Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ENSEMBLE LOOS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

ensemble loos

Periode

1982 - heden

Genre

elektronische muziek en computermuziek, hedendaags, impro, jazz

Online

Officiële website

Ensemble LOOS

Ensemble LOOS is een internationaal vooraanstaande groep op het gebied van avant-garde muziek. Zij integreren de mogelijkheden van de moderne technologie (live electronics, computers, diverse media) in een zelf ontwikkelde muzikale esthetica. De stijl van Ensemble LOOS is in hun eigen woorden steenhard, confronterend en precies. Het repertoire is geschreven ...
Volledige biografie...

Bezetting

Peter van Bergen   componist, klarinet, saxofoon
Johan Faber   percussie
Gerard Bouwhuis   piano
Huib Emmer   componist, elektronica, gitaar
Patricio Wang   basgitaar, componist, gitaar

Overige muzikanten

Arie Van Duyvenvoorde   basgitaar
Rob Daenen   toetsinstrumenten
Willem Jansen   drums
Wolter Wierbos   trombone
Paul Koek   percussie

Genoemd in de biografie van

1988   Huib Emmer
1989   Gerard Bouwhuis
1989   The Ex
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ensemble LOOS

Ensemble LOOS is een internationaal vooraanstaande groep op het gebied van avant-garde muziek. Zij integreren de mogelijkheden van de moderne technologie (live electronics, computers, diverse media) in een zelf ontwikkelde muzikale esthetica. De stijl van Ensemble LOOS is in hun eigen woorden steenhard, confronterend en precies. Het repertoire is geschreven door componisten, onder wie Louis Andriessen, Cornelis de Bondt, Paul Termos en Martijn Padding, veelal in samenwerking met de groep.

1982 - 1986

Het concept LOOS is ontstaan in 1982 onder leiding van componist en saxofonist Peter van Bergen. Na de opheffing van de groep Hoketus in 1986 zet hij samen met onder meer slagwerker Paul Koek, pianist Gerard Bouwhuis en gitarist Huib Emmer het Ensemble LOOS op. Zij richten zich op het fundamenteel onderzoek naar de betekenis en de mogelijkheden van klank, kracht, energie en schoonheid. Hun experimenten met compositie, improvisatie en elektronica beïnvloeden een nieuwe generatie componisten, waaronder Martijn Padding, Theo Verbey en Willem Jeths. In 1985 krijgt Ensemble LOOS de Oyevaer Prijs van de Stad Den Haag.

Martijn Padding Theo Verbey Willem Jeths

2000 - 2005

Ensemble LOOS ontvangt de Geneco-prijs 2000 van het Genootschap van Nederlandse Componisten, voor "uitzonderlijke bijdragen aan de hedendaagse Nederlandse gecomponeerde muziek". Het 20-jarig bestaan wordt gevierd met het programma 'De Haagse School' in oktober 2002. Vanaf 2003 noemt LOOS de diverse activiteiten 'werkomgevingen', die worden aangeduid als LOOS Foundation, LOOS Ensemble, LOOS Winds, LOOS Electronics en Studio LOOS. In 2005 wordt de nieuwe Studio LOOS van de LOOS Foundation geopend in Den Haag.

2006

Het LOOS Ensemble speelt in het project 'LOOS plays the Magreb' muziek waarin ritmes, melodieën en structuren uit de Noord Afrikaanse muziek een verbond aangaan met de percussieve harmonische opvattingen die zo kenmerkend zijn voor de composities van Peter van Bergen. Nieuw in het ensemble zijn in dit project de Frans-Algerijnse muzikanten Camel Zekri (gitaar) en Mohamed Beldjoudi (darbouka en bendir).

2007

In opdracht van LOOS en EBE (European Bridges Ensemble) verschijnt 'Brokenheart', een muziekwerk voor laptop ensemble en akoestische instrumenten van de Amerikaans-Nederlandse componiste en fluitiste Anne La Berge.

Anne La Berge

Discografie Ensemble LOOS

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ensemble LOOS

Audio/Video Ensemble LOOS

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer