Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FARIDA MERVILLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1985 - heden

Genre

jazz, soul, zang

Online

Officiële website

Farida Merville

Farida Merville is een soulzangeres met Surinaamse roots. Na optredens met de Dubbelganger-Hitparade Show in Duitsland en Italië, de band P.I Man & Memre Buku en sessiewerk voor bands en reclamebureaus, is ze in de periode 1991-1993 vocalist bij de houseact Quazar. Ze zingt op singles van het houseduo Atlantic ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1991   Quazar

Biografie Farida Merville

Farida Merville is een soulzangeres met Surinaamse roots. Na optredens met de Dubbelganger-Hitparade Show in Duitsland en Italië, de band P.I Man & Memre Buku en sessiewerk voor bands en reclamebureaus, is ze in de periode 1991-1993 vocalist bij de houseact Quazar. Ze zingt op singles van het houseduo Atlantic Ocean en brengt tussen 1995 en 1997 solo singles uit voor het label Ala Bianca. Na enkele jaren relatieve stilte keert de zangeres eind 2007 terug met haar soul- en jazzalbum The Question Mark.

In bezetting van

Atlantic Ocean   zang
Atongo Zimba   zang
P.I Man & Memre Buku   zang
Quazar   zang

1985 - 1987

Farida Valga Merville Waal is afkomstig uit een muzikale Surinaamse familie. Opa René Waal treedt in Suriname en Nederland op met zijn band De Vrolijke Jeugd waar ook zijn kinderen deel van uitmaken. Farida Merville neemt muziekles en doet vanaf 1985 ervaring op als achtergrondzangeres bij diverse muziekgroepen.

1988 - 1993

In Duitsland en Italië maakt Merville deel uit van de Dubbelganger-Hitparade Show waarin ze als Whitney Houston enkele liedjes zingt, zowel op het podium als tijdens radio- en televisieprogramma's. De zangeres doet in deze periode ook sessiewerk voor bands en reclamebureaus. Zo is ze te horen in het nummer Mockin Bird Hill van Roots Syndicate dat speciaal wordt opgenomen voor een reclamespotje van Centraal Beheer ('Even Apeldoorn Bellen'). Merville treedt op tijdens jazzfestivals in o.a. Alkmaar, Haarlem en Zandvoort. In 1991 maakt ze deel uit van P.I Man & Memre Buku en staat ze met deze reggaeband onder meer in juli '91 op het New Music Seminar, de internationale muziekbeurs in New York. In hetzelfde jaar wordt de zangeres door houseact Quazar gevraagd als leadzangeres. Haar eerste bijdrage is te horen op de single The Future. Ze levert vocale bijdragen op de albums Seven Stars en Here & Now en maakt deel uit van Quazar tijdens de Nederlandse tournee. Eind 1993 verlaat ze de groep

P.I Man & Memre Buku Quazar Roots Syndicate

1994 - 1997

Merville zingt de vocalen in op de hitsingles Body In Motion en Music Is A Passion van het houseduo Atlantic Ocean. In 1995 staat ze met Atlantic Ocean op de muziekvakbeurs Midem in Cannes. Eind 1995 tekent de zangeres een solocontract bij Ala Bianca. In de twee jaar dat ze aan dit label verbonden is, brengt ze vijf singles uit: Spank, I Just Wanna, The Way U Love Me, Heaven en Heartbeats. I Just Wanna bereikt de derde plaats in de Nederlandse dance charts. Na haar vijf singles verbreekt Merville het contract met Ala Bianca.

Atlantic Ocean

1998 - 2007

De zangeres trekt zich gedeeltelijk terug uit de muziekindustrie. Ze wil weer terug naar de basis en optreden met bevriende muzikanten in kroegjes waarbij er direct contact is tussen muzikanten en publiek. Tijdens spontane sessies in de studio ontstaat het idee een album op te nemen met bijdragen van o.a. Marius Beets, Jimmy Karakusevic, Rob Mostert, Mikel Foendoe, Glenn Gaddum jr., Efraïm Trujillo en Rob van de Wouw. De coproductie is in handen van de in Amsterdam woonachtige Britse producent/muzikant Danny O'Really. The Question Mark verschijnt eind 2007.

Discografie Farida Merville

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Farida Merville

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer