FLAIRCK
Pseudoniemen
Flairck & Corpus
Flairck
Haags/Ulvenhoutse formatie die een combinatie van pop en klassieke muziek maakt en geen singlehits scoort. Het is de eerste popgroep die de theaterwereld intrekt. De eerste plaat levert de groep al meteen goud, platina en een Edison op.
Bezetting
Marieke van der Heyden
Erik Visser (1)
gitaar
Roelof Rosendal
doedelzak
Eric Vaarzon Morel
gitaar
Mariëlle Nieuwenhuis
didgeridoo, fluit, klarinet
Anne Van Den Heuvel
Overige muzikanten
Hans Visser (1)
basgitaar, gitaar
Ben van den Berg
accordeon, harp, piano, zang
Thomas Dirks
basgitaar, contrabas
Michel Grens
percussie
Carla Veen
cello
Natalia Rogalski
mondharmonica, orgel, percussie, zang
Antoinette Lohmann
viool, zang
Jeroen Goossens
fluit, percussie, saxofoon, zang
Stan Stolk
basgitaar
Jens Loh
contrabas
Tim Brandsen
contrabas
Mirella Pirskanen
viool
Marius Preda
cimbaal
Sylvia Houtzager
viool
Peter Weekers
fluit, panfluit
Annet Visser
accordeon, blokfluit, fluit, melodica, panfluit, percussie
Ted de Jong
sitar, tabla
Cornee van der Kleij
accordeon, fluit, saxofoon, zang
Dirk van Gorp
contrabas
Robert Vink
Cora den Haring
cello, contrabas, percussie, viool, zang
Lorre Lynn Trytten
accordeon, spinet, viool
Judy Schomper
viool
Genoemd in de biografie van
1960
Willem Duys
1974
Cees Schrama
1979
Sylvia Houtzager
1980
Coen van Vrijberghe de Coningh
1984
Focus
1984
Lennaert Nijgh
1989
Dimitri van Toren
1999
Eric Vaarzon Morel
2000
Pater Moeskroen
2001
Eric Vaarzon Morel
2004
Ot Azoj
2008
Ayreon
Biografie Flairck
Haags/Ulvenhoutse formatie die een combinatie van pop en klassieke muziek maakt en geen singlehits scoort. Het is de eerste popgroep die de theaterwereld intrekt. De eerste plaat levert de groep al meteen goud, platina en een Edison op.
1976
Flairck wordt in het Brabantse Ulvenhout door de broers Erik Visser (1951) en Hans Visser (1954) opgericht om wat meer lijn te geven aan hun hobby: musiceren met familie,vrienden en bekenden.
1977
Met het aantrekken van de Haagse conservatoriumstudent Peter Weekers (1953) komt Flairck pas echt van de grond.
1978
Wanneer violiste Judy Schomper (1956) het gezelschap komt versterken is Flairck er klaar voor om de podia te bestormen. Het eerste officiële concert is op 30 april. Na de deelname aan een - overigens niet gewonnen - talentenjacht in Rotterdam stromen de plaataanbiedingen binnen. De eerste elpee Variaties Op Een Dame (augustus) is meteen goed voor platina. Verschillende televisie-specials op Europese televisiestations en drie hoge onderscheidingen op het eerste album vallen Flairck ten deel zoals de Zilveren Harp, de Edison en de AVRO Platen Publieksprijs. Het album bevat op folk, jazz, klassiek en pop gebaseerde akoestische muziek gebracht op (pan)fluit, viool en gitaren. De band behaalt met dit debuut de tiende plaats in de album top 100. Judy Schomper, die een solocarriëre ambieert, wordt in december vervangen door Sylvia Houtzager (1954).
1979
De agenda staat de eerste maanden vol met concerten en Flairck krijgt een eerste televisiespecial. De band treedt op in het Duitse televisieprogramma Kafe Intakt, het Belgische Toestand ’79 en in Nederland tijdens Alstublieft Majesteit, een televisieprogramma ten bate van Unicef. In september bereikt het debuutalbum met een verkochte oplage van 100.000 exemplaren de platinastatus. Meerdere televisieoptredens volgen: Dubbelconcert (met het Utrechts Symfonie Orkest) en in de Duitse televisiespecial Unterhaltungswerkstatt. In december ontvangt Flairck een TROS Productieprijs.
1980
Op de tweede elpee Gevecht Met De Engel (februari) evenaart de groep haar debuut in alle opzichten. De plaat verkoopt goed en bereikt de derde positie in de album top 100 van dat jaar. De plaat wordt goud op 25 augustus en is goed voor nog een Edison op 29 oktober. Ook live doet Flairck het uitstekend, getuige het dubbelalbum Live In Amsterdam.
1981
In januari neemt Annet Visser (1959) de plaats in van haar vriend Peter Weekers, die werkt aan een soloproject. Ted de Jong (1954) (tabla's, sitar) maakt van Flairck een kwintet. Tournees door Nederland, Indonesië, de Verenigde Staten en West-Duitsland volgen en een reeks concerten met verschillende klassieke orkesten. Tevens verschijnt het vierde album Circus, een suite rondom het circusgebeuren, die in het theater uitgroeit tot een boeiend programma. Het album is goed voor een 26e plaats in de album top 100.
1982
Op Polydor verschijnen achtereenvolgens de albums Flairck En Orkest (met medewerking van Nelleke Burg en teksten van Lennaert Nijgh) en Moustaki En Flairck (met daarop acht Franse liedjes, gezongen door George Moustaki).
1983
Wederom verschijnt er een live album, simpelweg Live getiteld.
1984
De laatste elpee die op Polydor verschijnt is de compilatie Oost-West Express, waarna de groep, op zoek naar meer vrijheid, bij EMI tekent. In het najaar komt bij deze platenmaatschappij Bal Masque‚ uit, Flairck's achtste album. De band bestaat dan uit Sylvia Houtzager, Erik Visser, Ted de Jong, Cornee van der Kleij (dwarsfluit, piccolo, sax, accordeon) en Dirk van Gorp (contrabas, cello, orgel, harmonium).
1986
Peter Weekers, bandlid van het eerste uur, keert na een afwezigheid van vijf jaar terug in de gelederen van Flairck. Hij heeft dan inmiddels al twee soloplaten achter zijn naam staan. In hetzelfde jaar verschijnt het negende album Sleight Of Hand (geproduceerd door Mike Batt), gevolgd door de single Trick Of The Night (gezongen door Maggie Reilly). Cornee van der Kleij en Dirk van Gorp zijn dan inmiddels vervangen door Stan Stolk (bas) en Robert Vink. In november verschijnt, voor de laatste keer op EMI, het album Encore, waarop ook het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest te horen is.
1987
De groep geeft haar eerste concert in Amerika (Los Angeles) en wordt tevens genomineerd voor de CD award.
1988
Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de groep verschijnt op het Antilope label het album Flairck 10, een plaat met nieuw materiaal dat de band opnieuw terug in de belangstelling brengt. De plaat staat negen weken in de album top 100 en behaalt de 71e plaats. Robert Vink heeft de band dan al verlaten, zodat Flairck gereduceerd wordt tot sextet. De band speelt opnieuw in Amerika (Boston en New York), toert door Griekenland en speelt vervolgens in Australië, Indonesië, Singapore en Thailand. Opnieuw is er een nominatie voor de CD award.
1989
Met het winnen van De Gouden Harp, de hoogste muzikale onderscheiding in Nederland, boekt Flairck haar grootste succes. Tevens behaalt de groep voor het eerst een plek in de hitparade. Het nummer H‚ Kom Aan, opnieuw opgenomen door Dimitri van Tooren, ditmaal met Flairck als begeleiders, komt op 16 december de hitparade binnen en behaalt een 26e plaats. Het album De Emigrant doet het echter minder goed. Flairck geeft concerten in Wenen, New York en San Francisco en doet tevens openluchtconcerten in Nederland en Duitsland.
1990
Een poging om opnieuw de hitparade te bereiken door het nummer House Of The King van Focus uit 1971 te coveren, mislukt echter. Flairck viert najaar '90 het 12 ½-jarig bestaan met een live-dubbelelpee en een tournee door Japan waaraan ook de ex-leden Annet Visser, Ted de Jong, Hans Visser en Luluk Purwanto (op tournees door het Verre Oosten maakt hij deel uit van de groep) deelnemen.
1991
Opnieuw tourt de band door Japan
1992
Op het album De Optocht staan zowel het werk van de schilder Hieronymus Bosch (1450-1516), de Nederlandse straatliteratuur van de middeleeuwen, de vervreemdende vioolmuziek uit die tijd als de geschiedenis van het carnaval centraal. De groep is dan aangevuld met Lorre Trytten (viool, spinet, kokyo, percussie en zang). Een mini-tournee door Japan en Zuid-Korea volgt in september.
1993
In augustus verschijnt de Japanse versie van De Optocht waarop de Nederlandse teksten ontbreken.
1994
Er komen enkele nieuwe jonge muzikanten bij de groep. Cello wordt vervangen door viool en de toevoeging van accordeon, gestemde drum, fluiten en dubbele basgitaar opent nieuwe mogelijkheden voor de band. Voor de cd- en theaterproductie Kamers ontstaat het idee van een vreemd kamerorkest door een grote verscheidenheid aan wind- snaar- en druminstrumenten te gebruiken om zodoende nieuwe composities te maken van symfonische aard. Ook verschijnt Kamers op video. Naast Erik en Annet Visser bestaat Flairck nu uit Cora den Haring (cello, zang), Ben van den Berg (accordeon, piano, harp, zang), Thomas Dirks (dubbele bas, akoestische en elektrische basgitaren, altsaxofoon, zang) en Michel Grens (marimba, vibrafoon, drums, timpani, percussie, zang). De plaat wordt geproduceerd door Ton Scherpenzeel en Erik Visser.
1995
De cd The Chilean Concerts bevat live opnamen van het concert dat de groep in Santiago de Chili gaf in 1995. De plaat wordt in Chili als dubbel-cd uitgebracht en in Nederland slechts als cd-single.Tevens verschijnt er de video-versie van The Chilean Concerts. Peter Weekers en Annet Visser richten de groep Zenga op.
1996
In januari komt De Gouden Eeuw uit, het zestiende album van de band. Annet Visser is niet op deze plaat te horen, evenals Cora den Haring en Thomas Dirks. Toegevoegd aan de groep zijn Carla Veen (cello), Natalia Rogalski (zang, glasharmonica, percussie), Jeroen Goossens (fluit, kromhoorn, piccolo, kena, didgeridoo, koorzang) en Antoinette Lohmann (viool, altviool, barokviool, viola d' amore, koorzang). Tevens verschijnt de cd-single The Trip op het eigen Bonnet-label. Een tweede tournee door Chili volgt in september, gevolgd door een tournee door Polen.
1997
De groep gaat voor de derde keer naar Chili, alsmede naar Washington, Chicago en New York. In Chili worden opnamen gemaakt voor het album Cuerpos Tocados: Music for the Body.
1998
De maanden januari t/m mei staan in het teken van de twintigste verjaardag van Flairck. Onder de titel Tournee Lijf In Concert gaat de groep de Nederlandse podia af, waarbij zowel het verleden, het heden als de toekomst van Flairck gepresenteerd worden in een wervelend theaterprogramma. Op basis van het verhaal over een opgroeiend kind dat de mooiste, de meest tastbare en de spannendste momenten uit haar twintig jarig leven herinnert, en dat verder kijkt naar de dingen die komen, vertelt Flairck een instrumentaal verhaal over de hoogtepunten van het twintig jarig bestaan en geeft het een heldere blik op de toekomst.
1999
Op 22 september vindt in het Beauforthuis een try-out plaats van Flairck's Symfonie Van De Oude Wereld. De ervaringen die Erik Visser opgedaan heeft gedurende twintig jaar Flairck zijn hierbij verwerkt tot een avondvullend muziektheater-werkstuk in vijf delen. De compositie is van Erik Visser en Ben van de Berg. De vijf vaste musici, Erik Visser (gitaar), Eric Vaarzon Morel (flamencogitaar), de Finse Mirella Pirksanen (viool), Marius Preda (cembaal) en Ben van de Berg (toetsen), zijn er voor aangevuld met drie orkestleden en vier topsolisten, uit elk van de vier windstreken van Europe één.
2000
De bezetting op het album Symphony for the Old World bestaat naast Erik Visser, Ben van den Berg en Eric Vaarzon Morel uit Natalia Rogalski, Jeroen Goossens, Tim Brandsen, Mirella Pirskanen, Marius Preda en Roelof Rosendal. Erik, Hans en Annet Visser toeren elk met een eigen theaterprogramma. Erik Visser werkt aan een script en muziek voor een VOC-openluchtvoorstelling in Middelburg dat voor 2002 staat gepland.
2001
De voorstelling Symfonie van de Oude Wereld tourt na een jaar stilte weer door het land met een nieuwe bassist en fluitiste. Ben van den Berg heeft de band na zeven jaar verlaten. Mirella Pirskanen speelt na Flairck twee jaar als solovioliste in de showband van Holiday On Ice. Flairck treft voorbereidingen voor het groots opgezette programma Circus Jeroen Bosch waarin naast projecties van de beroemde schilderijen van Jeroen Bosch ook vijf acrobaten een rol hebben.
2002
Op 19 en 20 januari maakt Flairck & Corpus in de Deventer Schouwburg onder regie van regie Christian Taguet een filmregistratie van Circus Hiëronymus Bosch. De choreografie is van Vincent Michels en Eric Vaarzon Morel (gitaar) en Nihad Hrustanbegovic (accordeon) leveren bijdragen. In het najaar gaat de groep langs de theaters met het muziektheaterstuk Lucia de Moucheron, een geschiedenis over liefde, armoede en rijkdom ten tijde van de oprichting van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Het script is gebaseerd op historische gebeurtenissen en vertelt het verhaal van Lucia de Moucheron, de dochter van de Vlaamse reder Balthasar de Moucheron die aan de wieg stond van de VOC.
2004 - 2005
Eenmans Optocht is het eerste soloprogramma van Erik Visser. Beurtelings vergezeld door Dorine Wiersma (zang/gitaar) Herman Pouderoyen (zang/gitaar) en Tamara Rumiantsev (piano) gaat hij vanaf het najaar op tournee. Tijdens de concertenreeks bespeelt Visser naast diverse gitaren ook sitar, koto, guitarango, bouzouki en de orgellier in eigen composities en bewerkingen van composities die op de gitaar eigenlijk onmogelijk te spelen zijn. Eenmans Optocht trekt in september 2005 door Mexico en verschijnt ook op cd.
2007 - 2008
Vanaf 6 januari tot en met 29 april gaat Flairck voor het eerst in dertig jaar weer optreden in de originele bezetting. Onder de naam Flairck Reunion touren Judy Schomper (viool), Peter Weekers (fluiten), Erik Visser (gitaren) en Hans Visser (akoestische basgitaar en gitaar) langs de Nederlandse theaters. Ze worden muzikaal bijgestaan door multi-instrumentaliste Annet Visser en drie acrobatische danseressen van muziektheatergezelschap Zenga. Vanaf de tweede helft van 2007 tourt Flairck met het programma Stoomwals. Erik Visser, de Mexicaanse gitarist Pablo Ortiz, de Amerikaanse violiste Elaina Cook en fluitist/blazer Jeroen Goossens worden tijdens de tournee vergezeld door een orchestrion, een enorm, op luchtdruk spelend instrument, bestaand uit ongeveer 200 houten pijpen, speciaal ontworpen door Erik Visser in samenwerking met orgelbouwers DECAP uit het Belgische Herenthals en het Nederlands Boekorgel Centrum uit Hilvarenbeek. De voorstelling wordt in 2008 en 2009 bijna honderd keer gespeeld in Nederland, België, Duitsland en Chili.
2009 - 2011
Tijdens Stoomwals werkt Erik Visser met zigeunerviolist Tucsi Basily aan een symfonisch zigeunerorkest, bestaand uit een groot aantal zigeunermusici en akoestische instrumentalisten uit binnen- en buitenland, zoals Indonesische violiste Luluk Purwanto, de Bosnische accordeonist Nihad Hrustanbegović, de flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, de Roemeense cembalospelers Giani Lincan en Vasile Nedea. Het project Global Orchestra is in 2009 op enkele festivals te zien, onder meer het Tilburgse Gipsy Festival en het Boulevard Festival van ’s-Hertogenbosch. De eerste theatertournee van Global Orchestra vindt plaats in het voorjaar van 2010. In het najaar van 2010 ontwikkelen Erik Visser en Pablo Ortiz voor Flairck het theaterprogramma De Veldslag. Dit programma gaat in februari 2011 van start met de Finse Mirella Pirskanen (viool, altviool, zang), de Roemeen Marius Preda (cimbaal en accordeon) en Jeroen Goossens (blaasinstrumenten).
2012
Naast uitvoeringen met het Global Orchestra werkt Erik Visser mee aan concerten van Marius Preda's Unknown Allstars, een internationale gelegenheidsformatie waar ook onder meer violiste Blichta Hoopman-Mirando (kleindochter van orkestleider Tata Mirando), percussionist Aldo Aranda, saxofonist Akos Laki, blazer Cezar Cazanoi, trombonist Marian Masik, trompettist Raya Hadjieva, bassist Andor Horvath en zanger Florian Mocanas deel van uitmaken.
2013 - 2014
In het najaar van 2013 komen de originele leden bij elkaar voor de theatertour The Lady's Back. Van de opnamen van de theatertour komt in 2014 een cd uit.
Discografie Flairck
Albums | Singles | Compilaties | Overig | Gastbijdragen
Variaties Op Een Dame
Act | Flairck |
Type en jaar | LP, 1978 |
Label | Polydor, 2925072 |
producer | Cees Schrama |
Hitnotering |
02-12-1978, Albumlijst, 34 weken, plaats 10
|
Gevecht Met De Engel
Act | Flairck |
Type en jaar | LP, 1980 |
Label | Polydor, 2925097 |
Hitnotering |
15-03-1980, Albumlijst, 17 weken, plaats 3
|
Live In Amsterdam
Act | Flairck |
Type en jaar | 2LP, 1980 |
Label | Polydor, 2679098 |
Circus
Act | Flairck |
Type en jaar | LP, 1981 |
Label | Polydor, 2925122 |
Hitnotering |
17-10-1981, Albumlijst, 14 weken, plaats 26
|
Flairck En Orkest
Act | Flairck |
Type en jaar | LP, 1982 |
Label | Polydor, 2925 135 |
producer | Cees Schrama |
tekstschrijver | Lennaert Nijgh |
Bijzonderheden | met medewerking van Nelleke Burg en het Gewestelijk Orkest voor Zuid-Holland onder leiding van David Porcelijn |
Moustaki En Flairck
Act | Flairck |
Type en jaar | LP, 1982 |
Label | Polydor, 239335 |
producer | Cees Schrama |
gastmuzikant | George Moustaki |
gastmuzikant | Martha Contreras |
gastmuzikant | Joey Rossi |
Bal Masque
Act | Flairck |
Type en jaar | LP, 1984 |
Label | EMI, 1271801 |
producer | Coen van Vrijberghe de Coningh |
Oost-west Express
Act | Flairck |
Type en jaar | LP, 1984 |
Label | Polydor |
Encore
Act | Flairck |
Type en jaar | LP, 1986 |
Label | EMI |
Sleight Of Hand
Act | Flairck |
Type en jaar | LP, 1986 |
Label | EMI, 1273001 |
gastmuzikant | Mike Batt |
gastmuzikant | Maggie Reilly |
Flairck 10
Act | Flairck |
Type en jaar | LP, 1988 |
Label | Star |
Hitnotering |
10-09-1988, Albumlijst, 9 weken, plaats 71
|
De Emigrant
Act | Flairck |
Type en jaar | LP, 1989 |
Label | Cloud, Masters 80-12-030 |
gastmuzikant | Rob Zwueste |
gastmuzikant | Michael Smith |
gastmuzikant | Wout Van Wilgenburg |
gastmuzikant | Roland Stolk |
Alive
Act | Flairck |
Type en jaar | 2CD, 1990 |
Label | Cloud, Masters 8042-040 |
De Optocht
Act | Flairck |
Type en jaar | CD, 1992 |
Label | Cloud, Masters 3803202 |
gastmuzikant | Ton Scherpenzeel |
The Very Best Of Flairck
Act | Flairck |
Type en jaar | CD, 1992 |
Label | Diamond, 01 7780 61 |
De Optocht (japanse Versie)
Act | Flairck |
Type en jaar | CD, 1993 |
Label | Prem Promotion, PRCP-0009 |
gastmuzikant | Ton Scherpenzeel |
Kamers
Act | Flairck |
Type en jaar | CD, 1994 |
Label | Koch, D & K 86055-2 |
gastmuzikant | Ton Scherpenzeel |
producer | Ton Scherpenzeel |
gastmuzikant | Bob Schimscheimer |
engineer | Bob Schimscheimer |
The Chilean Concerts
Act | Flairck |
Type en jaar | 2CD, 1995 |
Label | Dino, D & K 86059-2 |
gastmuzikant | Jan-Willem Stekelenburg |
De Gouden Eeuw
Act | Flairck |
Type en jaar | CD, 1996 |
Label | Bonnet, BOR 96016711 |
gastmuzikant | Angelo Verploegen |
Cuerpos Tocados: Music for the Body
Act | Flairck |
Type en jaar | CD, 1998 |
Label | Onbekend |
Symphony for the Old World
Act | Flairck |
Type en jaar | CD, 2000 |
Label | Onbekend |
Trick Of The Night
Act | Flairck |
Type en jaar | 7", 1986 |
Label | EMI, 006 127343 7 |
Hé Kom Aan
Act | Flairck |
Type en jaar | 7", 1989 |
Label | Cloud |
gastmuzikant | Dimitri van Toren |
Hitnotering |
16-12-1989, Top 40, 5 weken, plaats 26
|
House Of The King
Act | Flairck |
Type en jaar | 7", 1990 |
Label | Cloud |
The Chilean Concerts: Sofia
Act | Flairck |
Type en jaar | CDS, 1995 |
Label | Dino, D & K 86059-2 |
B-kant | In The Art Of Drinking |
The Trip (voc Mix)
Act | Flairck |
Type en jaar | CDS, 1996 |
Label | Bonnet, BOR 96018012 |
B-kant | Sos (sink Or Swim)/the Trip (mop Swab Mix) |
remixer | Attie Bauw |
Circus Hiëronymus Bosch
Act | Flairck |
Type en jaar | DVD, 2002 |
Label | Alpha Centauri Entertainment, ACE 11043 F |
Bijzonderheden | onder de naam Flairck & Corpus; choreografie: Vincent Michels, regie: Christian Taguet; opgenomen in de Deventer Schouwburg op 19 en 20 januari 2002 |
Flairck+Basily+Purwanto+Steixner+Preda - Global Orchestra
Act | Flairck |
Type en jaar | DVD, 2011 |
Label | Eigen beheer |
muzikant | Tucsi Basily |
Bijzonderheden | registratie van optreden in Stadstheater Zoetermeer, 28 mei 2010, met bijdragen van violiste Luluk Purwanto, percussionist Antal Steixner en cimbaalspeler Marius Preda |
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.