Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FLAVIUM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Flavium

Periode

1969 - heden

Genre

blues

Online

Officiële website

Flavium

Nederlands meest consistente bluesgroep. Ontwikkelt vrij snel een herkenbare bluesstijl, met als voornaamste hoeksteen de vloeiende dubbelloopsgitaren, waarin vooral Anne Geert Bonders soleerwerk opvalt. Zonder veel ophef of publiciteit timmert de groep gedurende de jaren zeventig en tachtig continu aan de weg.
Volledige biografie...

Bezetting

Eric Bagchus   basgitaar
Pierre van der Linden   drums
Anne Geert Bonder   gitaar
Rudy de Queljoe   gitaar

Overige muzikanten

Peter Beemsterboer   drums
Gerton Eijkelkamp   drums
Jan-Willem Berkhout   gitaar
Arno Willemsen   drums
Nico Groen   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1978   Speedtwins
1983   Rob Orlemans & Half Past Midnight
2001   Kaz Lux
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Flavium

Nederlands meest consistente bluesgroep. Ontwikkelt vrij snel een herkenbare bluesstijl, met als voornaamste hoeksteen de vloeiende dubbelloopsgitaren, waarin vooral Anne Geert Bonders soleerwerk opvalt. Zonder veel ophef of publiciteit timmert de groep gedurende de jaren zeventig en tachtig continu aan de weg.

1969

Anne Geert Bonder richt de groep in Apeldoorn op, maar voorlopig wordt er nog niet over een plaat gepiekerd. Eerst stroopt Flavium vijf jaar lang de podia af en moet er veel van bezetting gewisseld worden.

1975

Het debuut Bad Luck wordt in Hamburg opgenomen en meteen lovend ontvangen. De bezetting bestaat dan naast Bonder en Bagchus uit zanger/gitarist Hans Driesten en drummer Peter Beemsterboer. Kort daarop krijgt Flavium een uitnodiging om John Lee Hooker tijdens zijn Europese tournee te begeleiden.

1976

Op het in de Londense Chalk Farm studio's opgenomen album Chalkfarm wordt Flavium bijgestaan door de befaamde Amerikaanse one man band Dr. Ross.

1977

Peter Beemsterboer vertrekt naar Shakey Sam en wordt vervangen door ex-#Speedtwins-drummer Nico Groen.

Speedtwins

1980

Op het album No Kiddin' krijgt Flavium hulp van harmonicaspeler John Lagrand en gitarist Eelco Gelling. Later dat jaar komt ex-Teaser-zanger Jos Veldhuizen de groep versterken. Ook gedurende de jaren tachtig blijven de platen van een gedegen niveau, al klinken ze soms wel erg gestroomlijnd. Belangrijker is de immer boordevolle concertagenda, met optredens in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Noord-Ierland.

Eelco Gelling John Lagrand

1989

Flavium Hans Lafaille (ex-#Cuby & The Blizzards, ex-#Sweet d'Buster) treedt als vaste drummer aan, terwijl in de persoon van Rob Goedkoop een tweede gitarist aan de line-up wordt toegevoegd. Het door Pim Koopman geproduceerde 20 Years Of Blues Power is een jubileumalbum en tegelijk een geslaagde ode aan de roots van de band, met covers van onder anderen Robert Johnson, Elmore James en Muddy Waters. Het lijkt tevens een afscheidsplaat, want hierna wordt lange tijd niets meer van Flavium vernomen.

Cuby + Blizzards Pim Koopman Sweet d'Buster

1992

Van de bezetting Veldhuizen, Bonder, Bagchus, Lafaille en toetsenist Frank Pistorius verschijnt de cd Slowburn. De groep wordt daarop bijgestaan door een groot aantal gastmuzikanten, onder wie de zangeressen Lisa Boray en Ruth Jacott en Golden Earring-gitarist annex co-producer George Kooymans. Hierna wordt Lafaille vervangen door Arno Willemsen en treedt Jan-Willem Berkhout als extra gitarist aan.

George Kooymans Lisa Boray Ruth Jacott

1993

In augustus valt het doek voor Flavium als Veldhuizen, Berkhout, Pistorius en Willemsen de groep verlaten om samen met bassist André de Boer de (rhythm &) bluesformatie Free & Easy te beginnen.

Free & Easy

1994

Een uitgebreide blazerssectie drukt haar stempel op het funky Message From A Small World, het debuutalbum van Free & Easy.

1997

De overgebleven oerleden Bonder en Baghus beginnen toch weer onder de naam Flavium in het clubcircuit te spelen. Ook zanger/gitarist Hans Driesten is weer van de partij. De jonge Gerton Eykelkamp neemt plaats achter het drumstel.

2001

De huidige line-up bestaat naast Bonder en Bagchus uit voormalige Brainbox-muzikanten De Queljoe en Van de Linden terwijl Kaz Lux van zang voor zijn rekening neemt.

Kaz Lux

2003

Flavium geeft op eerste paasdag in Medemblik een concert samen met het heropgerichte Brainbox.

Brainbox

2015

Flavium wordt toegevoegd aan de Dutch Blues Hall of Fame van de Dutch Blues Foundation.

2019

Het 50-jarig jubileum wordt gevierd met het 16e album '50 Years of Bluespower' en een tournee.

Discografie Flavium

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Flavium

Audio/Video Flavium

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer