Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FELIX DE NOBEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

27-05-1907 - 25-03-1981

Genre

arrangeur, dirigent, klassiek, piano

Felix de Nobel

De pianist, koordirigent, arrangeur en muzikaal idealist Felix de Nobel krijgt tijdens zijn leven de volle erkenning voor zijn artistieke prestaties. Niet alleen is hij oprichter van het Nederlands Kamerkoor maar weet hij ook diverse kerst- en volksliederen te bewerken voor gemengd koor.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, dirigent, piano

Genoemd in de biografie van

1901   Louis Somer
1937   Nederlands Kamerkoor
1941   Nelly van der Spek
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Felix de Nobel

De pianist, koordirigent, arrangeur en muzikaal idealist Felix de Nobel krijgt tijdens zijn leven de volle erkenning voor zijn artistieke prestaties. Niet alleen is hij oprichter van het Nederlands Kamerkoor maar weet hij ook diverse kerst- en volksliederen te bewerken voor gemengd koor.

1907 - 1981

Felix de Nobel wordt op 27 mei 1907 te Haarlem geboren. Hij volgt muzieklessen bij de componist Hendrik Andriessen en na de HBS, in 1925, zet hij zijn muziekstudie voort aan het Amsterdams conservatorium, onder leiding van de componist en pedagoog Sem Dresden. Hij volgt pianolessen bij de Oostenrijkse pianiste Martha Authengruber. In 1930 begint de muzikale loopbaan van Felix de Nobel. Al gauw blijkt dat de kamermuziek en het begeleiden van zangers hem meer liggen dan het solistische repertoire en hij gaat dan ook deel uit maken van het Concertgebouw Kwintet en het Amsterdamsen Kamermuziekgezelschap. Ook verzorgt hij, samen met de mezzosopraan Hans Gruijs, liederenavonden waarbij regelmatig moderne muziek op de lessenaar staat. Daarnaast vormt hij een duo met de volksliederenzanger Harry van Oss. In 1937 richt Felix de Nobel het koor Pro Musica op, wat later het Nederlands Kamerkoor zal gaan heten, om voor de radio enkele cantates van Johann Sebastian Bach te kunnen uitvoeren. Na de oorlogsjaren verwerft het koor internationale vermaardheid wat in 1946 begint met een concertreis door enkele Belgische steden maar al snel zal uitmonden in een lange reeks van buitenlandse tournees. Bekende componisten als Francis Poulenc, Henk Badings, Hendrik Andriessen, Rudolf Escher en Frank Martin schrijven composities voor het koor. Als arrangeur schrijft Felix de Nobel verscheidene koorbewerkingen van volks- en kerstliederen in verschillende talen, waarvan er enkele in druk verschijnen. Als docent is Felix de Nobel werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij vele pianisten opleidt in de kunst van het begeleiden. In 1955 wordt De Nobel aangesteld als hoofdleraar aan het Amsterdams conservatorium. Felix de Nobel is enkele tijdlang vaste begeleider van de sopraan Elly Ameling. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring speelt hij een belangrijke rol in de muzikale ontwikkeling van Elly Ameling. Op 1 september 1972 draagt Felix de Nobel, wegens zijn leeftijd, zijn dirigeerstok over aan Hans van den Hombergh. Tevens neemt hij afscheid als algemeen directeur van de Nederlandse Koorstichting, een functie die hij sinds 1965 vervult. Felix de Nobel overlijdt op 25 maart 1981 te Amsterdam.

Elly Ameling Hendrik Andriessen Henk Badings Nederlands Kamerkoor Rudolf Escher Sem Dresden

Discografie Felix de Nobel

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Felix de Nobel

Audio/Video Felix de Nobel

Video Felix de Nobel

Kerstliedjes Kerstliedere...
Kerstliedjes Kerstliederen Nederlands kamer koor Felix de Nobel Piet van Egmond 1949
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kerstliedjes Kerstliederen Nederlands kamer koor Felix de Nobel Piet van Egmond 1949

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer