Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FLAIRCK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Flairck

Periode

1976 - heden

Genre

folk, klassiek, pop

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Flairck & Corpus

Flairck

Haags/Ulvenhoutse formatie die een combinatie van pop en klassieke muziek maakt en geen singlehits scoort. Het is de eerste popgroep die de theaterwereld intrekt. De eerste plaat levert de groep al meteen goud, platina en een Edison op.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Hans Visser (1)   basgitaar, gitaar
Ben van den Berg   accordeon, harp, piano, zang
Thomas Dirks   basgitaar, contrabas
Michel Grens   percussie
Carla Veen   cello
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1960   Willem Duys
1974   Cees Schrama
1979   Sylvia Houtzager
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Flairck

Haags/Ulvenhoutse formatie die een combinatie van pop en klassieke muziek maakt en geen singlehits scoort. Het is de eerste popgroep die de theaterwereld intrekt. De eerste plaat levert de groep al meteen goud, platina en een Edison op.

1976

Flairck wordt in het Brabantse Ulvenhout door de broers Erik Visser (1951) en Hans Visser (1954) opgericht om wat meer lijn te geven aan hun hobby: musiceren met familie,vrienden en bekenden.

Visser & Visser

1977

Met het aantrekken van de Haagse conservatoriumstudent Peter Weekers (1953) komt Flairck pas echt van de grond.

1978

Flairck Wanneer violiste Judy Schomper (1956) het gezelschap komt versterken is Flairck er klaar voor om de podia te bestormen. Het eerste officiële concert is op 30 april. Na de deelname aan een - overigens niet gewonnen - talentenjacht in Rotterdam stromen de plaataanbiedingen binnen. De eerste elpee Variaties Op Een Dame (augustus) is meteen goed voor platina. Verschillende televisie-specials op Europese televisiestations en drie hoge onderscheidingen op het eerste album vallen Flairck ten deel zoals de Zilveren Harp, de Edison en de AVRO Platen Publieksprijs. Het album bevat op folk, jazz, klassiek en pop gebaseerde akoestische muziek gebracht op (pan)fluit, viool en gitaren. De band behaalt met dit debuut de tiende plaats in de album top 100. Judy Schomper, die een solocarriëre ambieert, wordt in december vervangen door Sylvia Houtzager (1954).

Judy Schomper

1979

De agenda staat de eerste maanden vol met concerten en Flairck krijgt een eerste televisiespecial. De band treedt op in het Duitse televisieprogramma Kafe Intakt, het Belgische Toestand ’79 en in Nederland tijdens Alstublieft Majesteit, een televisieprogramma ten bate van Unicef. In september bereikt het debuutalbum met een verkochte oplage van 100.000 exemplaren de platinastatus. Meerdere televisieoptredens volgen: Dubbelconcert (met het Utrechts Symfonie Orkest) en in de Duitse televisiespecial Unterhaltungswerkstatt. In december ontvangt Flairck een TROS Productieprijs.

1980

Op de tweede elpee Gevecht Met De Engel (februari) evenaart de groep haar debuut in alle opzichten. De plaat verkoopt goed en bereikt de derde positie in de album top 100 van dat jaar. De plaat wordt goud op 25 augustus en is goed voor nog een Edison op 29 oktober. Ook live doet Flairck het uitstekend, getuige het dubbelalbum Live In Amsterdam.

1981

In januari neemt Annet Visser (1959) de plaats in van haar vriend Peter Weekers, die werkt aan een soloproject. Ted de Jong (1954) (tabla's, sitar) maakt van Flairck een kwintet. Tournees door Nederland, Indonesië, de Verenigde Staten en West-Duitsland volgen en een reeks concerten met verschillende klassieke orkesten. Tevens verschijnt het vierde album Circus, een suite rondom het circusgebeuren, die in het theater uitgroeit tot een boeiend programma. Het album is goed voor een 26e plaats in de album top 100.

Peter Weekers

1982

Op Polydor verschijnen achtereenvolgens de albums Flairck En Orkest (met medewerking van Nelleke Burg en teksten van Lennaert Nijgh) en Moustaki En Flairck (met daarop acht Franse liedjes, gezongen door George Moustaki).

1983

Wederom verschijnt er een live album, simpelweg Live getiteld.

1984

Flairck De laatste elpee die op Polydor verschijnt is de compilatie Oost-West Express, waarna de groep, op zoek naar meer vrijheid, bij EMI tekent. In het najaar komt bij deze platenmaatschappij Bal Masque‚ uit, Flairck's achtste album. De band bestaat dan uit Sylvia Houtzager, Erik Visser, Ted de Jong, Cornee van der Kleij (dwarsfluit, piccolo, sax, accordeon) en Dirk van Gorp (contrabas, cello, orgel, harmonium).

1986

Flairck Peter Weekers, bandlid van het eerste uur, keert na een afwezigheid van vijf jaar terug in de gelederen van Flairck. Hij heeft dan inmiddels al twee soloplaten achter zijn naam staan. In hetzelfde jaar verschijnt het negende album Sleight Of Hand (geproduceerd door Mike Batt), gevolgd door de single Trick Of The Night (gezongen door Maggie Reilly). Cornee van der Kleij en Dirk van Gorp zijn dan inmiddels vervangen door Stan Stolk (bas) en Robert Vink. In november verschijnt, voor de laatste keer op EMI, het album Encore, waarop ook het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest te horen is.

Peter Weekers

1987

De groep geeft haar eerste concert in Amerika (Los Angeles) en wordt tevens genomineerd voor de CD award.

1988

Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de groep verschijnt op het Antilope label het album Flairck 10, een plaat met nieuw materiaal dat de band opnieuw terug in de belangstelling brengt. De plaat staat negen weken in de album top 100 en behaalt de 71e plaats. Robert Vink heeft de band dan al verlaten, zodat Flairck gereduceerd wordt tot sextet. De band speelt opnieuw in Amerika (Boston en New York), toert door Griekenland en speelt vervolgens in Australië, Indonesië, Singapore en Thailand. Opnieuw is er een nominatie voor de CD award.

1989

Met het winnen van De Gouden Harp, de hoogste muzikale onderscheiding in Nederland, boekt Flairck haar grootste succes. Tevens behaalt de groep voor het eerst een plek in de hitparade. Het nummer H‚ Kom Aan, opnieuw opgenomen door Dimitri van Tooren, ditmaal met Flairck als begeleiders, komt op 16 december de hitparade binnen en behaalt een 26e plaats. Het album De Emigrant doet het echter minder goed. Flairck geeft concerten in Wenen, New York en San Francisco en doet tevens openluchtconcerten in Nederland en Duitsland.

1990

Een poging om opnieuw de hitparade te bereiken door het nummer House Of The King van Focus uit 1971 te coveren, mislukt echter. Flairck viert najaar '90 het 12 ½-jarig bestaan met een live-dubbelelpee en een tournee door Japan waaraan ook de ex-leden Annet Visser, Ted de Jong, Hans Visser en Luluk Purwanto (op tournees door het Verre Oosten maakt hij deel uit van de groep) deelnemen.

Focus

1991

Opnieuw tourt de band door Japan

1992

Op het album De Optocht staan zowel het werk van de schilder Hieronymus Bosch (1450-1516), de Nederlandse straatliteratuur van de middeleeuwen, de vervreemdende vioolmuziek uit die tijd als de geschiedenis van het carnaval centraal. De groep is dan aangevuld met Lorre Trytten (viool, spinet, kokyo, percussie en zang). Een mini-tournee door Japan en Zuid-Korea volgt in september.

1993

Flairck In augustus verschijnt de Japanse versie van De Optocht waarop de Nederlandse teksten ontbreken.

1994

Er komen enkele nieuwe jonge muzikanten bij de groep. Cello wordt vervangen door viool en de toevoeging van accordeon, gestemde drum, fluiten en dubbele basgitaar opent nieuwe mogelijkheden voor de band. Voor de cd- en theaterproductie Kamers ontstaat het idee van een vreemd kamerorkest door een grote verscheidenheid aan wind- snaar- en druminstrumenten te gebruiken om zodoende nieuwe composities te maken van symfonische aard. Ook verschijnt Kamers op video. Naast Erik en Annet Visser bestaat Flairck nu uit Cora den Haring (cello, zang), Ben van den Berg (accordeon, piano, harp, zang), Thomas Dirks (dubbele bas, akoestische en elektrische basgitaren, altsaxofoon, zang) en Michel Grens (marimba, vibrafoon, drums, timpani, percussie, zang). De plaat wordt geproduceerd door Ton Scherpenzeel en Erik Visser.

Erik Visser (1) Ton Scherpenzeel

1995

De cd The Chilean Concerts bevat live opnamen van het concert dat de groep in Santiago de Chili gaf in 1995. De plaat wordt in Chili als dubbel-cd uitgebracht en in Nederland slechts als cd-single.Tevens verschijnt er de video-versie van The Chilean Concerts. Peter Weekers en Annet Visser richten de groep Zenga op.

Zenga

1996

In januari komt De Gouden Eeuw uit, het zestiende album van de band. Annet Visser is niet op deze plaat te horen, evenals Cora den Haring en Thomas Dirks. Toegevoegd aan de groep zijn Carla Veen (cello), Natalia Rogalski (zang, glasharmonica, percussie), Jeroen Goossens (fluit, kromhoorn, piccolo, kena, didgeridoo, koorzang) en Antoinette Lohmann (viool, altviool, barokviool, viola d' amore, koorzang). Tevens verschijnt de cd-single The Trip op het eigen Bonnet-label. Een tweede tournee door Chili volgt in september, gevolgd door een tournee door Polen.

1997

De groep gaat voor de derde keer naar Chili, alsmede naar Washington, Chicago en New York. In Chili worden opnamen gemaakt voor het album Cuerpos Tocados: Music for the Body.

1998

De maanden januari t/m mei staan in het teken van de twintigste verjaardag van Flairck. Onder de titel Tournee Lijf In Concert gaat de groep de Nederlandse podia af, waarbij zowel het verleden, het heden als de toekomst van Flairck gepresenteerd worden in een wervelend theaterprogramma. Op basis van het verhaal over een opgroeiend kind dat de mooiste, de meest tastbare en de spannendste momenten uit haar twintig jarig leven herinnert, en dat verder kijkt naar de dingen die komen, vertelt Flairck een instrumentaal verhaal over de hoogtepunten van het twintig jarig bestaan en geeft het een heldere blik op de toekomst.

1999

Op 22 september vindt in het Beauforthuis een try-out plaats van Flairck's Symfonie Van De Oude Wereld. De ervaringen die Erik Visser opgedaan heeft gedurende twintig jaar Flairck zijn hierbij verwerkt tot een avondvullend muziektheater-werkstuk in vijf delen. De compositie is van Erik Visser en Ben van de Berg. De vijf vaste musici, Erik Visser (gitaar), Eric Vaarzon Morel (flamencogitaar), de Finse Mirella Pirksanen (viool), Marius Preda (cembaal) en Ben van de Berg (toetsen), zijn er voor aangevuld met drie orkestleden en vier topsolisten, uit elk van de vier windstreken van Europe één.

Eric Vaarzon Morel

2000

De bezetting op het album Symphony for the Old World bestaat naast Erik Visser, Ben van den Berg en Eric Vaarzon Morel uit Natalia Rogalski, Jeroen Goossens, Tim Brandsen, Mirella Pirskanen, Marius Preda en Roelof Rosendal. Erik, Hans en Annet Visser toeren elk met een eigen theaterprogramma. Erik Visser werkt aan een script en muziek voor een VOC-openluchtvoorstelling in Middelburg dat voor 2002 staat gepland.

2001

De voorstelling Symfonie van de Oude Wereld tourt na een jaar stilte weer door het land met een nieuwe bassist en fluitiste. Ben van den Berg heeft de band na zeven jaar verlaten. Mirella Pirskanen speelt na Flairck twee jaar als solovioliste in de showband van Holiday On Ice. Flairck treft voorbereidingen voor het groots opgezette programma Circus Jeroen Bosch waarin naast projecties van de beroemde schilderijen van Jeroen Bosch ook vijf acrobaten een rol hebben.

2002

Op 19 en 20 januari maakt Flairck & Corpus in de Deventer Schouwburg onder regie van regie Christian Taguet een filmregistratie van Circus Hiëronymus Bosch. De choreografie is van Vincent Michels en Eric Vaarzon Morel (gitaar) en Nihad Hrustanbegovic (accordeon) leveren bijdragen. In het najaar gaat de groep langs de theaters met het muziektheaterstuk Lucia de Moucheron, een geschiedenis over liefde, armoede en rijkdom ten tijde van de oprichting van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Het script is gebaseerd op historische gebeurtenissen en vertelt het verhaal van Lucia de Moucheron, de dochter van de Vlaamse reder Balthasar de Moucheron die aan de wieg stond van de VOC.

2004 - 2005

Eenmans Optocht is het eerste soloprogramma van Erik Visser. Beurtelings vergezeld door Dorine Wiersma (zang/gitaar) Herman Pouderoyen (zang/gitaar) en Tamara Rumiantsev (piano) gaat hij vanaf het najaar op tournee. Tijdens de concertenreeks bespeelt Visser naast diverse gitaren ook sitar, koto, guitarango, bouzouki en de orgellier in eigen composities en bewerkingen van composities die op de gitaar eigenlijk onmogelijk te spelen zijn. Eenmans Optocht trekt in september 2005 door Mexico en verschijnt ook op cd.

2007 - 2008

Vanaf 6 januari tot en met 29 april gaat Flairck voor het eerst in dertig jaar weer optreden in de originele bezetting. Onder de naam Flairck Reunion touren Judy Schomper (viool), Peter Weekers (fluiten), Erik Visser (gitaren) en Hans Visser (akoestische basgitaar en gitaar) langs de Nederlandse theaters. Ze worden muzikaal bijgestaan door multi-instrumentaliste Annet Visser en drie acrobatische danseressen van muziektheatergezelschap Zenga. Vanaf de tweede helft van 2007 tourt Flairck met het programma Stoomwals. Erik Visser, de Mexicaanse gitarist Pablo Ortiz, de Amerikaanse violiste Elaina Cook en fluitist/blazer Jeroen Goossens worden tijdens de tournee vergezeld door een orchestrion, een enorm, op luchtdruk spelend instrument, bestaand uit ongeveer 200 houten pijpen, speciaal ontworpen door Erik Visser in samenwerking met orgelbouwers DECAP uit het Belgische Herenthals en het Nederlands Boekorgel Centrum uit Hilvarenbeek. De voorstelling wordt in 2008 en 2009 bijna honderd keer gespeeld in Nederland, België, Duitsland en Chili.

2009 - 2011

Tijdens Stoomwals werkt Erik Visser met zigeunerviolist Tucsi Basily aan een symfonisch zigeunerorkest, bestaand uit een groot aantal zigeunermusici en akoestische instrumentalisten uit binnen- en buitenland, zoals Indonesische violiste Luluk Purwanto, de Bosnische accordeonist Nihad Hrustanbegović, de flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, de Roemeense cembalospelers Giani Lincan en Vasile Nedea. Het project Global Orchestra is in 2009 op enkele festivals te zien, onder meer het Tilburgse Gipsy Festival en het Boulevard Festival van ’s-Hertogenbosch. De eerste theatertournee van Global Orchestra vindt plaats in het voorjaar van 2010. In het najaar van 2010 ontwikkelen Erik Visser en Pablo Ortiz voor Flairck het theaterprogramma De Veldslag. Dit programma gaat in februari 2011 van start met de Finse Mirella Pirskanen (viool, altviool, zang), de Roemeen Marius Preda (cimbaal en accordeon) en Jeroen Goossens (blaasinstrumenten).

Basily Eric Vaarzon Morel Nihad Hrustanbegović

2012

Naast uitvoeringen met het Global Orchestra werkt Erik Visser mee aan concerten van Marius Preda's Unknown Allstars, een internationale gelegenheidsformatie waar ook onder meer violiste Blichta Hoopman-Mirando (kleindochter van orkestleider Tata Mirando), percussionist Aldo Aranda, saxofonist Akos Laki, blazer Cezar Cazanoi, trombonist Marian Masik, trompettist Raya Hadjieva, bassist Andor Horvath en zanger Florian Mocanas deel van uitmaken.

2013 - 2014

In het najaar van 2013 komen de originele leden bij elkaar voor de theatertour The Lady's Back. Van de opnamen van de theatertour komt in 2014 een cd uit.

Discografie Flairck

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Flairck

Audio/Video Flairck

Video Flairck

Platinaplaat voor muziekg...
Platinaplaat voor muziekgroep Flairck (1980)
FLAIRCK. THE BATTLE (trai...
FLAIRCK. THE BATTLE (trailer)
Flairck 'Voorspel in So...
Flairck   'Voorspel in Sofia'
Flairck & Basily Global O...
Flairck & Basily Global Orchestra
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Flairck   'Voorspel in Sofia'

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer