Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

F.C. GERANIA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1976 - 1984

Genre

rock

Pseudoniemen

FC Gerania

F.C. Gerania

Amsterdamse vrouwenband opgericht eind 1976 als Gerania. Maakt begin jaren tachtig twee LP's in eigen beheer. Aanvankelijk vooral opererend in het vrouwencircuit, maar later wordt met succes de overstap naar het popcircuit gezet. De muziek is te omschrijven als pop met diverse invloeden zoals jazz, rhythm and blues en reggae.
Volledige biografie...

Bezetting

Stan Wijnans   basgitaar
Vera Vingerhoeds   saxofoon, zang
Regina Gorter   basgitaar, gitaar
Ansje Rietbergen   achtergrondzang, drums
Ig Henneman   achtergrondzang, toetsinstrumenten, viool

Overige muzikanten

Cora Hollema   saxofoon, toetsinstrumenten, zang
Jantien Keunen   producer
Carolien Schönfeld   trompet, zang

Genoemd in de biografie van

1971   Rosa King & Upside Down
1984   5 Slag 1 Wijd

Biografie F.C. Gerania

Amsterdamse vrouwenband opgericht eind 1976 als Gerania. Maakt begin jaren tachtig twee LP's in eigen beheer. Aanvankelijk vooral opererend in het vrouwencircuit, maar later wordt met succes de overstap naar het popcircuit gezet. De muziek is te omschrijven als pop met diverse invloeden zoals jazz, rhythm and blues en reggae. F.C. Gerania was één van de eerste vrouwenbands (ook met een vrouwelijke geluidstechnicus, damesroadies enz.) en inspireerde zo veel vrouwengroepen en meiden-bands in het begin van de jaren tachtig. In 1984 houdt de band op te bestaan.

1976

In september vindt het eerste nationale vrouwenfestival plaats. Hier spelen bijna alle latere leden van F.C. Gerania, maar nog niet met elkaar. Carolien Schönfeld, Ansje Rietbergen en Cora Hollema spelen in het Amsterdamse Salon Orkest, een orkest van voornamelijk studenten dat speelde op feesten en bij acties. Cora speelde daarnaast met Vera Vingerhoeds in de Amsterdamse Blazers Compagnie. Als na afloop van optredens van het Salonorkest de mannelijke leden vaak gaan jammen, merken de vrouwen dat ze zich niet sterk en zelfverzekerd genoeg voelen om daar aan mee te doen. Het is de reden om alleen met vrouwen wat te gaan doen. Zo ontstaat Gerania, de groep bestaat dan uit Carolien Schönfeld (zang, trompet), Cora Hollema (sax, toetsen, zang), Regina Gorter (bas), Ig Henneman (viool, toetsen, zang) en Ansje Rietbergen (drums, zang). Aanvankelijk speelt ook Vera Vingerhoeds (sax) mee, maar die houdt het na een half jaar voor gezien. Bijna alle leden hebben conservatorium. In het begin is de grootste invloed nog jazz, maar langzaam maar zeker verbreedt het muzikale palet zich.

1977

De groep oefent in het huis van Ansje, omdat die een drumstel heeft. Aanvankelijk heeft de formatie zes nummers met hele lange solo's erin. In september, tijdens het tweede vrouwenfestival treedt Gerania voor het eerst naar buiten. Het is een groot succes, mede door het polygoonjournaal dat het festival filmt en daarbij ruim aandacht aan Gerania besteedt, wordt de band ineens volop gevraagd bij alle mogelijke vrouwen-activiteiten.

1978 - 1979

De groep heeft een beetje het image van een feestband en in die tijd van naar buiten tredend feminisme kan er haast geen happening voorbijgaan of Gerania wordt gevraagd. Bij een opening van een vrouwencafé, bij vrouwenmanifestaties, sluiting van een vrouwencafé: de groep is present. Toch voldoet het vijftal niet aan het stereotiepe beeld in de zin van strijdbare teksten over feminisme. Persoonlijke ervaringen staan meer centraal in de teksten, waarbij het vrouwzijn natuurlijk wel van essentieel belang is. De groep botst weleens met de eerste generatie feministes. Zo wordt er tijdens optredens af en toe gevraagd of het wat zachter kan, want de oudere feministes kunnen anders niet met elkaar praten. Muzikaal gezien wordt het gebied dat bestreken wordt uitgebreid naar meer pop/rock met invloeden van ondermeer rhythm and blues, funk, reggae en natuurlijk nog steeds jazz.

1980

De band zet in een melige bui F.C. voor haar naam. De leden beginnen het vrouwencircuit langzaam maar zeker een beetje zat te worden. Het rock/pop-circuit is een veel grotere uitdaging en brengt de groep in zalen als Paradiso, het Paard, Doornroosje en de Eland. In zulke zalen is het mannelijk publiek verreweg in de meerderheid en moeten eerst de nodige vooroordelen overwonnen worden, maar meestal slaagt F.C. Gerania er in de grootste sceptici uiteindelijk te overtuigen van haar muzikale kwaliteiten.

1981

Cora Hollema verlaat de groep om in Rosa King's Upside Down te gaan spelen. Dit vormt de aanleiding om iets vast te leggen van de band. De bedoeling is een cassette te maken als afsluiting, maar al pratende ontstaat het idee dat het net zo goed (of beter) een LP kan worden. Als een demobandje niet het gewenste platencontract oplevert, besluit het vijftal de LP in eigen beheer uit te brengen. Uit privémiddelen wordt achteneenhalf duizend gulden bij elkaar geschraapt en de band trekt zich twee dagen terug in de studio van de Stichting Popmuziek Nederland om daar met hulp van Jan Willem Sligting en Bart Hermelijn dertien nummers op te nemen. De eerste duizend exemplaren van F.C. Gerania zijn in een vloek en een zucht uitverkocht. Door de plaat worden er weer optredens geboekt en wordt besloten toch door te gaan met de groep. Als vervangster van Cora meldt zich Vera Vingerhoeds terug op het oude nest. Zij speelt sax en neemt de leadzang voor haar rekening.

Jan Willem Sligting Rosa King

1982

In Serpentine (Opinieblad Voor Vrouwen) van januari verschijnt een zeer uitgebreid artikel over F.C. Gerania. Van het debuut worden nog 400 stuks bijgeperst die eveneens snel op zijn. De LP zorgt voor een makkelijkere ingang naar het rockcircuit en over optredens heeft F.C. Gerania dan ook niet te klagen. In maart besluit Schönfeld zich eveneens aan bij Rosa King's Upside Down aan te sluiten. In de tijd dat Hollema en Schönfeld in Upside Down spelen, is vaak ook Candy Dulfer, die op dat moment rond de veertien is, van de partij. Het vertrek van Carolien wordt opgelost door Gorter van bas naar leadgitaar te laten overstappen. Er komt er een nieuwe bassiste in de persoon van Stan Wijnans en Jantien Keunen (de geluidstechnicus) wordt voortaan als volwaardig groepslid opgevoerd. In november is het VPRO programma Kijk Haar gewijd aan vrouwen in de popmuziek, hierin is F.C. Gerania ook duidelijk aanwezig, het levert de band tevens een artikel in de VPRO-gids op, geschreven door Marjoke Roorda.

Candy Dulfer Rosa King

1983

Nu Schönfeld die het meeste materiaal voor het debuut schreef verdwenen is, ontpopt Ig Henneman zich als de meest belangrijke songschrijfster. Elk lid heeft echter haar eigen inbreng, Henneman levert het raamwerk, de rest ‘schrijft’ mee door aan de eigen partij te werken. Henneman's teksten zijn meer persoonlijk van aard, de ‘vrouwenstrijd’ is er minder nadrukkelijk in aanwezig. Deze ontwikkeling levert F.C. Gerania kritiek op uit feministische kring. De groep verdedigt zich door te stellen dat ze nooit is begonnen om een boodschap uit te dragen en dat de muziek altijd centraal heeft gestaan. Met de in jazzkringen als saxofoniste snel naam makende Vera Vingerhoeds en Ig Henneman's toegenomen compositorische invloed is het tijd voor het vastleggen van F.C. Gerania fase twee. De groep wil eigenlijk een live-plaat opnemen, maar dat blijkt te duur te zijn. In de M.C.R. Studio in Amersfoort worden 11 nummers opgenomen. Deze keer houdt de groep de techniek en mix meer in eigen hand en is er alleen hulp van Ben Uytjens. Als opnieuw geen enkele platenmaatschappij het aandurft doet F.C. Gerania het wederom in eigen beheer, eind van het jaar verschijnt Get The Knack. De distributie doet vrouwendistributiebedrijf Borstplaat deze keer, zodat de vrouwen niet weer zelf met de platen op stap hoeven.

Ben Uytjens

1984

Als begin maart een Vrij Nederland bijlage speciaal aan Vrouwenpop besteed wordt, valt op hoe invloedrijk F.C. Gerania geweest is voor het ontstaan van veel vrouwen- of meidenbands. De groep zelf geeft regelmatig acte de presence op manifestaties en festivals in het kader van een (politiek) doel zoals voor o.a. Amnesty International, de Anti-Kernwapendemonstratie in Paradiso en voor het Medisch Comité Angola. Doordat de distributie door Borstplaat niet goed verloopt en de formatie na het uitkomen van Get The Knack niet zo veel meer speelt is de plaat duidelijk minder succesvol dan de voorganger. De democratische structuur leidt uiteindelijk tot stagnatie. Muzikaal groeien de bandleden uit elkaar en omdat er niemand is die knopen doorhakt loopt het spaak. Als Ig Henneman en Vera Vingerhoeds besluiten te stoppen is het automatisch gedaan met F.C. Gerania. Op 24 november is het afscheidsconcert in Paradiso.

5 Slag 1 Wijd De Dijk Some Like It Hot The Dame

1985 - 2008

Vera Vingerhoeds gaat verder met 5 Slag 1 Wijd, speelt ook onder eigen naam en is presentatrice van radioprogramma's. Violiste Ig Henneman speelt vanaf 1985 eigen werk en improvisaties met het Henneman String Quartet en het Ig Henneman Tentet. Ze haalt de inspiratie voor haar eigen compositie uit het werk de Russische componisten Galina Ustvolskaya en Sofia Gubaidulina. Samen met saxofonist/klarinettist en componist Ab Baars start ze in 1993 The Wig Foundation, een organisatie ter promotie van zowel geïmproviseerde als gecomponeerde muziek. Drumster Ansje Rietbergen keert later terug in de commerciële vrouwenband The Dame en in Some Like It Hot. Geluidsvrouw Jantien Keunen gaat naar De Dijk, waar ze net zo'n prominente rol krijgt als bij F.C. Gerania. Bassiste Stan Wijnans is nog steeds actief en treedt zelfstandig op als S.T.A.N., daarbij experimenterend met 'de nieuwe media'. Regien Gorter speelt in het Ig Henneman Kwintet en verder in de loop der jaren in diverse andere bands. Zowel Ansje Rietbergen als Regien Gorter worden later docent popmuziek. Rietbergen met als specialiteit drums en Gorter gitaar.

Discografie F.C. Gerania

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video F.C. Gerania

Video F.C. Gerania

2e Vrouwenfestival in Von...
2e Vrouwenfestival in Vondelpark (1977)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
2e Vrouwenfestival in Vondelpark (1977)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer