Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERIC VAARZON MOREL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Eric Vaarzon Morel in 2010

Periode

1961 - heden

Genre

flamenco, gitaar

Online

Officiële website

Eric Vaarzon Morel

Nederlandse flamencogitarist die les heeft gehad van Paco Pena. Doceert als hoofdvakdocent flamenco aan het conservatorium in Amsterdam en geeft masterclasses muziekwetenschap aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Vaarzon Morel heeft daarnaast vele flamencogrootheden begeleid, in diverse theaterproducties gespeeld, en als gastmuzikant op CD's gefungeerd. Brengt onder ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Genoemd in de biografie van

1999   Flairck
1999   Jan Akkerman
2002   Zoumana Diarra
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

3-9-21, De Vorstin, Hilversum

Biografie Eric Vaarzon Morel

Nederlandse flamencogitarist die les heeft gehad van Paco Pena. Doceert als hoofdvakdocent flamenco aan het conservatorium in Amsterdam en geeft masterclasses muziekwetenschap aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Vaarzon Morel heeft daarnaast vele flamencogrootheden begeleid, in diverse theaterproducties gespeeld, en als gastmuzikant op CD's gefungeerd. Brengt onder eigen naam flamencoshows en -platen uit.

In bezetting van

Five Great Guitars   gitaar
Flairck   gitaar

1976 - 1978

Eric Vaarzon Morel (Amsterdam, 1961) komt uit een kunstenaarsfamilie met sinds 1780 een stamboom waarop elf kunstschilders, een graficus, een tekenares en twee beeldhouwers te vinden zijn. Vaarzon Morels hoort thuis zijn eerste flamencomuziek. Zijn moeder ontdekt in Spanje de flamencodans en neemt in Amsterdam danslessen. In de platenkast thuis staat een flamencoalbum van Sabicas. In 1976 begint de dan zestienjarige Eric Vaarzon Morel een flamencogitaarstudie bij Huib Wilkes, om die later te vervolgen bij de fameuze flamencogrootheid Paco Pena in Frankrijk. Daarnaast is hij geen onverdienstelijk schaatser.

1979 - 1981

Morel reist door naar Spanje, waar hij les krijgt van Serranito en als begeleider gaat werken bij een dansschool. In Sevilla komt hij terecht in het flamenco-etablissement La Carbonería (De Kolenschuur) waar hij een tijdje woont en zijn vaste speelplek heeft.

1982 - 1983

Terug in Nederland vervolgt de gitarist zijn dansbegeleiding aan de Kleinkunstacademie te Amsterdam. Hij gaat daar tevens doceren, en fungeert enkele malen als gastdocent aan het hoofdstedelijke Sweelinck Conservatorium.

1985

Eric Vaarzon Morel wordt uitgeroepen tot Gitaarkampioen van Nederland tijdens het Gitaarkampioenschap in Paradiso te Amsterdam, en wint het Gitaarfestival in de Oosterpoort te Groningen.

1986

Hij doet enkele voorstellingen in het kader van de Internationale Gitaarserie te Zwolle.

1987

De Internationale Gitaarserie wordt voortgezet in Amsterdam.

1988

De Internationale Gitaarserie strijkt neer in Den Haag. Verder doet de gitarist vele soloconcerten in het hele land.

1989

Vaarzon Morel tourt met de Zwitserse groep Flamencos en Route door Duitsland, Oostenrijk en Berlijn. Verder doet hij veel solo-optredens in Nederland, zowel in de theaters als voor de radio en tv.

1990

De tournee met Flamencos en Route wordt voortgezet door Zwitserland en (weer door) Duitsland. In Nederland doet de gitarist een concertreeks met de groep Cuadro Flamenco, alsmede enkele soloshows voor radio en tv. Tevens voltooit hij een gitaarstudie aan het conservatorium te Utrecht, waar hij masterclasses gaat geven.

1991

Morel wordt vaste docent flamencogitaar aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.Verder doet hij dit jaar veel optredens, solo en met de groepen Chanela en Cuadro Flamenco.

1992

Hij brengt zijn eerste CD uit, Flamenco de Hoy. Een degelijke plaat met klassieke flamenco.De gitarist doet uitgebreide serie promotie-concerten. Verder treedt hij samen met Ricardo Mendeville op in Varese en Milaan, en wederom met Cuadro Flamenco.

1993 - 1998

Vaarzon Morel richt zich in deze periode flink op het docentschap. Hij geeft zomercursussen op de Palucca Schule te Dresden en workshops aan de conservatoria in Groningen en Arnhem, alsmede tijdens de Zwolse gitaarweken. Dit wisselt hij af met het geven van flamencoconcerten in de theaters en in diverse radio- en televisieprogramma's. Hiervoor laat hij zich soms bijstaan door tablaspeler Sandip Bhattacharya en pianist Charles Janko. In 1994 speelt hij als gast mee op een CD van Astrid Seriese.

Astrid Seriese

1999

De gitarist werkt mee aan het muziektheaterstuk De Ongelukkige. Hij componeert hiervoor de muziek, waarin overeenkomsten worden gezocht tussen (Turkse) soefiemuziek en flamenco, en voert die ook uit tijdens de voorstellingen. Later dit jaar is hij speciale gastmuzikant muziekgroep Flairck. Tussen alle bedrijven door doet Vaarzon Morel ook nog het programma Five Great Guitars, een project met de gitaristen Jan Kuiper, Jan Akkerman, Leonardo Amuedo en het Groningen Gitaarduo.

Flairck Jan Akkerman Leonardo Amuedo

2000

Vaarzon Morel wordt hoofdvakdocent flamenco aan het conservatorium te Amsterdam. Hij doet een tournee, getiteld Rasgo flamenco, een programma vol flamencodans en gitaar. Hij begeleidt bovendien Esther Apituley en doet optredens met Five Great Guitars.

Esther Apituley

2001

De gitarist begint masterclasses te geven aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht, op de afdeling Muziekwetenschappen. Als gast bij Flairck begint hij aan een theatertournee die tot eind 2002 zal duren. Later in het jaar staat de release gepland van zijn tweede CD, Sol y Sombra.

Flairck

2003

Met gitaristen Jan Kuiper, Harry Sacksioni, Leonardo Amuedo en Digmon Roovers toert Eric Vaarzon Morel vanaf januari door het land met het programma The Five Great Guitars. In het muziekprogramma Miles Of Sketches Of Spain vermengen Vaarzon Morel en trompettist Eric Vloeimans jazz met flamenco.

Digmon Roovers Harry Sacksioni Jan Kuiper Leonardo Amuedo

2004

Eric Vaarzon Morel Met Miles Of Sketches Of Spain speelt het duo met het Zapp String Quartet op 3 juli tijdens Jazz Op Het Dak in Amsterdam. Het optreden wordt zowel op tv (in het VPRO-programma Vrije Geluiden) als op Radio 4 uitgezonden. De gitarist treedt dit jaar ook op met The Five Great Guitars.

Zapp 4

2005 - 2006

Vaarzon Morel en Vloeimans voeren Miles Of Sketches Of Spain nog enkele malen uit met het Zapp String Quartet. De gitarist gaat op tournee met zijn eerste soloprogramma.

2007

Het album MAREA ('getijde') bevat gastbijdragen van o.a. zangeres Sinna Casita, violist Oene van Geel, gitarist Harry Sacksioni, trompettist Eric Vloeimans en het Zapp String Quartet. Samen met Casita en Van Geel gaat Eric Vaarzon Morel op tournee met het programma Santinera. Eric Vaarzon Morel levert een bijdrage aan de cd Supermercado, een project van het producersduo Fluitsma & Van Tijn.

Fluitsma & Van Tijn

2008

De gitarist is een van de gastmuzikanten tijdens de theatertournee van de band Kasba. Hij levert bijdragen op Verdriet Is Drie Sokken, een cd met 21 liedjes bestemd voor kinderen vanaf zes jaar, gezongen door Fay Lovsky samen met Harrie Jekkers.

Fay Lovsky Harrie Jekkers Kasba

2010

Eric Vaarzon Morel in 2010 In zijn flamenco-opera El Greco de Toledo vermengt Eric Vaarzon Morel klassiek, flamenco, jazz en wereldmuziek. De opera is geïnspireerd door de schilderijen van El Greco (1541-1614) en vertelt het verhaal van deze Spaanse kunstschilder en zijn ambitie hofschilder te worden van koning Philips II. De flamencovormen die als inspiratiebron dienen voor de compositie, zijn de saetas (kerkelijk gezang), de petenera (een joods georiënteerde flamencozang), de fandango (een adellijke Spaanse dans in driekwartsmaat uit de achttiende eeuw), de soleá (de moedervorm van de flamenco) en de snelle flamencovorm bulerías. Het libretto is gebaseerd op spirituele teksten van de mystici Teresa de Ávila en Juan de la Cruz en de laatste brief van El Greco. De opera gaat op tournee van augustus tot en met oktober en wordt uitgevoerd door gitaar, twee klassieke stemmen (Xenia Meijer en Maarten Engeltjes), twee flamencostemmen (Ginesa Ortega en Carlos Denia), een trompet (Eric Vloeimans), een danseres (Eli la Truco) en een strijkkwartet bestaand uit Oene van Geel (altviool), Ben Mathot (viool), Emile Visser (cello) en David de Marez Oyens (contrabas).

Maarten Engeltjes Oene van Geel

Discografie Eric Vaarzon Morel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Eric Vaarzon Morel

Audio/Video Eric Vaarzon Morel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer