Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FANIA CHAPIRO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

10-06-1926 - 06-12-1994

Genre

componist, hedendaags, klassiek, piano

Fania Chapiro

Hoewel primair pianiste, gaat de belangstelling van Fania Chapiro ook uit naar het componeren, getuige een aantal werken voor pianosolo en voor blaasensembles. Het 'Trio voor hobo, klarinet en fagot' is voor de radio uitgevoerd, evenals de 'Suite voor piano vierhandig' en de 'Sonatine voor piano solo', waarmee zij ook ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Genoemd in de biografie van

1973   Martijn Padding

Biografie Fania Chapiro

Hoewel primair pianiste, gaat de belangstelling van Fania Chapiro ook uit naar het componeren, getuige een aantal werken voor pianosolo en voor blaasensembles. Het 'Trio voor hobo, klarinet en fagot' is voor de radio uitgevoerd, evenals de 'Suite voor piano vierhandig' en de 'Sonatine voor piano solo', waarmee zij ook als pianiste in Londen en Parijs erkenning oogst.

1926 - 1945

Fania Chapiro wordt op 10 juni in Soerrabaja in Indonesië geboren. Haar vader Nohoum Chapiro, is een bekend vioolpedagoog van Russische origine, haar moeder is Nederlandse. Zij krijgt, op eigen verzoek, op driejarige leeftijd vioolonderricht van haar vader. Vijf jaar oud begint zij met pianolessen bij Johan Madlener en twee jaar later speelt zij in het openbaar het 'Krönungskonzert' van Wolfgang Amadeus Mozart. Spoedig daarna vertrekt zij met haar ouders naar Parijs, waar zij vijf jaar onder leiding van de pianopedagoog Lazare Lévy studeert. Fania Chapiro studeert theorie en solfège aan het Conservatoire National te Parijs, behaalt op 12-jarige leeftijd een medaille en vervolgt gedurende de oorlog, die zij in Nederland doorbrengt, haar studie in harmonie en contrapunt bij Sem Dresden.

1945 - 1953

Na de oorlog treed Chapiro veelvuldig op en in 1949 vertrekt zij naar New York, waar zij naast het geven van concerten en recitals nog een jaar compositie en instrumentatie volgt bij Jerzy Fitelberg.

1953 - 1966

Weer terug in Nederland maakt Fania Chapiro opnieuw naam door haar vele uitvoeringen en recitals, ook met orkest, voornamelijk voor binnen- en buitenlandse omroepen (Keulen, Brussel, Parijs en Genève).

1967 - 1994

Chapiro hernieuwt haar contact met de Verenigde Staten en keert daar regelmatig terug voor recitals. Ook treedt zij op voor de Nederlandse, Belgische en Amerikaanse televisie. Vlak voor haar dood maakt zij nog een cd met Musica ad Rhenum. Fania Chapiro overlijdt op 6 december 1994 in haar woonplaats Hilversum.

Discografie Fania Chapiro

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Fania Chapiro

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer