Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERIK VAN DER WURFF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Erik van der Wurff

Periode

09-07-1945 - 22-09-2014

Genre

arrangeur, basgitaar, componist, componisten, dirigent, Edison, filmmuziek, fluit, Gouden Harp, Louis Davidsprijs, piano, producer, producers, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten

Erik van der Wurff

Muzikant, componist, arrangeur en producer Erik van der Wurff is sinds de jaren zestig de vaste begeleider van Herman van Veen met wie hij tientallen nummers schrijft. Daarnaast componeert Van der Wurff muziek voor films en televisie en werkt hij samen met onder meer John Denver en Toots Thielemans. Ook ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, basgitaar, componist, dirigent, fluit, piano, producer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1970   Jos Brink
1971   Rob Chrispijn
2014   Herman van Veen

Biografie Erik van der Wurff

Muzikant, componist, arrangeur en producer Erik van der Wurff is sinds de jaren zestig de vaste begeleider van Herman van Veen met wie hij tientallen nummers schrijft. Daarnaast componeert Van der Wurff muziek voor films en televisie en werkt hij samen met onder meer John Denver en Toots Thielemans. Ook wint Van Der Wurff diverse prijzen zoals de Louis Davids prijs, een Edison en een Gouden Harp.

In bezetting van

Herman van Veen   arrangeur, componist, piano, producer

1945 - 1968

Erik van der Wurff wordt geboren op 9 juli 1945 in De Bilt. Na de middelbare school gaat hij piano, dwarsfluit en contrabas studeren aan het conservatorium in Utrecht. Hier vormt hij in 1967 samen met mede-studenten Herman van Veen en Laurens van Rooyen het theatergezelschap Cabaret Chantant Harlekijn op. Het gezelschap oogst lovende kritieken in het theaterseizoen 1967-1968.

Herman van Veen

1969 - 1989

Vanaf 1969 oogst Van Der Wurff grote successen op zowel het gebied van theater, televisie als film. Hij bewerkt en schrijft niet alleen muziek voor vrijwel alle toonaangevende artiesten uit Nederland, maar ook voor John Denver en Toots Thielemans. In 1978 wint hij de Louis Davids prijs voor het beste lied van het jaar voor Opzij Opzij Opzij. Als dirigent, arrangeur en componist werkt Van Der Wurff met Het Residentie Orkest (Den Haag), het Noord Hollands Filharmonisch Orkest (Haarlem), het Orkest van het Oosten (Enschede), het Metropole Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest (Hilversum), het VRT Filharmonisch Orkest (Brussel), de Deutsche Oper am Rhein (Duisburg/Düsseldorf), het Bruckner Orchester (Linz, Oostenrijk) en The American Symphony Orchestra (New York). Hij is componist voor de speelfilm Van De Koele Meren Des Doods (1982) en componist, gastmuzikant en co-producer van de soundtrack bij de film Ciske de Rat (1984) met in de hoofdrol Danny de Munk. In 1988 schrijft Erik van der Wurff samen met Herman van Veen de muziek voor de opera Pol.

Danny de Munk

1990 - 1998

In 1990 wint Erik van der Wurff een Gouden Harp van de Stichting Conamus voor zijn gehele oeuvre. Van de producties waaraan hij meewerkt worden er meer dan 15 onderscheiden met een Edison. Ook ontvangt Van Der Wurff een Gouden Hond van EMI. Tussen 1990 en 1995 schrijft Erik van der Wurff muziek voor theater, Nederlandse speelfilms, voor internationale televisieseries waaronder Alfred J. Kwak, Janosch Traumstunde, Coverstory en de Legende van de Bokkerijders en voor de musicals Smogsmullers Reuze Daad (1990), Toffe Tommie Zorgenloos (1992) en De wereld van Mathijs (1994), die onder meer worden opgevoerd in Nederland, Moskou, Praag en New York. De Wereld van Matthijs wordt in 1995 onderscheiden met het Gouden Hart van de stad Rotterdam. Met Herman van Veen staat hij op vele internationale podia: het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam (meer dan 350 maal), het Schauspielhaus Hamburg, de Philharmonie te Berlijn, het Konzerthaus in Wenen, de Queen Elisabeth Hall in Londen, Carnegie Hall en de Alice Tulley Hall in New York. Sinds 1996 is Erik van der Wurff drager van de Kunst en Cultuurprijs van de gemeente De Bilt. Ook schrijft hij de muziek van de musicals Bar en Boos (1996) en Atlantis (1998).

1999

Erik van der Wurff produceert het album Meer Dan Ooit van Robert Long.

Robert Long

2000

Als vaste begeleider van Herman van Veen staat Erik van der Wurff dit jaar 32 maal op het podium van Carré.

2003

Erik van der Wurff schrijft de muziek bij de musical Majeck.

2005

Tussen mei 2005 en mei 2006 tourt Erik van der Wurff met Herman van Veen, met wie hij nu ruim veertig jaar samenwerkt, door Duitsland, Zuid-Afrika, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland.

2006

Van der Wurff is gastdirigent bij het NDR Radio Symfonie Orkest uit Hannover.

2008

Op 21 april krijgt Erik van der Wurff in Paradiso de Gouden Notekraker 2008 uitgereikt, de onderscheidende prijs ván uitvoerende kunstenaars vóór uitvoerende kunstenaars.

2013

Tijdens de laatste van drie extra voorstellingen van het verzoekprogramma Kunt U Niet Nog Eens in Koninklijk Theater Carré vieren Erik van der Wurff en Herman van Veen op 10 juni het feit dat zij al vijftig jaar samen werken . Ook wordt bekend dat Van der Wurff ernstig ziek is en dat dit waarschijnlijk de laatste voorstellingen zijn die zij samen spelen.

2014

Op 22 september 2014 overlijdt Erik van der Wurff aan de gevolgen van kanker.

Discografie Erik van der Wurff

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Erik van der Wurff

Audio/Video Erik van der Wurff

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer