Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EVERT NIEUWSTEDE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Evert Nieuwstede

Periode

1955 - heden

Genre

achtergrondzang, akoestisch, arrangeur, componist, componisten, gitaar, producer, producers, rock, singer-songwriter, tekstdichters, tekstschrijver, zang

Pseudoniemen

City And State, Johnny Runaway, Michael Marbeau, Rutger Hauer's Starfish, The Urban Twin

Evert Nieuwstede

Evert Nieuwstede uit Den Haag is na zijn bands Urban Heroes en Boom Boom Mancini actief als singer/songwriter, producer, arrangeur, vocal coach en labelmanager van It's Your Record!
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, arrangeur, componist, gitaar, producer, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1979   Urban Heroes
1993   Urban Heroes

Biografie Evert Nieuwstede

Evert Nieuwstede uit Den Haag is na zijn bands Urban Heroes en Boom Boom Mancini actief als singer/songwriter, producer, arrangeur, vocal coach en labelmanager van It's Your Record!

In bezetting van

Boom Boom Mancini   zang
Hijack Charlie   achtergrondzang, gitaar
Shelter Skelter   componist, gitaar, tekstschrijver, zang
To-Lips   zang
Urban Heroes   componist, producer, tekstschrijver, zang

1970 - 1980

Evert Nieuwstede (Den Haag, 1955) is als zanger/gitarist in diverse Haagse bandjes te horen. In de periode 1975-1980 speelt hij in o.a. Shelter Skelter (waarvan de single She's A Queen in 1976 de tipparade haalt) en schrijft hij songmateriaal voor twee singles van Groupies Delite. Hij werkt met o.a. Hans Vermeulen en diens Rainbow Train en neemt met hem ook twee singles op onder de naam Michael Marbeau: Love Me Everywhere (1978) en We're On The Radio (1979).

Groupies Delite Hans Vermeulen Shelter Skelter

1980 - 1982

Nieuwstede richt in de new wave-periode zijn meest succesvolle groep op: Urban Heroes. Op de eerste drie albums Who Said (1980), The Age Of (1981) en Live (1982) staan o.a. de hitsingles Get It, Not Another Worldwar en Habadaba Riwikidi. De platen worden door vijf verschillende platenmaatschappijen in ongeveer twintig landen uitgebracht. Ontwerper Peter Corriston (bekend van o.a. hoesontwerpen van de albums Tattoo You en Some Girls van The Rolling Stones) maakt de Amerikaanse albumhoes voor de lp Who Said. De plaat wordt besproken in Engelstalige muziekbladen Billboard, Cashbox en New Musical Express waarin het geluid van Urban Heroes wordt vergeleken met dat van The Police. De Britse BBC DJ John Peel zet de single Not Another Worldwar in zijn Festive Fifty van 1980. De band is met grote regelmaat te horen op popzender Radio 3 en op televisie te zien in programma's als Countdown en Avro's TopPop. Urban Heroes doet meerdere tournees en deelt het podium o.a. met Joe Jackson, Herman Brood, Golden Earring en The Stranglers. De band doet ook veel festivals waaronder het NCRV Muziekfestival te Ahoy' (1981), het TROS Muziekfestival in de RAI en het Haagse Parkpop. Nieuwstede schrijft songs voor twee singles die de Amerikaanse filmacteur Antonio Fargas (o.a. Starsky & Hutch) in Nederland bij producer Shell Schellekens onder de naam Huggy Bear opneemt: It's Christmas (tipparade 1980) en Soulmusic (1981).

Golden Earring Herman Brood Shell Schellekens Urban Heroes

1982 - 1984

Nieuwstede verzorgt achtergrondzang op het internationaal uitgebrachte album Cut (1982) van Golden Earring en hun hits Twilight Zone en The Devil Made Me Do It. Urban Heroes neemt in 1983 in de Wisseloordstudio's een album op met medewerking van bassist Rinus Gerritsen en Ton Scherpenzeel (Kayak). De plaat wordt pas in 2004 onder de toepasselijke titel Lost & Found uitgebracht als Nieuwstede de opnamen terugvindt in het archief van de studio. De single Never Change A Winning Team behaalt noteringen in de Top 10 in de Zuid-Amerikaanse landen Colombia, Venezuela en Uruguay. Wegens meningsverschillen met het management en de platenmaatschappij stopt Urban Heroes eind 1983. In 1984 vervangt Nieuwstede zangeres Patty Trossel (La Pat) bij de band To-Lips. Hij schrijft nieuw repertoire voor de band en doet een Zuid-Amerikaanse tournee. Een door Max Mollinger (Gruppo Sportivo) geproduceerd minialbum wordt uiteindelijk niet uitgebracht.

Gruppo Sportivo Kayak La Pat To-Lips

1985

Evert Nieuwstede De door George Kooymans en Barry Hay geproduceerde single Red Skies van Nieuwstede's band Boom Boom Mancini wordt door radiomaker Frits Spits drie keer achter elkaar gedraaid op Radio 3. Het levert de band een hitnotering op en meerdere televisieoptredens waaronder Countdown en TopPop. De videoclip bij Red Skies wordt regelmatig vertoond op de Europese satellietzenders Musicbox en Sky en behaalt de eerste plaats in Vara's Clipparade. De band doet een Europese tournee met de Golden Earring. Boom Boom Mancini wint de Hitkrant Prijs in de categorie Meest Belovende Groep 1985. In dezelfde periode doet Evert Nieuwstede livesessies in Nederland samen met o.a. de Amerikaanse pianist/zanger Billy Preston, de Dolly Dots, Anita Meyer, Four Tops en Pretty Things. Hij doet de achtergrondzang op het album One Step van Lori Spee en zingt de wereldwijd vertoonde bioscoopcommercial in van het Amerikaanse broekenmerk Lee Jeans (een versie van de Bruce Springsteen-hit Dancing In The Dark). Hij schrijft samen met Hans Vermeulen het nummer Come True At X-Mas dat eenmalig door Nieuwstede, Vermeulen en andere grote namen uit de Haagse muziekwereld live wordt uitgevoerd in het televisieprogramma bij Veronica van presentatrice Tineke de Nooij.

Anita Meyer Boom Boom Mancini Dolly Dots Lori Spee

1986 - 1987

Nieuwstede's single In America (1986) wordt uitgebracht onder de naam City And State. Andere opnamen tijdens deze sessie verschijnen pas in 2005 in samenwerking met Fonos, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. De muzikant wordt op deze plaat terzijde gestaan door leden uit de bands Urban Heroes en de Wild Romance met speciale gastbijdragen van Herman Brood, George Kooymans, Candy Dulfer, Monica Tjen-A-Kwoei (Houseband) en Willem Bieler (Q65). Het is een coproductie met Erwin Musper en voor het stevige drumgeluid is producer Chris Kimsey (o.a. Rolling Stones en Duran Duran) verantwoordelijk. Samen met Erwin Musper produceert Nieuwstede in 1986 twee singles van de Haagse rockabillyband Three Alley Cats. In 1987 is City And State drie avonden achter elkaar live te horen op Radio 3 vanuit het uitverkochte Haagse muziekcafé De Paap. Herman Brood en Hans en Candy Dulfer leveren gastbijdragen.

Candy Dulfer Erwin Musper Houseband Monica Chen Q65

1988 - 1995

Urban Heroes maakt een comeback met de door Rinus Gerritsen geproduceerde single Girls. De single wordt echter geen hit. Het album Hot Piece Of Merchandise (1989) is een productie van Fred Haayen. Op de plaat zijn ook Barry Hay en Candy Dulfer te horen. Dulfer speelt tijdens de tournee van Urban Heroes in 1990 ook enkele malen mee. In 1992 is Evert Nieuwstede als achtergrondzanger te horen op de single What Kind Of Man van Vitesse. De gebroeders Bolland staan achter de knoppen tijdens de opnames van het laatste album Inner Dream (1994). Urban Heroes staat zowel in 1989 als 1994 op Parkpop, maar als het succes uitblijft houdt de groep het na de laatste tournee in 1995 voor gezien.

Bolland & Bolland Fred Haayen Vitesse

1996 - 2001

Evert Nieuwstede Een soloalbum van Nieuwstede verschijnt in 1996 onder de artiestennaam Johnny Runaway. Op de plaat wordt de muzikant terzijde gestaan door Jan van der Meij (Powerplay), Henk Koorn (Hallo Venray), David Hollestelle (Wild Romance) en producer Shell Schellekens. Nieuwstede is actief als bandcoach en produceert vanaf 1997 bands als The Sub, Backbone, Doc.Shott en Bodhi. Speciaal voor het Haagse festival Houtrustzacht staat Nieuwstede in 2001 met Urban Heroes nog een keer op het podium.

Hallo Venray Powerplay

2002 - 2005

Nieuwstede start It's Your Record!, zowel voor nieuw poptalent als voor zijn eigen materiaal waaronder de liveplaat On The Road (2005) met opnamen van Urban Heroes en Johnny Runaway (o.a. Parkpop 1994 en Rotown 1996). IYR! wordt door het programma 100% Ondernemer bij RTL5 genomineerd voor het meest innovatieve nieuwe bedrijf van het jaar 2003. Nieuwstede is als (co)producer betrokken bij opnames van nieuwe groepen als Hijack Charlie en Weever (samen met John Sonneveld) en Surely, Anumberone, Onno, Sugarfish, Rivelino, Matzko, The Grit en Samantha (samen met o.a. Chris Muller uit The Parlour en Wong Jr. van Baggabownz). Maar liefst drie verzamelalbums met door Nieuwstede geproduceerde nieuwe bands worden onder de titel The Best Of IYR! in 2005 uitgegeven door Fonos. De ontdekking van Nieuwstede die landelijke bekendheid krijgt, is de band Busted. De singles Blah Blah Blah! en We Want More! van Busted worden regelmatig op de radio gedraaid en de band is te gast bij o.a. de televisieprogramma's Barend & Van Dorp op RTL4 en Top Of The Pops bij jongerenomroep BNN. De videoclip van de single After Today is te zien op MTV, TMF en The Box. Nieuwstede produceert het album We Want More (2003) waarop gitarist Dany Lademacher een gastbijdrage levert. Nieuwstede geeft workshops aan de Fontys Rockacademy in Tilburg en zit in juryteams van de Grote Prijs Van Nederland, The BeachBattle, het Haags Songfestival en de Kunstbende. Hij maakt onderdeel uit van de Haagse Beatnach Session waarbij leden van veertien Haagse bands uit heden en verleden dertien Haagse hitsongs uit de periode 1955-2005 live uitvoeren tijdens Parkpop. Een registratie van de editie uit 2005 verschijnt zowel op cd als dvd. Zijn bijdrage is Not Another Worldwar van Urban Heroes.

Dany Lademacher John Sonneveld

2006

Evert Nieuwstede Voor zijn label IYR! produceert Nieuwstede albums en singles van Daisy Cools, Bridget Smith, Darling Rooster, Monsieur Cannibale, Immens, Jim Valent en Blend. Van de compilatiereeks The Best Of IYR! verschijnen deel 4 en 5. De muzikant neemt in mei binnen een dag zijn soloplaat The Urban Hero - Live At Wisseloord Studios (Unplugged) op samen met producer Arjen Mensinga. Op het akoestische album neemt Nieuwstede alle leadzang en gitaren voor zijn rekening. Naast enkele eigen nummers bevat de cd covers van o.a. The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie, Talking Heads, Bob Dylan, Neil Young en Steve Miller. Op de plaat staan gastbijdragen van Jan Akkerman, Dany Lademacher, Ellen ten Damme, Margriet Eshuijs, Rob Bolland, saxofonist Wouter Kiers en zangeressen Daisy Cools en Bridget Smith. Kiers speelt ook mee tijdens een korte tournee door Nederland en België. De sessies worden op video vastgelegd. Nieuwstede is in juli 2006 aanwezig tijdens de opening van de expositie Den Haag Nederbeat in de Rockart Galerie waar ook materiaal van Urban Heroes wordt tentoongesteld. Uniek beeldmateriaal uit de periode 1980-2006 wordt uitgebracht op de dvd R&R Snapshots - The Movie met o.a. beelden van Urban Heroes (waaronder Parkpop in 1989, 1994 en 2005), Boom Boom Mancini, City And State en gastbijdragen van Candy Dulfer, Herman Brood, Billy Preston, de Dolly Dots, Dany Lademacher, Ellen ten Damme, Barry Hay, Margriet Eshuijs, Henk Koorn en Ted Oberg. In september start Nieuwstede het project It's Your Commercial!, een initiatief van Soundscape en It's Your Record! voor het maken van televisiecommercials met muziek van nieuwe bands en nieuwe singer/songwriters.

Ellen ten Damme Jan Akkerman Margriet Eshuijs

2007

Evert Nieuwstede Een opname uit 1977 van de rockballad Babies wordt in februari voor het eerst uitgebracht onder de naam Rutger Hauer's Starfish. Het liedje is geschreven en opgenomen door Evert Nieuwstede samen met acteur Rutger Hauer en ingespeeld samen met muzikanten uit de bands Limousine en Machine. Zanger Han Blaauw uit Groupies Delite (tevens stuntman in de speelfilm Soldaat Van Oranje) verzorgt achtergrondvocalen. John Lagrand (Livin' Blues) speelt een solo op mondharmonica. De opbrengsten van de cd gaan volledig naar de Rutger Hauer Starfish Association, een organisatie die zich inzet voor kinderen die zijn besmet met HIV. Nieuwstede produceert in de zomer samen met Ernst van Wageningen (Di-rect/Naked) de winnaar van The BeachBattle 2007: Tomb Memorial. In het najaar 2007 volgen deel 6 en 7 van de compilatiereeks The Best Of IYR! met bijdragen van onder meer Faber, Tomb Memorial, Hazyjane, Darling Rooster, AnumberOne, The Excitors, Maroen en Menger. In dezelfde periode verschijnt via Fonos de dvd The Urban Hero-Live At Wisseloord Studios (unplugged).

AnumberOne Di-Rect John Lagrand Limousine Machine

2008 - 2009

Nieuwstede is in 2008 uitvoerend producent van het televisieprogramma Nederpop-Helden. In de pilot van dit popmuziekprogramma is Rinus Gerritsen van Golden Earring de hoofdgast. Andere medewerkers aan de pilot zijn Ron Knoester (Billy The Kid) en André Kemp (Kane). Via Fonos/ It's Your Record! verschijnen de compilaties Dutch A-Sides / It's Your Record! (2002-2007), met door Nieuwstede geproduceerde tracks van o.a. Busted, Daisy Cools, Blend en Faber, en Dutch A-Sides / Urban Heroes (1980-1995), met alle singles die zijn uitgebracht van de Urban Heroes. In oktober verschijnt ook de cd Talents On IYR! 2008 met muziek van Maze, Silver, Poontang Riders, Frank Foks, Ming's Pretty Heroes, Black Bandit, Vanderlinde, Purple Panic, Wallnoize, Drop en Meneer Van Zanten. Urban Heroes komt weer bij elkaar met naast de drie originele leden Evert Nieuwstede (zang), Jaap de Jonckheere (gitaar) en Ad van der Ree (drums) ook twee nieuwe leden in de band: Werner Cornand (o.a. Henk Westbroek, Diesel en Alquin) en Wiboud Burkens (o.a. Keith Caputo, Marco Borsato, Kane en Candy Dulfer). De band maakt in 2009 deel uit van de Nederpop-Helden tour door Nederland, België en Duitsland, samen met New Adventures, Powerplay, Massada en Livin' Blues Xperience. Voor zijn label It's Your Record! produceert Evert Nieuwstede de debuutalbums van rockgroep Inspire en de popgroep Eyes Are Blind. In het najaar van 2009 komt Talents On IYR! 2009 uit, een compilatie met twintig nummers van Inspire, The Handsome Poets, Hoover, Parkway Avenue, The Grit, Allison, Backspin, The Vibezz, Tuesday en Eyes Are Blind.

Billy The Kid

2010 - 2012

Evert Nieuwstede Parkpop 2010 Naast zijn werkzaamheden als docent voor de opleiding van Media & Entertainment Management aan de Hogeschool INHolland Den Haag verzorgt Nieuwstede voor INHolland in 2010 en 2011 samen met engineer Chris Muller ook de audioproducties. Tijdens de dertigste editie van Parkpop in Den Haag (2010) maakt Evert Nieuwstede samen met bandleden uit onder anderen Golden Earring, Nits, Gruppo Sportivo, Di-rect, Bombitas, I've Got The Bullets, Hallo Venray en Diesel deel uit van een gelegenheidsformatie waarmee het nummer Achter De Duinen (de Nederlandstalige versie van In The Dutch Mountains) wordt uitgevoerd. Het is de vierde keer dat Nieuwstede optreedt tijdens Parkpop en volgens het boek Parkpop 30 Jaar van journalist Ferry Bovet is de muzikant daarmee de meest optredende artiest ooit op het grootste gratis popfestival van Europa. In november verschijnt via Fonos/Beeld En Geluid de compilatie cd: Talents On IYR! 2010, met twintig tracks van nieuwe bands en singer/songwriters, zoals: Plaats-Delict, Inshoutout, Naked, Radiofood, We Cook With Fire, Trinity, Daar en T-Bor. Op hetzelfde label verschijnt ook het debuutalbum van de Haagse singer/songwriter MARS (Marcel de Boer) die eerder bijdragen leverde op platen van onder anderen City To City en Antonie Kamerling. In 2011 verschijnt de cd Talents On IYR! 2011 met twaalf tracks van zes acts: MARS, Inspire, Steenkoud, Aesun, Martial Mouse en Silbury. Evert Nieuwstede gaat in 2010 en 2011 met gitarist Jaap de Jonckheere de studio in voor een nieuw album van Urban Heroes: Back In Town, met gastbijdragen van de blazerssectie van Gino Vannelli (USA), organist Wiboud Burkens (o.a. Keith Caputo, Anouk en Kane) en bassist Rinus Gerritsen (Golden Earring). Tevens werkt hij aan zijn autobiografische boek: R&R Snapshots/The Book: 15 Short Stories. Het boek, het nieuwe album en de single met de videoclip worden in 2012 gepresenteerd in Museum RockArt. Nieuwstede staat als special guest bij The Romance feat. Bombitas op het Legends Festival 2012 in Apeldoorn.

Discografie Evert Nieuwstede

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Evert Nieuwstede

Audio/Video Evert Nieuwstede

Video Evert Nieuwstede

IYR!Docu Serie Pilot-Trai...
IYR!Docu Serie Pilot-Trailer: NEDERPOP-HELDEN
Urban Heroes - Not anothe...
Urban Heroes - Not another worldwar
Urban Heroes / Boom Boom ...
Urban Heroes / Boom Boom Mancini - Red Skies
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Urban Heroes / Boom Boom Mancini - Red Skies

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer