Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FATAL FLOWERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, Bijzondere Collecties, UvA

Periode

1984 - 1990

Online

Officiële website

Fatal Flowers

Amsterdamse rockband die in de tweede helft van de jaren tachtig de belangrijkste exponent is van de 'Amsterdamse gitaarschoolen één van de beste Nederlandse groepen van het decennium. Meest bekende bandlid is de dromerig ogende voorman Richard Janssen, die met zijn melancholische blik de harten van vele vrouwen sneller doet ...
Volledige biografie...

Bezetting

Henk Jonkers   achtergrondzang, drums
Robin Berlijn   gitaar
Richard Janssen   componist, gitaar, tekstschrijver, zang
Geert de Groot   achtergrondzang, basgitaar

Overige muzikanten

Dirk Heuff   gitaar
Erwin Wolters   gitaar
Marco Braam   achtergrondzang, basgitaar
Cor Willemse   orgel
René van Barneveld   gitaar

Genoemd in de biografie van

1958   Martin Cramer
1979   Luc Suèr
1980   Richard Janssen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Fatal Flowers

Amsterdamse rockband die in de tweede helft van de jaren tachtig de belangrijkste exponent is van de 'Amsterdamse gitaarschoolen één van de beste Nederlandse groepen van het decennium. Meest bekende bandlid is de dromerig ogende voorman Richard Janssen, die met zijn melancholische blik de harten van vele vrouwen sneller doet kloppen.

1984

Al tijdens zijn studie aan de Filmacademie speelt zanger/gitarist Richard Janssen samen met onder anderen drummer Henk Jonkers in de Amsterdamse band Midnight To Six. Janssen besluit om met zijn opleiding te stoppen om met Jonkers en bassist Marco Braam (ex-Awacs) een eigen band op te richten: The Fatal Flowers. De kersverse groep wordt gecompleteerd door gitarist Erwin Wolters (eveneens ex-Awacs). Het kwartet richt zich op melodieuze gitaarrock, waarin de aan de punk ontleende energie van de ritmesectie Braam/Jonkers opvalt. Daarnaast speelt Janssen in de Pilots. Dit geldt evenzo voor The Red Roses, een andere gelegenheidsformatie waarin leden van The Fatal Flowers spelen.

Awacs Midnight To Six Pilots

1985

In januari vertrekt Erwin Wolters om plaats te maken voor het talentvolle snarenwonder Dirk Heuff. Al vanaf het begin worden de Flowers als een belofte gezien. Zonder moeite krijgt men dan ook een platencontract bij gigant WEA. In de Londense Brittania Row Studios wordt onder toezicht van topproducer Craig Leon het mini-debuut Fatal Flowers opgenomen. De plaat scoort succes in kleine kring, maar breekt niet door naar het grote publiek.

1986

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, Bijzondere Collecties, UvA Opvolger van het mini-debuut is het door Vic Maile geproduceerde album Younger Days. De gelijknamige single bereikt de hitparade en zorgt voor een niet aflatende publiciteitsstroom. Al snel groeit Fatal Flowers uit tot de meest toonaangevende exponent van de `Amsterdamse gitaarschool, waartoe ook Claw Boys Claw, L’Attentat, The Landlords en Spo.Dee.O.Dee worden gerekend. Velen beschouwen de groep als de beste band van Nederland.

Vic Maile

1987

The Fatal Flowers krijgt in april een Edison uitgereikt. Tevens staat de band als openingsact op Pinkpop. Erkenning alom derhalve. Bassist van het eerste uur Marco Braam kan hier echter niet van meegenieten, omdat hij begin van het jaar om persoonlijke en muzikale redenen uit de band is gestapt. Zijn vervanger is Geert de Groot.

1988

In het voorjaar vertrekken de Flowers naar het Amerikaanse Woodstock, waar de groep onder de hoede van producer Mick Ronson werkt aan het derde album, Johnny D. Is Back!. Met behulp van gasten als John Sebastian en de van Joe Cocker bekende achtergrondzangeres Ann Lang maken de Amsterdammers de meest volwassen plaat uit hun nog korte geschiedenis. In een enquête roepen de lezers van het muziekblad OOR het album uit tot nummer één in de categorie Vaderlandse Elpee 1988. Bij terugkomst in Nederland blijkt echter dat gitarist Dirk Heuff besloten heeft de band te verlaten, hetgeen enigszins als domper op de feestvreugde werkt. In eerste instantie vult René van Barneveld van Urban Dance Squad de vrijgekomen plaats op, maar hij fungeert slechts als interim-gitarist, zoals ook de prominent aanwezige toetsenist Cor Willemse officieel nooit tot de band toetreedt. Na ettelijke audities wordt in november uiteindelijk de 17-jarige Robin Berlijn aangetrokken. Deze autodidact met Johnny Ramone-kapsel steelt bij Fatal Flowers-optredens vrijwel onmiddelijk de show middels zijn zelfbewuste jonge honden-uitstraling. Fatal Flowers ontvangen de Zilveren Harp.

Robin Berlijn

1989

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, Bijzondere Collecties, UvA Fatal Flowers is veelvuldig op de podia van het Nederlandse clubcircuit te vinden. Het vele touren en de nieuwe gitarist leiden tot een aanmerkelijk rauwer en agressiever geluid.

1990

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, Bijzondere Collecties, UvA De Flowers keren platenmaatschappij WEA de rug toe uit onmin over een te laag budget voor een nieuw op te nemen plaat. In eerste instantie besluit de groep haar vierde plaat, die de titel Pleasure Ground meekrijgt, in eigen beheer op te nemen. Het album komt tot stand in Zwitserland, opnieuw met producer Mick Ronson. Al snel is een nieuwe platenmaatschappij gevonden in Mercury. Hoewel hitsucces uitblijft, groeit Pleasure Ground al snel uit tot het meest succesvolle album van de groep. Een uitgebreide tournee door Nederland en West-Duitsland begeleidt de plaat. Tevens geeft de groep een indrukwekkend optreden in het Duitse televisieprogramma Rock-Live, de opvolger van Rock Palast. De groep lijkt na jaren van hard werken de vruchten te kunnen gaan plukken. Dat zal echter niet gebeuren, want als een donderslag bij heldere hemel komt in juni het bericht dat Richard Janssen de Flowers de rug toekeert en dat dientengevolge de rest er ook mee stopt. Als reden geeft Janssen op dat hij er geen plezier meer aan beleeft. Dit is ook op te maken uit de cryptische tekst van het persbericht dat hij rondstuurt: 'All work and no play makes Jack a dull boy.' Nederland is een indrukwekkende gitaargroep armer.

1992 - 2002

De allereerste ritmesectie van The Fatal Flowers doet in 1992 nog even van zich spreken met het album Braam & Wolters. Erwin Wolters vormt vervolgens de band Alison Gross. Janssen gaat verder met de projecten Shine en Rex. Jonkers en Berlijn duiken in 1995 op in het trio 13 waarvan de eerste single bij Electrolux (later Excelsior) verschijnt. Henk Jonkers produceert demo's en platen en speelt in vele bands waaronder Slurve, Mongrell en Hallo Venray. De leden van Fatal Flowers komen op 3 juli 2002 nog eenmaal bij elkaar voor een reünie in het Vondelpark ter promotie van de compilatie Younger Days - The Definitive Fatal Flowers.

Alison Gross Braam & Wolters Hallo Venray Mongrell Rex Shine Slurve

2003

In het najaar vormt Robin Berlijn samen met Bart van Poppel (Lois Lane), René van Barneveld (Urban Dance Squad), Felix Maginn (Supersub) en Rob Klerkx (Supersub) een supergroep waarmee vanaf november opnamen gemaakt worden voor een plaat.

2004

Braam & Wolters brengen onder de naam The Butterfly Collector het album The Worm In The Apple, Here's The Butterfly Collector uit.

The Butterfly Collector

Discografie Fatal Flowers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fatal Flowers

Audio/Video Fatal Flowers

Video Fatal Flowers

Fatal Flowers - Billy
Fatal Flowers - Billy
Fatal Flowers - Younger D...
Fatal Flowers - Younger Days
The Fatal Flowers - live ...
The Fatal Flowers - live at Parkpop (Den Haag, NL, june '90)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Fatal Flowers - Billy

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer