Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERIC DIKEB

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Eric Dikeb in 2011

Periode

1970 - heden

Genre

amusementsmuziek, componist, Nederlandstalig, producer, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Bonnie & Ronnie, De Après Skiklas, Rastafaraman, Sampie & Moosie

Eric Dikeb

De Haagse zanger Eric Dikeb is een van bekendste namen in het Après Ski circuit. Zijn bewerking van Pizzahut wordt in Europa een grote hit en belandt met hulp van producer Mike Stock onder de naam The Fastfoodrockers op de eerste plaats van de Britse hitparade. Dankzij zijn dagelijkse bijdragen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, producer, zang

Genoemd in de biografie van

2002   Bert Heerink
2002   De Deurzakkers
2003   John Marks

Biografie Eric Dikeb

De Haagse zanger Eric Dikeb is een van bekendste namen in het Après Ski circuit. Zijn bewerking van Pizzahut wordt in Europa een grote hit en belandt met hulp van producer Mike Stock onder de naam The Fastfoodrockers op de eerste plaats van de Britse hitparade. Dankzij zijn dagelijkse bijdragen aan het radioprogramma Stenders Vroeg op 3FM (en later op Yorin FM) en zijn deelname aan de real life soap Big Diet van SBS6 groeit de zanger uit tot bekende Nederlander. Eric Dikeb runt zijn eigen label EJ Music.

1970 - 1992

Eric Dikeb (16 november 1970) groeit op in de Haagse Schilderswijk. In zijn jeugdjaren speelt hij trompet en slagwerk bij de fanfare. Na deel te hebben uitgemaakt van diverse bandjes start Dikeb een carrière als DJ en draait hij in clubs in Den Haag (Malibu), Cappele aan de IJssel (discotheek Phenix), Haarlem (The Sound) en Hillegom (Blues Brothers).

1993

Eric Dikeb verzorgt een DJ-cursus en belandt daarmee in het televisieprogramma U Bent Aan De Beurt van Peterjan Rens.

1995

Zijn versie van Stuck On You van Lionel Richie levert hem tijdens een karaokeshow in Benidorm enthousiaste reacties op. Het optreden betekent het begin van Dikebs zangcarrière.

1997

In februari verschijnt de debuutsingle Hou Me Vast waarmee Eric Dikeb onder meer te horen is tijdens Keetje Tippel, een competitie op 3FM in het programma van Rob Stenders. Op de single wordt de zanger onder meer begeleid door muzikanten uit de band Turtle Moon. Samen met Ron Broekhart uit Delft brengt Dikeb onder de naam Sampie & Moosie de single Hoenkahakkûh! uit. Het nummer maakt gebruik van de melodie uit Brown Girl In The Ring van Boney M en is een persiflage op gabberhouse. De zanger treedt dagelijks op in het Rotterdamse café De Après Skihut. Daar wordt het idee voor het liedje Volg De Leraar geboren dat hij op single zet met het collectief De Après Skiklas.

1998

Volg De Leraar is een groot succes onder wintersporters en tijdens het carnaval. Er worden duizenden exemplaren van het plaatje verkocht en het nummer belandt ook op diverse compilaties. Een opvolger is onvermijdelijk en dient zich aan in de vorm van Is Everybody Happy.

1999

De Nederlandstalige single Er Is Niets Aan uit januari wordt later in het jaar gevolgd door Don't You Ever Let Me Go, de eerste Engelstalige single van Eric Dikeb, gecomponeerd door Jeroen te Loo. De zanger brengt ondertussen platen uit onder diverse namen zoals Rastafaraman waarvan de single High op nummer 21 van de hitparade belandt. Samen met DJ Woony maakt Dikeb onder de naam Bonnie & Ronnie de single Het Werd Zomer en het album Tropische Verrassing

2000

Dikeb wordt in april door Rob Stenders uitgenodigd mee te werken aan zijn ochtendprogramma Stenders Vroeg. Dikeb is zo vier dagen per week op de nationale popzender te horen.

2001

Van 17 maart tot 16 juli is de zanger dagelijks te zien in de afvalrace Big Diet, een zogenaamde real life soap op de commerciële zender SBS6. In het café de Brightsite in Deurnen neemt Dikeb de zomerhit Pizzahaha op. De single Mannetje/Poppetje is een splitsingle met zangeres Hanny.

Hanny

2002

Van de single Pizzahaha verschijnt een nieuwe carnavalsversie waarop Eric Dikeb terzijde wordt gestaan door de Deurzakkers. Van Eric Dikeb & de Rastafaraman komt eind januari het album Fifty Fifty uit. De zanger is in zijn rol als radiopresentator regelmatig in het nieuws, onder meer als hij in februari tijdens het huwelijk van prins Willem Alexander wordt aangehouden wanneer hij het koninklijk paar tijdens de feestelijkheden probeert te bereiken met een exemplaar van Zwemmend In De Lucht, een persiflage op het officiële huwelijkslied Lopend Over Het Water. Andere parodieën die hij maakt zijn Janken Zal Ze! (Adios Nonino van Carel Kraayenhof), Moeder (een bewerking van Mutter van de Duitse band Rammstein) en Dance Song (een parodie op Dansplaat van Brainpower). In het kader van The Absolute Worst Of Lowlands treedt Dikeb eind augustus op tijdens het festival Lowlands in Biddinghuizen. Eric Dikeb is samen met onder meer Ad van Olm verantwoordelijk voor het materiaal op de cd 2 Cool 4 U van het kwartet 4 Joy (bestaand uit Sandy, Claudia, Daantje en Duke). Samen met Van Olm werkt Eric Dikeb ook aan het liedje Blue Skies Are For Free, de inzending van Paul de Leeuw voor het Nationaal Songfestival 2003. De Leeuws deelname gaat uiteindelijk niet door waarna Bert Heerink met het nummer de finale bereikt. Erik Dikeb ontvangt in België een gouden plaat voor zijn bewerking van het nummer Pizzahut (samen met de Vlaamse groep Dynamite). Er gaan in Vlaanderen meer dan 20.000 exemplaren van het plaatje over de toonbank.

Bert Heerink Carel Kraayenhof De Deurzakkers Paul de Leeuw

2003

Eric Dikeb doet een promotietour langs diverse Spaanse badplaatsen. Een andere versie van Pizzahut belandt onder de titel The Fastfoodsong dankzij producer Mike Stock (Stock, Aitken & Waterman) en zijn gelegenheidsformatie The Fastfoodrockers op de eerste plaats van de Britse hitparade. De Duitstalige versie Burgerdance wordt een hit in Duitsland en Oostenrijk. De single Happy Song/Geinig Liedje, een duet van Eric Dikeb met het Scandinavische gezelschap Spritney Bears, is het themalied van de Go Après Ski, een groots evenement dat op 22 november plaatsvindt in de Statenhal te Den Haag. Op zijn eigen label EJ Music verschijnen ook platen van het duo Bas & Joël (ex-Idols), de Limburgse rockgroep V-Male en zanger Barry van Vliet.

2004

Eric Dikeb presenteert de Music Store Nederlandse Hitparade (MSNHP), een programma met optredens en videoclips van Nederlandse artiesten dat vanaf 1 januari door de commerciële zender Net 5 wordt uitgezonden. Het duo Bas & Joël doet mee aan de voorronde van het Nationaal Songfestival met het door Eric Dikeb gecomponeerde liedje Céleste. De single Lekker Aan 't Werk is een samenwerking met de groep 4 Joy. Eric Dikeb verhuist mee naar Yorin FM als Rob Stenders in juli de overstap maakt naar deze commerciële zender.

2007 - 2008

Dikeb is op diverse televisiezenders te zien met Clip & Klaar. In dit programma gunt hij de kijker een blik achter de schermen van een videoclipproducent.

2009

De zanger doet mee als kandidaat aan Take Me Out, het datingprogramma van Eddy Zoëy, zingt daar zijn caféhit Ik Schreeuw Het Van De Daken (‘de ultieme liefdesverklaring’) en houdt er een date aan over met deelneemster Angelina. Zijn optreden wordt bij RTL5 uitgezonden op 18 mei.

Eddy Zoëy

2010

Eric Dikebs carnavalssingle is dit jaar Zeg Buur (Hobbelen). Dikeb is manager van Jacqueline Wensing. De 39-jarige zangeres is in 2010 in het nieuws omdat ze via de rechtbank eist dat haar auditie voor de talentenshow Holland's Got Talent niet door RTL wordt uitgezonden. In augustus brengt Dikeb met haar het duet Ik Mis Je Zo uit.

2011

Eric Dikeb in 2011 In zijn theatershow Dun Is De Mode verblijft Eric Dikeb op een onbewoond eiland. Tussen de liedjes vertelt hij over zijn strijd tegen het overgewicht en over zijn ontmoetingen met bekende Nederlanders. Na twee try-outs in oktober gaat de tournee op 5 november officieel van start in Emmen.

Discografie Eric Dikeb

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Eric Dikeb

Audio/Video Eric Dikeb

Video Eric Dikeb

Eric Dikeb - Zeg Buur (Ho...
Eric Dikeb - Zeg Buur (Hobbelen) - Officiële videoclip (HQ)
Eric Dikeb - Ik schreeuw ...
Eric Dikeb - Ik schreeuw het van de Daken.
Eric Dikeb - Dansen op je...
Eric Dikeb - Dansen op je bruiloft
Eric Dikeb - Laat je gaan...
Eric Dikeb - Laat je gaan - HQ
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Eric Dikeb - Laat je gaan - HQ

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer