Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FAY CLAASSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de collectie van Beeld en Geluid: CD Two Portraits of Chet Baker

Periode

02-12-1969 - heden

Genre

jazz, zang

Online

Facebook
Officiële website

Pseudoniemen

Fee Claassen

Fay Claassen

Fay Claassen is een jazz-zangeres die internationaal geroemd wordt om haar vocale techniek en timing. In 2009 ontvangt zij een Edison en in 2013 een Gouden Plaat voor haar album Two Portraits Of Chet Baker.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1991   Robert Jan Vermeulen
1991   Toon Roos
1992   Bart Suèr
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

28-1-22, Paard, Den Haag

Biografie Fay Claassen

Fay Claassen is een jazz-zangeres die internationaal geroemd wordt om haar vocale techniek en timing. In 2009 ontvangt zij een Edison en in 2013 een Gouden Plaat voor haar album Two Portraits Of Chet Baker.

1969 - 1996

Fay Claassen (Nijmegen,1969) studeert ballet aan de dansacademie van Arnhem. In 1990 stapt zij over naar het conservatorium van Den Haag om vocale jazz te studeren. Tijdens haar studie ontvangt Claassen tweemaal de onderscheiding voor uitmuntendheid, eenmaal voor timing en eenmaal voor improvisatie.

1997 - 2000

Fay Claassen begint als zangeres bij onder anderen het Amsterdam Jazz Quintet en Tony Overwater. In 2000 komt haar debuutalbum With A Song In My Heart uit. De Amerikaanse be-bopmuzikant Barry Harris speelt op een deel van de stukken op deze cd. Claassen komt in contact met Bob Hagen van stichting Jazz 'n Pulz. Ze blijken een gemeenschappelijke liefde te hebben voor de Amerikaanse trompettist en zanger Chet Baker. Hagen zal Claassens komende albums produceren en haar in contact brengen met beroemde jazzmusici.

Amsterdam Jazz Quintet

2001

Het album Rhythms & Rhymes komt uit bij het label Jazz 'n Pulz. Op het album doen onder anderen internationale jazzmuzikanten Toots Thielemans, Mike Stern en Kenny Werner mee. De muzikanten zijn bijzonder onder de indruk van haar timing en vocale improvisatie. Claassen treedt aan als artistiek directeur van de vocale jazzafdeling bij het conservatorium van Porto in Portugal.

2004

Amerikaans jazzmuzikant Chet Baker zou in 2004 75 zijn geworden. Om dit feit te herdenken neemt de jazzzangeres de dubbel-cd Sings Two Portraits Of Chet Baker op. Op de eerste cd improviseert ze woordloos de stukken die Baker in het pianoloze kwartet van Gerry Mulligan speelde en op de tweede cd de liedjes die Baker als zanger beroemd hebben gemaakt.

2005

Uit de collectie van Beeld en Geluid: CD Two Portraits of Chet Baker Het album Two Portraits Of Chet Baker wordt enthousiast ontvangen en krijgt goede kritieken. De All About Jazz Critics Poll in New York ziet het album als beste 'Vocal Release'. In Nederland ontvangt het album een Edison Jazz.

2006

Met haar trio doet Claassen een tournee door Japan en is zij gastvocaliste bij het Metropole Orkest. Ook verzorgt zij de vocalen op het album Why Shouldn't I van pianist Erik Doelman.

2007

Claassen treedt samen met Rita Reys op tijdens het North Sea Jazz Festival. De zangeres stopt als artistiek directeur vocale jazz bij het conservatorium en gaat masterclasses geven bij ARTHESIS in Antwerpen.

Rita Reys

2008

Op het album Red, Hot & Blue staat de Amerikaanse componist Cole Porter centraal. Het album wordt genomineerd voor een Amerikaanse Grammy.

2009

Samen met trombonist/componist Ilja Reijngoud wint Claassen de Edison Jazz Vocaal 2009 voor The Shakespeare Album. Samen hebben zij sonnetten van de beroemde Engelse schrijver op muziek gezet.

Ilja Reijngoud

2011

Na eerdere vruchtbare samenwerkingen neemt de zangeres een album op met de WDR Big Band uit Keulen. Het album is gearrangeerd en gedirigeerd door de Amerikaan Michael Abene. Vanaf 2011 doceert Claassen twee jaar aan het conservatorium van Osnabrück.

2013

Claassen herdenkt Chet Baker met een tournee van 25 concerten. De begeleiding wordt verzorgd door drummer John Engels (die met Chet Baker heeft gewerkt), baritonsaxofonist Jan Menu, trompettist Jan Wessels en pianist Kris Goessens. Goessens overlijdt onverwachts en wordt vervangen door Karel Boehlee. In het seizoen 2013/2014 is de zangeres werkzaam bij het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Van het album Fay Claassen Sings Two Portraits Of Chet Baker (2006) zijn in 2013 meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Het levert de zangeres een gouden plaat op.

Jan Menu John Engels Karel Boehlee Kris Goessens

2014 - 2016

In 2014 brengt Fay Claassen met het trio Peter Beets in het Concertgebouw te Amsterdam een eerbetoon aan de in 2013 overleden zangeres Rita Reys. Na lovende reacties gaan Claassen en het trio in 2015 en 2016 op tournee met het concert A Glorious Tribute To Rita Reys. De registratie van het Concertgebouwoptreden verschijnt op cd. Het album krijgt in 2016 de Preis der Deutschen Schallplattenkritik. De zangeres geeft in november 2015 in Düsseldorf het concert Dutch Songbook, begeleid door de WDR Big Band onder leiding van Torsten Maaß en bijgestaan door Nederlandse collega’s Cor Bakker (piano), Peter Tiehuis (gitaar) en Theo de Jong (bas). Het concert wordt in februari 2016 uitgezonden door radiozender WDR 3. Fay Claassen bereidt samen met componist, arrangeur en pianist Michael Abene een tournee voor langs conservatoria en kunstcentra in Nederland, België en Duitsland. De twee hebben al eerder met elkaar samengewerkt tijdens optredens met de WDR Big Band waarvan Abene tien jaar orkestleider is geweest. Hun programma The Art Of The Duo bestaat uit concerten en masterclasses.

Peter Beets Rita Reys

2018

Voor haar album 'Luck Child' krijgt Claassen de Edison Publieksprijs en de Edison Jazz Vocaal Nationaal.

Discografie Fay Claassen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fay Claassen

Audio/Video Fay Claassen

Video Fay Claassen

Fay Claassen - Too Darn H...
Fay Claassen - Too Darn Hot - Vrije Geluiden 2009
Cor Bakker, Fay Claassen ...
Cor Bakker, Fay Claassen en Ivo Janssen - You'd be so nice to come home to
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Fay Claassen - Too Darn Hot - Vrije Geluiden 2009

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer