Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERIC BOEREN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Eric Boeren Kwartet

Periode

22-08-1959 - heden

Genre

impro, jazz

Online

Officiële website

Eric Boeren

Eric Boeren (Ulicoten, 22 augustus 1959) profileert zich als cornettist, en wordt snel na zijn Amsterdamse debuut een veelgevraagd lid van allerhande groepen en ensembles. Als leider en componist van zijn Eric Boeren 4tet en andere eigen groepen zoals Specs en HO&I! laat hij zich inspireren door (het vroege werk ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1980   Jan Cees Tans
1989   Wilbert De Joode
1995   Paul Termos
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Eric Boeren

Eric Boeren (Ulicoten, 22 augustus 1959) profileert zich als cornettist, en wordt snel na zijn Amsterdamse debuut een veelgevraagd lid van allerhande groepen en ensembles. Als leider en componist van zijn Eric Boeren 4tet en andere eigen groepen zoals Specs en HO&I! laat hij zich inspireren door (het vroege werk van) Ornette Coleman en door collectieve improvisatie. Hij is initiatiefnemer van de improvisatieserie op het Amsterdamse podium Zaal 100 (sinds 1994), van de Available Jelly Festivals (1992-'97) en van het muzikantencollectief Stichting dOeK (de Oefening de Kunst).

In bezetting van

Available Jelly   cornet, melodica
Contraband   trompet
Gravitones   cornet

1980 - 1982

Na zijn vroege ervaringen in de fanfare van het Brabantse Ulicoten (eerst op euphonium, later op es- tuba) kiest Eric Boeren op zijn achttiende voor de cornet. Hij verhuist naar Amsterdam, en gaat de workshop bij Arnold Dooijeweerd in het Bimhuis volgen. Daaruit ontstaat het Amsterdams Creatief Ensemble (ACE), waarmee hij in 1982 het NOS/Meervaart Concours wint.

1983

Bandleider Michael Moore haalt Boeren bij Available Jelly, als opvolger van trompettist Jimmy Sernesky. Al snel levert hij ook composities voor de band.

1984 - 1986

Steeds meer bandleiders herkennen zijn kwaliteiten. Hij gaat deel uitmaken van het Maarten Altena Octet (1984-'85), Willem van Manens Contraband (1985), het Ig Henneman-kwintet (1985-'88) en Sean Bergin's MOB (1986-heden).

1989 - 1990

Pianist Michiel Braam vraagt Eric Boeren voor zijn Bik Bent Braam, een orkest waarin hij tot op de dag van vandaag speelt. Een jaar later formeert Boeren zijn eerste eigen groep Specs (met violiste Maartje ten Hoorn, bassist Wilbert de Joode, drummer Wim Janssen). Een tweede versie van deze groep, met pianist Alex Maguire en percussionist Thebe Lipere in plaats van Ten Hoorn, blijft tot 1994 bestaan.

1991 - 1993

Boeren wordt lid van de formatie Sunchild van gitarist Franky Douglas, een groep die (onregelmatig) nog steeds optreedt. Van 1992 tot 1995 speelt de cornettist in het Martin van Duynhoven Percussie Ensemble, en van 1993 tot 1996 in het septet van pianist Guus Janssen. In 1992 is Boeren een der initiatiefnemers van het Available Jelly Festival, een jaarlijks evenement waar de groep zich presenteert in diverse kleinere en grotere formaties met gelijkgestemde musici en groepen.

1995 - 1997

In zaal PH 31 in Amsterdam organiseert hij onder de titel 'Confrontaties met... de muziek van Ornette Coleman' een serie concerten waarbij hij zijn trio (met bassist Wilbert de Joode en drummer Michael Vatcher) telkens uitbreidt met een saxofonist, voor het interpreteren van muziek van Ornette Coleman. Het Bimhuis presenteert een samenvatting tijdens de jaarlijkse Summer Sessions onder de titel 'Go Dutch with Ornette'. Opnamen van die sessies komen uiteindelijk terecht op de door het Bimhuis-label uitgebrachte CD Cross Breeding. Twee jaar later ontstaat uit dit project ook het Eric Boeren 4tet (met rietblazer Michael Moore, bassist Wilbert de Joode en drummer Han Bennink). In 1999 en 2001 brengt de groep een tweetal CD's uit. In 1996 wordt de serie improvisatieconcerten die was begonnen in PH 31, voortgezet in Zaal 100, in de Amsterdamse Wittenstraat.

2000

Samen met Cor Fuhler, Wilbert de Joode, Tobias Delius en Wolter Wierbos begint hij het muzikantencollectief Stichting dOeK (de Oefening de Kunst). Naast de promotie van geïmproviseerde muziek stelt de stichting zich ten doel jaarlijks een festival te organiseren waarin de dOeK-leden eigen groepen presenteren en (ad hoc-)samenwerkingen aangaan met internationale improvisatoren.

2006 - 2007

Als bandleider profileert Boeren zich met het internationaal samengestelde NEWS (met pianist Cor Fuhler, en bassist Nate McBride en drummer Mike Reed uit Chicago). In 2007 komt hij daarnaast met HO&I! (HOt & Improvised), een kwintet met twee oudgedienden (de gitaristen Franky Douglas en Paul Pallesen) en twee jonge talenten (basgitarist Julius Peter Nitsch en drummer Tijn Jans).

2009 - 2010

Voor de achtste editie van het doeK Festival in december 2009 stelt Eric Boeren een speciaal kwartet samen met de klassiek geschoolde trompettist Peter Evans, een jong talent van wie Boeren zeer onder de indruk is. Beide trompettisten spelen graag met een vibrafonist en nodigen daarom Jason Adasiewicz uit om mee te spelen. Tenorsaxofonist Tobias Delius completeert het kwartet. Eind juni en begin juli 2010 bezoekt het Eric Boeren 4tet Canada en de Verenigde Staten.

2011

Available Jelly wordt in februari 2011 uitgenodigd voor een optreden tijdens het tienjarig jubileum van Hungry Brain, een concertzaal in Chicago die een prominente rol speelt in de improvisatiescene van de stad. De band speelt daarnaast ook in Ann Arbor en Bloomington. Eric Boeren en trombonist Wolter Wierbos spelen in november 2011 mee tijdens de Nederlandse minitournee van fluitist Mark Alban Lotz en computermuzikant Korhan Erel.

2012

Eric Boeren richt in 2012 All Ellington op, een tentet dat bestaat uit Amsterdamse improvisatoren zoals Joost Buis (trombone), Oscar Jan Hoogland (piano), Wilbert de Joode (bas) en Michael Vatcher. De formatie speelt werk van Duke Ellington, met naast standards als Mood Indigo en Sophisticated Lady, ook minder voor de hand liggende composities als Boy Meets Horn, African Flower en Jack the Bear. De arrangementen zijn van saxofonist en klarinettist Michael Moore. All Ellington speelt elke derde dinsdag van de maand in Zaal 100. Boeren schrijft een nieuwe compositie voor dOek Festival #10 waarin hij fictieve berichten verwerkt die bestemd zijn voor de land- en tuinbouw. Het stuk wordt uitgevoerd door Boerenbond XL met in totaal negen muzikanten. De vaste bezetting wordt versterkt door Guus Janssen (piano), Cor Fuhler (piano), Michael Vatcher (percussie) en Marie Guilleray (stem). Op 12 oktober 2012 presenteert het Eric Boeren 4tet de cd Coconut. Op de cd en lp staan naast werk van Boeren ook composities van Ornette Coleman ( Little Symphony en Joy Of A Toy) en Booker Little (BeeTee's Minor Plea).

2013 - 2015

Als de Amerikaanse bandleider en componist Wayne Horvitz in oktober 2014 in het Bimhuis staat, speelt Eric Boeren mee in de band die is samengesteld uit internationale muzikanten. In hetzelfde jaar speelt hij ook in het Bimhuis met de Eric Boeren Guitar Band, een groep waarmee hij met onder meer de gitaristen Bern Nix en Tony Wilson werk speelt dat is geïnspireerd door de free funk van Ornette Coleman in diens band Prime Time. Het Eric Boeren 4tet reist meerdere keren naar Noord-Amerika voor optredens, zoals in november 2013 en juni 2015. Naast het kwartet staat ook All Ellington in juni 2015 op de dertigste editie van het TD Vancouver International Jazz Festival. Voor het dOek Festival in 2015 maakte Eric Boeren een compositie voor twaalf musici. De verschillende stukken in het werk Marktplaats verbeelden markten in respectievelijk Afrika, Zuid Amerika en Europa.

Discografie Eric Boeren

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Eric Boeren

Audio/Video Eric Boeren

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer