Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FERRY LEVER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1948 - heden

Genre

gitaar, sessiemuzikanten, zang

Ferry Lever

Ferry Lever leert gitaar spelen met een vriendengroepje uit zijn straat. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig speelt hij in After Tea en Tee-Set. Hij gaat studeren aan het conservatorium en geeft les op een muziekschool in Katwijk. Met Kadanz scoort hij eind jaren tachtig een nummer 1-hit op de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Biografie Ferry Lever

Ferry Lever leert gitaar spelen met een vriendengroepje uit zijn straat. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig speelt hij in After Tea en Tee-Set. Hij gaat studeren aan het conservatorium en geeft les op een muziekschool in Katwijk. Met Kadanz scoort hij eind jaren tachtig een nummer 1-hit op de Nederlandse Antillen. Later gaat hij spelen in Pur Sang, de begeleidingsband van Rob de Nijs.

In bezetting van

After Tea   gitaar, zang
De Martino's   gitaar, zang
Kadanz   gitaar, zang
Musicians Union Band   gitaar
Rob de Nijs   gitaar
Tee-set   gitaar

1948

Ferry Lever wordt geboren op 22 november 1948 in Den Haag.

1961

Op 13-jarige leeftijd begint hij gitaar te spelen. Met wat vriendjes uit zijn straat vormt hij zijn eerste bandje The Fire Stones. Het ouderlijk huis van Ferry Lever fungeert als oefenruimte.

1966

In 1966 maakt hij deel uit van de groep Just Colours. Met deze band heeft hij een contract bij de Beatclub in Scheveningen.

1967

In de Beatclub ontmoet hij later de bandleden van After Tea. Als de gitarist Ray Fenwick van de groep naar Engeland verhuist omdat zijn werkvergunning niet in orde is, wordt Ferry Lever gevraagd om de band te versterken.

After Tea

1968

Het debuut van de groep heet National Disaster. Onder de naam De Martino's neemt hij met After Tea enkele smartlappen op. De band is een parodie op de Heikrekels.

1969

De tweede plaat van After Tea laat horen hoe de band opschuift richting (hard-)rock. Een lijn die doorgetrokken wordt op de derde plaat, die eveneens After Tea heet. Het grote succes blijft echter uit, maar de band treedt wel veel in Duitsland op.

1970

Na drie jaar After Tea gaat hij spelen bij Tee-Set waar hij Dill Benninck vervangt. De groepheeft op dat moment een van haar grootste hits met Ma Belle Amie. Het nummer klimt in het voorjaar naar de vijfde plaats van de Amerikaanse hitparade. Ferry Lever doet met de groep een tournee van zes weken door de Verenigde Staten en later een tournee door Turkije. Om aan te geven hoe populair de band is, vliegen de bandleden 'even' naar Milaan en Berlijn voor een tv-optreden. In het najaar verschijnt het album In The Morning Of My Days, met onder meer het nummer She Likes Weeds. De enige nummer-1 hit uit de historie van Tee-Set.

Tee-set

1971 - 1973

Hoewel verdere internationale successen uitblijven haalt Ferry Lever met Tee-Set met opmerkelijk gemak steeds weer de top van de hitparades. In Your Eyes, Little Lady, A Sunny Day In Greece, Shotguns, Mary Mary, The Bandstand en Do It Baby zijn behoorlijk grote hits. In 1972 komt de band met de langspeler Non-perishable. Ferry Lever maakt in deze periode ook deel uit van de Musicians Union Band, een gelegenheidsproject bestaande uit veel Nederlandse en Britse muzikanten. In 1973 komt er een gelijknamige dubbelelpee van het gezelschap op de markt.

Musicians Union Band

1974 - 1975

Lever gaat in 1974 studeren aan het conservatorium in Den Haag. Een jaar later wordt hij in Tee-Set vervangen door oudgediende Polle Eduard.

Polle Eduard

1979

In 1979 studeert hij af en gaat les geven aan een muziekschool in Katwijk. Wederom loopt Polle Eduard door zijn leven als hij gaat spelen in de Polle Eduard Band. De zanger scoort een hit met het nummer Ik Wil Jou. Lever gaat een jaar lang met zijn band op tournee.

1980 - 1982

In 1980 speelt hij mee op het gelijknamige album van Babe. In januari komt het album Polle uit en de plaat wordt een behoorlijk succes. Een jaar later wordt Ik Wil Jou nogmaals uitgebracht. Ferry Lever speelt in 1982 mee op de single Sophie, maar die flopt jammerlijk.

Babe

1983 - 1985

Polle Eduard duikt de studio weer in en komt met de plaat Onderweg, Hoezo? Na een aantal singles en tournees wordt het wat stil rondom Polle Eduard. Ferry Lever speelt in 1985 nog wel mee op het album The Power Of The Young van Georgie Davies, maar houdt zich daarnaast wat afzijdig van de muziekwereld en stort zich op het lesgeven.

Georgie Davis

1989 - 1991

Daar komt verandering in als de Nederlandstalige band Kandanz na een pauze van een paar jaar weer muziek gaat maken en Ferry Lever zich bij de band voegt. De singles Dagen Dat Ik Je Vergeet en De Wind die in 1989 uitkomen doen het goed. Met de single Hou Me Vast scoort de band in 1990 een nummer 1-hit op de Nederlandse Antillen. In 1991 is het voorlopig weer gedaan met Kadanz.

Kadanz

1993 - 1994

De zanger van Kadanz Frans Bakker verhuist in 1993 naar de Antillen en Marc Dollevoet is zijn opvolger. De eerste plaat met Dollevoet, Door 't Vuur, is geen succes. De band blijft bestaan, maar er worden geen nieuwe activiteiten ondernomen. In 1994 gaat Ferry Lever spelen in de begeleidingsband Pur Sang van Rob de Nijs.

Rob de Nijs

1995

Het eerste album van Rob de Nijs waarop Ferry Lever te horen is, is Iets Van Een Wonder. Met de gelijknamige single is De Nijs na vijf jaar weer terug in de hitlijsten te vinden.

1996 - 1997

In 1996 verschijnt het album De Band, De Zanger En Het Meisje van het voormalig tieneridool. De single Banger Hart is zijn eerste nummer-1 hit. Een jaar later speelt hij de gitaarpartijen in op het album Over Leven.

1998 - 1999

De plaat Aan of Uit van Kadanz komt tot stand, maar er is geen sprake meer van een echte band omdat alles wordt ingespeeld door studiomuzikanten. De groep is zo goed als overleden en ook door de drukke agenda van Rob de Nijs neemt Lever in 1999 definitief afscheid van de band. Hij speelt mee op het album Tijdloos van de zanger die in juni met een orkest wordt opgenomen. Lever speelt met het programma Liever Lijf in de theaters.

2000 - 2005

In deze periode steekt Lever al zijn energie in het spelen met Rob de Nijs. Elk jaar trekt hij met de zanger langs theaters in Nederland en Belgiƫ. Hij speelt mee op de platen Engelen Uitgezonderd (2001) en Vanaf Vandaag (2004). Naast de theaters staat de gitarist met Rob de Nijs ook in grote zalen als Ahoy', Heineken Music Hall en het Sportpaleis in Antwerpen.

Discografie Ferry Lever

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ferry Lever

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer