Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FEIKE ASMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

21-04-1912 - 18-12-1984

Genre

klassiek, orgel

Online

Officiële website

Feike Asma

'Ik ben een mens die door de genade van God muziek mag brengen en daarom ben ik blij dat ik kan en mag spelen.' Deze uitspraak van organist Feike Asma mag de gedrevenheid van werken verklaren die hem in zijn leven kenmerkt.
Volledige biografie...

Instrumenten

orgel

Biografie Feike Asma

'Ik ben een mens die door de genade van God muziek mag brengen en daarom ben ik blij dat ik kan en mag spelen.' Deze uitspraak van organist Feike Asma mag de gedrevenheid van werken verklaren die hem in zijn leven kenmerkt.

1912

Feike Pieter Asma, zoon van Johannes Frederik Asma en Tjitske Visser, wordt op 21 april 1912 te Den Helder geboren. Al op jonge leeftijd krijgt Feike Asma orgel en muziekles van zijn vader en bespeelt hij een orgeltje in de Gereformeerde Kerk in Den Helder.

1928

Asma krijgt vanaf 1928 tot 1937 orgellessen van Jan Zwart. In 1933 wordt hij organist van de Hooglandse Kerk in Leiden.

Jan Zwart

1943

Feike Asma verbindt zich als organist voor 22 jaar met de Evangelisch Lutherse kerk in Den Haag.

1950

Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeert Asma directie bij Jan Koetsier en piano en compositie bij Hugo van Dalen. Daarnaast volgt hij bij Eduard Flipse lessen in orkest- en koordirectie. In 1950 en 1951 neemt Feike Asma deel aan de meestercursus voor dirigenten van Paul van Kempen te Siena.

Eduard Flipse

1964

Voor het pleitbezorger zijn van de Franse symfonische orgelmuziek van componisten als Guilmant, Boëllmann, Vierne en Widor ontvangt Asma de Franse onderscheiding Arts-Sciences-Lettres Diplome de Médaille Argent Académie Française de Paris.

1965

In 1965 wordt Asma organist van de Groote kerk te Maassluis waar hij tot aan het einde van zijn leven het majestueuze Garrels-orgel tijdens de zondagse kerkdiensten en vele concerten bespeelt.

1967

Feike Asma wordt geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Van de stad Rotterdam krijgt Asma de Wolfert van Borselenpenning.

1975

Wederom voor zijn promotie van de Franse symfonische orgelmuziek ontvangt Asma de onderscheiding Diplome de Médaille Vermeil.

1984

Op 18 december 1984 overlijdt Feike Asma en wordt op de Nieuwe Oosterbegraafplaats te Amsterdam begraven.

Discografie Feike Asma

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Feike Asma

Audio/Video Feike Asma

Video Feike Asma

WILLEM HENDRIK ZWART (198...
WILLEM HENDRIK ZWART (1983) Feike Asma speelt WHZ
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
WILLEM HENDRIK ZWART (1983) Feike Asma speelt WHZ

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer