Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERNST LANGHOUT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ernst Langhout

Periode

1956 - heden

Genre

folk, Friestalig, gitaar, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Ernst Langhout

Friese zanger/gitarist wiens muzikaal verleden teruggaat tot begin jaren zeventig, als hij met de groep Haggis folk maakt. Begin jaren tachtig is zijn new wave-band The Visitor een gevierde act in het clubcircuit. Vanaf het eind van de jaren tachtig gaat hij weer solo (soms bijgestaan door The Hones of ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1987   The Visitor

Biografie Ernst Langhout

Friese zanger/gitarist wiens muzikaal verleden teruggaat tot begin jaren zeventig, als hij met de groep Haggis folk maakt. Begin jaren tachtig is zijn new wave-band The Visitor een gevierde act in het clubcircuit. Vanaf het eind van de jaren tachtig gaat hij weer solo (soms bijgestaan door The Hones of Big Tree) en keert hij terug naar de folk.

In bezetting van

Big Tree   gitaar, zang
Haggis   gitaar, zang
Manacle Trust   gitaar, zang
Nighttime Visitor   gitaar, zang
The Hones   gitaar, zang
The Visitor   gitaar, zang

1974 - 1987

Ernst Langhout (Oudkerk, 16 mei 1956) duikt voor het eerst op in de annalen van de popgeschiedenis als hij in Sneek akoestische folkgroep Haggis opricht en daarmee een tournee door Schotland maakt. De band wordt in 1978 opgedoekt. Langhout richt The Nighttime Visitor op onder invloed van de Britse punkgolf. Als The Visitor wordt de groep een van de aartsvaders van de zogenaamde Friese Bries. Na drie albums voor Top Hole loopt de belangstelling sterk terug.

Haggis The Visitor

1990

Terug op het solo-pad neemt Langhout diverse jonge Friese bands op sleeptouw tijdens zijn Oost-Europese tournees. Zo neemt hij, samen met de groep Weekend At Waikiki deel aan een festival dat per schip tien Russische steden aandoet. In het najaar van 1990 komt bij Pan Langhout's eerste solo-album uit, Songs, een plaat met folkrock. Samen met de Poolse band Hello brengt hij het album Karuna uit.

Weekend at Waikiki

1991

Langhout speelt in het voorprogramma van Duane Eddy en de Everly Brothers in Nederland, Belgie en Duitsland. Samen met de Poolse band Hello tourt hij door Duitsland en solo speelt hij in Amerika ondermeer tijdens SXSW in Texas. Langhout geeft opnieuw concerten in Rusland. Ditmaal doet hij daarbij het radio-actief besmette gebied nabij Tsjernobyl aan.

1992

Langhout's tweede solo-album, The Eye Of The Cyclone, bevat opnieuw folk en verschijnt bij Van Records uit Den Haag. Naast eigen nummers staan op het album onder meer opnamen gemaakt met Trio Traki en de Bisserov Sisters uit Bulgarije.

1995

Ernst Langhout en Johan Keus treden op als duo in restaurants, cafés, op feesten en partijen en tijdens festivals en koffieconcerten. Hun repertoire bestaat uit eigen nummers (zowel in het Engels als in het Fries), Ierse folk en covers van o.a. Neil Young en Bob Dylan.

1996

Met de groep Big Tree, waarin Koos van der Velde (Megakronkel), Peter Zijlstra, Eduard Hovinga en Chris Kalsbeek, brengt Langhout in 1995 het fraai verpakte Handfull Of Ilusions uit. Deze cd, die een samensmelting van metal en folk laat horen, benadrukt eens te meer de veelzijdigheid van Langhout als zanger, gitarist en tekstschrijver. Vervolgens verschijnt bij Marista Records de cd Nae Foar Altyd, een uitstekend gelegenheidsalbum waarop, naast Langhout en de Big Tree, ook de folkgroep The Hones met de eerder genoemde Peter Zijlstra en Koos van de Velde is te horen. Deze eerste Friestalige cd van Langhout valt onder meer op door fraaie vertaalde bewerkingen van Dylan's All Along The Watchtower en Wild Thing van de Troggs.

Big Tree The Hones

1997

De Friestalige cd Frysk & Frij verschijnt.

1998

Ernst Langhout Met The Hones maakt Langhout het album Parties, Battles And Tragedy, waarop akoestische folk vermengt wordt met rock. De samenwerking met dichter/beeldend kunstenaar Wilco Berga leidt tot de cd Sjonger en Dichter met muziek van Langhout en voordracht van Berga.

1999

Op 11 september staat Langhout nog eenmaal met The Visitor op het podium tijdens het Freeze festival in De Harmonie te Leeuwarden tijdens de presentatie van Pop In Friesland, een boek over de geschiedenis van de Friese popmuziek.

2004

Ernst Langhout De Friese dichter Harmen Wind vertaalt teksten van Bob Dylan. De stichting Afûk wil een Friese band benaderen om de liedjes uit te voeren. Via Marius de Boer van Reboelje komen ze in contact met Ernst Langhout. Samen met muzikant en arrangeur Johan Keus en gastmuzikanten neemt hij het album Dylan Yn It Frysk op. De plaat wordt op 30 mei in Oentsjerk gepresenteerd onder de bandnaam Rûzjend Yn 'e Wyn (oftewel Blowing In The Wind). In december presenteert Langhout zijn album Heaven and Hell waarop eigen akoestische nummers met een flinke scheut psychedelica staan. Op de plaat wordt hij terzijde gestaan door Johan Keus (gitaar, basgitaar, achtergrondzang), Jannie Brandsma (zang), Peter Zijlstra (viool) en Dale Vansickle (zang). Erny Green (zang, gitaar) en Koos van der Velde (percussie) leveren gastbijdragen.

Erny Green Reboelje

2005

Ernst Langhout Vanaf september gaat Ernst Langhout met de theaterproductie Dylan Yn It Frysk op tournee. Rond die komt ook een tweede album met Friestalige nunmmers van Bob Dylan uit onder de titel Dylan Yn It Frysk 2 met onder meer de nummers Krekt As In Frommes (Just Like A Woman), Slaan Op 'E Himeldoar (Knocking On Heaven's Door) en Rôljend As In Stien (Like A Rolling Stone).

2007

Na Bob Dylan selecteert Langhout liedjes van The Beatles voor een Friestalige bewerking. Op de EP Lutske Laket (maart) speelt Langhout samen met Johan Keus, Koos Tiemersma en zangeres Jannie Brandsma bewerkingen van Lucy In The Sky With Diamonds (Lutske Laket), Imagine (Betink Foar My), Mind Games en Norwegian Wood (Fjoer). Tijdens het Gala van de Friese Popmuziek, op 8 december in Schouwburg de Lawei te Drachten, verzorgt The Visitor een eenmalig reünieconcert. Op dezelfde avond neemt Ernst Langhout een oeuvreprijs in ontvangst.

2008

Ernst Langhout en Johan Keus nemen tezamen vijftien Ierse folksongs op, waaronder de traditional Whiskey In The Jar, en zetten die op het album The Irish Kitchen Table Tapes.

Discografie Ernst Langhout

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ernst Langhout

Audio/Video Ernst Langhout

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer