen aan binnen- en buitenlandse tijdschriften en is (co-)auteur van een reeks boeken over muziek. Hij werkt als programmeur voor het Holland Festival en is als artistiek adviseur verbonden aan het ensemble Asko|Schönberg. "Schrijver, componist, musicoloog, is de kortste samenvatting die Elmer Schönberger van zichzelf pleegt te geven, maar de volgorde wisselt nogal eens" (aldus Schönbergers homepage).

1950 - 1974

Elmer Schönberger wordt geboren in Utrecht. Hij studeert piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jan de Man en Gérard van Blerk. Tevens volgt hij privélessen compositie bij Rudolf Escher. Als student musicologie aan de Universiteit van Utrecht schrijft hij zijn eerste recensies in het Utrechts Nieuwsblad. Op aanbeveling van Herman Strategier, zijn theoriedocent, componeert hij voor het Internationaal Koorfestival zijn eerste 'officiële' compositie 'Chasse à l'enfant' (1971).

Herman Strategier Rudolf Escher

1976 - 1985

Elmer Schönberger schrijft over muziek in het weekblad Vrij Nederland, waaronder gedurende meer dan twintig jaar de rubriek 'Het Gebroken Oor'. Bij De Bezige Bij verschijnt in 1883 de Stravinsky-monografie 'Het apollinisch uurwerk', geschreven door Schönberger en componist Louis Andriessen. Zijn essaybundel 'De wellustige tandarts & andere componisten' verschijnt in 1985.

Louis Andriessen

1988 - 1990

Het Schönberg Ensemble benoemt Elmer Schönberger tot artistiek adviseur. Voor het ensemble maakt hij een bewerking van Darius Milhaud 'Saudades do Brazil' (1921/1990). De Engelse vertaling van 'Het apollinisch uurwerk' verschijnt in 1989. Schönberger ontvangt in 1990 de Pierre Bayle-prijs voor muziekkritiek.

Asko|Schönberg

1992 - 1998

Schönberger schrijft voor choreografe Wies Merkx het dansconcert 'De laatste dans' (1993) over leven en werk van de componiste Anna Cramer. De bundel 'Histoire d'Oor' (1993) wordt uitgegeven door Bert Bakker. De essaybundels 'De vrouw met de hamer & andere componisten' (1992) en 'De kunst van het kruit verschieten' (1998) verschijnen bij De Bezige Bij. Voor het Schönberg Ensemble bewerkt Elmer Schönberger de 'Vier Balmont-liederen' (1918/1994) van Nikolaj Oboechov.

Anna Cramer

1999

Met 'Kwartetten', een stuk voor vier acteurs en strijkkwartet, debuteert Schönberger als toneelschrijver. Toneelgroep Amsterdam voert het stuk uit. 'Kwartetten' dramatiseert een verhaal dat over een beroemd strijkkwartet de ronde ging: de eerste violiste zou met de andere drie (mannelijke) leden een relatie hebben gehad. Maar: "Het gaat vooral over musicus-zijn, over de vlam brandend houden, over de manier waarop musici hun problemen in de muziek oplossen. Over kunst en het leven, en hoe dat kan botsen." (Schönberger)

2002 - 2003

Het toneelstuk 'Dovemansoren' gaat op 26 april in première met Toneelgroep De Appel. Met 'Vic, met name' (2003) debuteert Elmer Schönberger als romanschrijver. 'Het apollinisch uurwerk' verschijnt in een Russische vertaling.

2005

In de Huizingalezing observeert Schönberger hoe men naar muziek luistert en de veranderingen van het luistergedrag in de laatste honderd jaar. Daarbij focust hij op de vraag: hoe kan het dat er steeds meer naar muziek geluisterd wordt, terwijl muziek in het culturele debat van vandaag nauwelijks nog een rol speelt? De bundel 'Het Gebroken Oor' verschijnt bij uitgeverij Meulenhoff.

2007

De 'Nacht van de Vlucht', een dramatisch concert voor musici, acteurs en 'Gerauschmacher' gaat tijdens het tiende Amsterdamse Grachtenfestival in première in het Muziekgebouw aan 't IJ. Schönberger werkt aan drie monologen, alle drie over componisten. De eerste 'Liszt spreekt' gaat in première op 23 november in de Philharmonie te Haarlem door Jeroen Willems.

2008

De monoloog 'De brief', over Alphons Diepenbrock, gaat in première op 12 januari door Krijn ter Braak en 'Summer Moon', over Igor Stravinsky, op 29 maart door Kees Hulst in de Philharmonie van Haarlem.

Alphons Diepenbrock

2009

De tweede roman van Elmer Schönberger, 'Vuursteens Vleugels', verschijnt bij uitgeverij Meulenhoff.

Discografie Elmer Schönberger

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Elmer Schönberger

Audio/Video Elmer Schönberger

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer