Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ETON CROP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Eton Crop

Periode

1979 - heden

Genre

indie

Online

Bandcamp

Eton Crop

Eigengereide Noordhollandse groep. Een meer dan gemiddelde vernieuwingsdrang resulteert in een evolutie van punkpopband tot dance-act en een filiaal met de naam E.C. Groove Society. Zanger Erwin Blom is later als hoofd Nieuwe Media en Innovatie bij de VPRO medeverantwoordelijk voor de oprichting van de website 3voor12.nl. Bandlid Corné Bos ...
Volledige biografie...

Bezetting

Spike Daalder   synthesizer
Corné Bos   synthesizer
Erwin Blom   synthesizer, zang

Overige muzikanten

Ron Baars   gitaar
Peter de Q  
Adrian Hackford   viool
Peter Verschueren   orgel
Ed Tuyl   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Eton Crop

Eigengereide Noordhollandse groep. Een meer dan gemiddelde vernieuwingsdrang resulteert in een evolutie van punkpopband tot dance-act en een filiaal met de naam E.C. Groove Society. Zanger Erwin Blom is later als hoofd Nieuwe Media en Innovatie bij de VPRO medeverantwoordelijk voor de oprichting van de website 3voor12.nl. Bandlid Corné Bos is onder meer voorzitter van de Belangen Vereniging Dance en als muziekpromotor werkzaam bij Veel Promo.

1979

Ook in Kudelstaart maakt punk zijn slachtoffers. Geïnspireerd door Britse bands als The Fall en The Undertones formeren in het Noordhollandse plaatsje Erwin Blom (zang, gitaar), Corné Bos (bas), Ron Baars (gitaar), Peter Verschueren (orgel) en Ed Tuyl (drums) de band Eton Crop.

1980

Als eerste single wordt Timmy Barker Is A Coward uitgebracht. Tevens brengt de band een cassette uit vol punkpop met een experimentele inslag.

1983

Als Baars de band verlaten heeft, verschijnt het mini-album Six Silhouette Romances. Eton Crop kan aanvankelijk in het buitenland c.q. Engeland op meer support rekenen dan in Nederland. In Engeland doet Eton Crop op 15 november de eerste van vijf sessies voor het programma van de invloedrijke Britse radiomaker John Peel. Engeland is ook het buitenland waar de band het meest op tournee is. In totaal tourt de band zeven keer in Engeland. Zwitserland en Polen scoren drie maal. De Verenigde Staten en Duitsland twee maal. Eenmaal tourt Eton Crop in Hongarije.

1984

Een tweede John Peel-sessie vindt plaats op 20 november.

1985

Op 14 oktober neemt Eton Crop zijn derde John Peel-sessie op.

1986

Eton Crop Gitarist Peter de Q. debuteert op It's My Dog, Maestro. Tuyl is inmiddels van het toneel verdwenen. Seroos de drumcomputer is zijn vervanger. De springerige, energieke band wordt geplaatst in de Britse indie-hoek van bands als Mekons, Undertones, Three Johns en The Fall. Op 19 november doet Eton Crop zijn vierde John Peel Sessie.

1987

Spike Daalder maakt zijn opwachting op het mini-album Yes Please, Bob. De toetsenist vervangt Verschueren op de plaat die in Leeds is opgenomen. Ook nu kent de indiepop tekstonderwerpen die verder kijken dan de popneus lang is. Later dit jaar verschijnt And The Underwater Music Goes On met speelse gitaarpop met gevoel voor humor. Het album is opgenomen in de Eindhovense Tango-studio en geproduceerd door de band in samenwerking met Tony Bonner, bekend van zijn werk met Three Johns. Ingmar Wijnberge, gitarist van het Maastrichtse Golden Strings, vervangt De Q.

1988

De vijfde John Peel-sessie wordt opgenomen op 8 juni. De tijdens de derde sessie in 1985 opgenomen nummers (Cocacolonization, It's My Dog, Maestro, You Won't Get Me Out In The Rain en Harry Nelson Pillsbury) worden uitgebracht in de Strange Fruit-reeks The Peel Sessions.

1989

Aan het begin van 1989 maakt Bos met DJ Eddy de Clercq en Gert van Veen (Quazar) onder de naam A-men Pay The Piper, de eerste Nederlandse house-single. De Human League-cover Don't You Want Me staat al een tijd op het live-repertoire, maar verschijnt nu op single. De Q. wisselt stuivertje met Wijnberge. Tevens maakt de Brit Adrian Hackford (viool) deel uit van de band.

A-Men Eddy De Clercq Quazar

1990

Geïnspireerd door de house vindt Eton Crop zichzelf opnieuw uit. In het voorjaar manifesteert Eton Crop zich tijdens een optreden in Paradiso als een dansband. Inmiddels gereduceerd tot een trio zit Eton Crop niet voor een gat gevangen. Enerzijds richt de band zich op dancebeats. Anderzijds is ze in de weer met violen en akoestische gitaren op country/folk. Opnamen met werk uit deze laatste sector worden evenwel nooit uitgebracht.

1991

De dansbare variant van Eton Crop bereikt in mei met de single Noisy Town de tipparade.

1992

Eton Crop De single She Likes Me scoort in maart een tipparade-notering. De metamorfose van springerige indierockband naar swingende indiedance-act vindt ook zijn beslag op Get Real! Het album bevat samples van hun oude helden The Fall, The Undertones en Jello Biafra. Om een aantal instrumentale versies van Eton Crop-nummers op te nemen en verwarring te voorkomen, wordt de E.C. Groove Society in het leven geroepen. Blom, Bos en Daalder brengen zowel onder de naam Eton Crop als E.C. Groove Society materiaal uit. Met Surkus en Quazar trekt Eton Crop door het clubcircuit. De reacties op deze eerste Nederlandse dance-tournee door het clubcircuit in de vorm van live-acts en dj's zijn zeer goed. Bijna alle elf avonden zijn uitverkocht.

EC Groove Society Quazar Surkus

1993

E.C. Groove Society brengt de twelve inch In The City Part 2 uit.

EC Groove Society

1994

Eton Crop meldt zich met Everybody op de singlemarkt. De zustergroep E.C. Groove Society met de EP Wired Urban Technology.

EC Groove Society

1996

E.C. Groove Society bestookt de dance-liefhebbers met de twelve inches Communication Breakdown en Concrete Blackout. Het in moderne elektronische dansmuziek gespecialiseerde trio houdt zich inmiddels ergens op tussen Chemical Brothers en Underworld. Ze treedt een aantal keren per jaar op en voornamelijk in Amsterdamse clubs.

EC Groove Society

1999

E.C. Groove Society brengt het debuutalbum Adrenaline Shots uit.

EC Groove Society

2000

E.C. Groovesociety tourt met Junkie XL door Nederland en speelt bovendien op Noorderslag en tijdens de Week van de Nederlandse Popmuziek.

EC Groove Society Junkie XL

2013

Vanaf augustus zijn de albums van Eton Crop digitaal beschikbaar via etoncrop.bandcamp.com. Dit leidt tot nieuwe belangstelling in binnen- en buitenland voor het vroegere materiaal van de band.

2014

Eton Crop geeft voor het eerst in meer dan 20 jaar een optreden. In januari spelen zij op het Grauzone Festival, een new wave festival in de Melkweg, Amsterdam.

Discografie Eton Crop

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Eton Crop

Audio/Video Eton Crop

Video Eton Crop

Eton Crop / Kudelstaart /...
Eton Crop / Kudelstaart / Eind jaren 70
Eton Crop - It's My Dog, ...
Eton Crop - It's My Dog, Maestro! (Peel Session 1985)
Eton Crop - Noisy town
Eton Crop - Noisy town
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Eton Crop / Kudelstaart / Eind jaren 70

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer