Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EPICA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Epica

Periode

2002 - heden

Genre

gothic, metal

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Sahara Dust

Epica

Bombastische metalformatie uit Limbrug opgericht door Mark Jansen (ex-After Forever) en met de vocalen van de klassiek geschoolde mezzosopraan Simone Simons. Met de groots opgezette albums The Phantom Agony (2003) en Consign To Oblivion (2005) bereikt Epica een internationaal publiek in zowel Europa, Zuid-Amerika als Azië.
Volledige biografie...

Bezetting

Mark Jansen   componist, gitaar, tekstschrijver, zang
Coen Janssen   toetsinstrumenten
Simone Simons   zang
Ariën van Weesenbeek   drums
Isaac Delahaye   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Ad Sluijter   gitaar
Jeroen Simons   drums
Yves Huts   basgitaar
Koen Herfst   drums

Genoemd in de biografie van

1999   Manny van Oosten
2002   After Forever
2005   Delain
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Epica

Bombastische metalformatie uit Limbrug opgericht door Mark Jansen (ex-After Forever) en met de vocalen van de klassiek geschoolde mezzosopraan Simone Simons. Met de groots opgezette albums The Phantom Agony (2003) en Consign To Oblivion (2005) bereikt Epica een internationaal publiek in zowel Europa, Zuid-Amerika als Azië.

2003 - 2004

De muziek van Epica heeft invloeden uit filmmuziek, Arabische en Zuid-Amerikaanse muziek en valt ook op door de klassiek geschoolde mezzosopraan van de Limburgse zangeres Simone Simons. Het debuutalbum The Phantom Agony uit 2003 wordt opgenomen in de Gate Studio in het Duitse Wolfsburg onder leiding van producer en technicus Sacha Paeth. De cd wordt onder meer uitgebracht in Azië. In 2004 staat de band op Noorderslag. Direct na een uitgebreide Europese tournee reist Epica voor vier dagen naar Mexico voor optredens. Tijdens de succesvolle tournee wordt zangeres Simone geveld door een blinde darmontsteking.

2005

Epica Op 21 april komt het album Consign To Oblivion uit. De plaat is gedeeltelijk geïnspireerd door de Mayacultuur en bevat een bombastische mengeling van metal en filmmuziek. De productie is in handen van Sascha Paeth en Olaf Reitmeier. De plaat bevat onder meer het duet Trois Vierges met Roy Khan, zanger van de Amerikaanse groep Kamelot, geschreven voor de film Joyride met onder anderen Georgina Verbaan en Tygo Gernandt (première in september). Samen met Kamelot doet Epica een uitgebreide Europese tournee. Consign To Oblivion behaalt in Nederland de twaalfde plaats in de Mega Album Top 100. Enkele maanden na het uitkomen van Consign To Oblivion komt op 8 september al het derde, instrumentale album The Score - An Epic Journey. Een deel van The Score is terug te horen in de soundtrack van de Nederlandse roadmovie Joyride met onder meer Tygo Gernandt en Georgina Verbaan. Op 20 september wordt in het Spaanse Madrid de distributiedeal beklonken tussen Transmission Records en Mastertrax S.L. Mastertrax gaat exclusief de Spaanse en Portugese distributie verzorgen van Epica. Later in het jaar wordt de Europese tournee vervolgd en volgen ook optredens in Zuid-Amerika. De groep wordt uitgenodigd voor een Braziliaanse talkshow waar ruim tien miljoen Zuid-Amerikanen naar kijken.

2006

Op 4 mei staat Epica in Paradiso te Amsterdam met een nieuwe live show en als speciale gasten de bands Asrai en Ebony Ark (Spanje). De groep neemt tijdens de show voor het eerst een live-dvd op die in het najaar wordt uitgebracht. Epica presenteert in Paradiso ook het foto- en luisterboek The Road To Paradiso met foto's, verhalen en een cd met daarop onder meer interviews en niet eerder uitgebracht livemateriaal. Een promotietournee door Azië in 2006 is in voorbereiding. Drummer Jeroen Simons verlaat Epica en speelt in de Zeeuwse band Jean Pierre Project.

Jean Pierre Project

2007

De Haagse drummer Koen Herfst (o.a. Bagga Bownz en Xenobia) speelt tijdelijk mee tijdens concerten van Epica, gevolg door bijdragen van drummer Ariën van Weesenbeek. De band tekent een contract bij platenmaatschappij Nuclear Blast en werkt samen met producer Sascha Paeth aan een volgend album. Na optredens in september en oktober in de Verenigde Staten, Canada en Mexico doet Epica in november een Europese tournee met de Finse groep Sonata Arctica door Noorwegen, Zwitserland, Zweden, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Hongarije, Italië, België en Nederland. Tijdens deze tournee wordt het derde album The Divine Conspiracy (september) gepresenteerd. Ariën van Weesenbeek (ex-God Dethroned) wordt vaste drummer bij de band.

Xenobia

2008

In januari moet Epica het laatste gedeelte van de Nederlandse tournee afzeggen, omdat Simone Simons een infectie heeft opgelopen. Gezondheidsproblemen bij de zangeres zorgen er ook voor dat in maart de tournees door Latijns-Amerika en Engeland worden afgelast. Tijdens de Amerikaanse tournee, van april tot en met begin mei, neemt de Duitse zangeres Amanda Somerville tijdelijk de vocalen voor haar rekening. Simons is vanaf het optreden op 15 mei in een uitverkochte Bibelot te Dordrecht weer van de partij.

2009

Gitarist Ad Sluijter wordt vervangen door Isaac Delahaye uit God Dethroned. Sluijter gaat verder met de band Hangover Hero. Epica is de eerste Nederlandse band die zich aansluit bij het Jägermusic-project van het gelijknamige drankmerk. Via het project krijgt de groep onder meer steun bij het organiseren van de Europese tournee die in het najaar van start gaat. The Classical Conspiracy (mei) is een dubbelalbum met de registratie van een optreden in Miskolc, Hongarije, begeleid door een orkest van veertig muzikanten en dertig koppen tellend koor. Naast bewerking van eigen materiaal bevatten de cd's ook bewerkingen uit de canon van de klassieke muziek en filmmuziek (o.a. Spider-Man, Pirates Of The Caribbean en Chasing The Dragon). De band is headliner tijdens het Metal Female Voices Fest VII dat in oktober plaatsvindt in de Oktoberhallen in het Belgische Wieze. In oktober verschijnt bij Nuclear Blast het studioalbum Design Your Universe, opgenomen in Wolfsburg en wederom geproduceerd door Sascha Paeth.

God Dethroned Hangover Hero

2010

Gitarst Mark Jansen begint naast Epica de band MaYaN, samen met toetsenist Jack Driessen (ex-After Forever) en gitarist Frank Schiphorst. Na een Europese tournee in september en oktober als headliner, samen met de bands Kells en Revamp, en optredens in Scandinavië, Polen, Hongarije, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Duitse en Frankrijk, staat voor november en december het noorden van Amerika op de agenda. Epica schenkt de opbrengsten van de single This Is The Time aan het Wereld Natuur Fonds en hun projecten in het Amazonegebied.

MaYaN

2011

Epica is een van de veertig metalbands tijdens de 70000 Tons Of Metal Cruise, een metalfestival van vier dagen op een cruiseschip dat eind januari vaart van Miami naar Mexico en weer terug. Daarna volgen optredens in Guadelajara, Mexico en Mexico City en drie maal in Colombia.

2012

De titel van het vijfde album Requiem For The Indifferent (maart) verwijst naar de huidige tijd waarin de wereld kampt met natuurrampen, de financiële crisis en spanningen tussen religies en waarbij de mensheid niet meer onverschillig kan blijven toezien. De muziek op de plaat is geschreven door Mark Jansen in zijn studio in het Limburgse dorpje Reuver, met compositiebijdragen van Coen Janssen en Isaac Delahaye, en opgenomen door Sascha Paeth in de Gate Studio in het Duitse Wolfsburg. Na het tweede gedeelte van de Europese tournee, samen met de bands Xandria en Voices Of Destiny, gaat op 23 oktober de Amerikaanse tournee van start in het Howard Theater in Washington DC. Het optreden is het debuut van nieuwe bassist Rob van der Loo.

Discografie Epica

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Epica

Audio/Video Epica

Video Epica

Unleashed
Unleashed
Never Enough
Never Enough
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Never Enough

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer